Hea toidu kodu

Tomati-nektariini gazpacho

Külmad supid on mõnusad ja sobivad suvesse täiesti ideaalselt. Minul küll on külmad supid pigem alati suve teise poole toiduks, sest just siis saab vanaema käest ohtralt värskeid tomateid ja kurke. Kusjuures just kontrollisin üle ja mul on siin blogis kirjas juba neli külmsupi retsepti – kolm kurgist – äädikaga, avokaadoga ja india pähklitega ning ainult üks tomatiga, seega saab see nimekiri nüüd tänase tomatisupiga natuke tasakaalustatud.

Tänases supis saavad kokku magus nektariin ja südasuviselt küpsed tomatid. See võib alguses natuke veider kombinatsioon tunduda, eriti koos sibulaga, aga ma luban, et see on ülimalt maitsev. Ülimalt tähtis on see, et kõik koostisosad oleks oma parimas küpsusastmes. Talviste plastmasstomatite ega pooltoorete nektariinidega pole siin midagi pihta hakata ning need võiks pigem ahju pista, aga praegu on täpselt see aeg aastast, kus mõlemad viljad on lihtsalt vaimustavad.

Ma ei mäletagi, millal mu viimane tomativaba päev oli, ilmselt millalgi juuli alguses 🙂 Nektariinid päris igapäevased ei ole, aga seda ainult sellepärast, et ka virsikud, valged virsikud ja aprikoosid on hetkel superhead ning pakuvad nektariinidele vaheldust.

Supi retsept on küll kirja pandud, aga tegelikult siin näpuga järge ajada pole vaja – kui ikka tundub, et on vaja veel üks suts oliiviõli lisada, siis tee seda. Kui palsamiäädikat pole, siis asenda see muu kodus oleva äädikaga – lisa kõike vähehaaval ja maitse kogu aeg – just nii saad kõige parema tulemuse.

Saiast oli mul kasutusel enda kõpsetatud hapusaia viimane nukk, aga kasuta täpselt seda, mis sul olemas on. Päris rukkileivaga katsetada ei soovita, aga kõik heledamad ja pisutkuivanud saiad kuni sepikuni välja kindlasti sobivad. Saia põhiline eesmärk on vesisust vähendada ning saia ja oliiviõli sümbioosis tuleb supp eriti mõnusalt siidine.

Kui vähegi suudad, siis tegelikult oleks hästi hea, kui supp enne söömist külmkapis jahtuda saaks. Võid selle kasvõi enne randa minemist valmis teha ning koju jõudes ongi mõnus jahutav kannutäis ootamas. Sel juhul sega see enne serveerimist veelkord korralikult läbi.

Tomati-nektariini gazpacho

Aeg kokku10 min
Portsjoneid: 2

Vaja läheb

  • 2 küpset nektariini
  • 6 küpset tomatit kõige paremad on alati enda kasvatatud 🙂
  • 1 viil eilset hapusaia või muud pisut vanemat saia
  • 0.5 väikest sibulat
  • 2 spl extra virgin oliiviõli
  • 1 spl palsamiäädikat
  • soola-pipart
  • Peenelt hakitud värsket kurki, nektariini, sibulat ning koriandrit serveerimiseks

Kuidas?

  • Tükelda kõik koostisosad ning viska blenderisse.
  • Surista kõik ühtlaseks, maitse ning maitsesta – õli, äädika, soola ja pipra koguse saad täpselt vastavalt enda eelistusele paika timmida.
  • Kui vähegi kannatad, siis jahuta suppi enne serveerimist paar tundi külmikus. Kui nälgi suur ja aega vähe, siis võid juba blenderdamise ajal paar jääkuubikut teistele koostisosadele juurde visata.
  • Serveerimisel lisa supile peenelt hakitud värsket kurki, sibulat, nektariini ning koriandrit.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>