Hea toidu kodu

Seente ja krõbeda lehtkapsaga minilasanjed

Pearoog, Taimetoit | 8. okt. 2020 | By

Sügis on sel aastal meid kuidagi eriti mõnusalt kohelnud ja mulle sobivad praegused soojemad ilmad lihtsalt suurepäraselt. Õues käia on veel ülimalt mõnus, metsad on seeni täis ning kui samamoodi edasi läheb, siis võib juhtuda, et ma saan sel aastal veel ka oma esimese enda kasvatatud brokkoli 🙂 Panin küll üsna varakevadel ja päris palju seemneid mulda, aga enamus taimi andsid suve jooksul alla ning eelmisel nädalal lausa üllatusega avastasin, et ühega viimastest taimedest mingi areng ikkagi toimub. Praegu on seis selline:

Aga mitte brokkolist ei tahtnud ma täna kirjutada vaid hoopis seentest, pastast ja lehtkapsast. Seeni olen söönud ohtralt ning kuigi siin lasanje pildil on näha kukeseened, siis need mõned iludused praadisin ainult kaunistuseks kiirelt võiga läbi. Põhikangelased siin pastakihtide vahel on hoopis timpnarmikud, mida sel aastal lausa pikkade radadena metsast leida võib ning minu arvates on need mõneti isegi kukeseentest paremad, sest need ei ole kindlasti kunagi kiulised, kasvavad üsna suurteks ning minu arvates maitsevad ka suurelt väga hästi. Miinusena kipuvad need ussitama, aga ega ussid teavadki kõige paremini, mis hea on, seega peab hea kraam olema!

Lisaks seentele on siin pastakihtide vahel veel bechamel, mis minul valmib tihti taimse india pähkli piimaga, aga loomulikult võid kasutada endale sobivat varianti. Lasanje peale sättisin aga õliga läbi masseeritud lehtkapsa, mis küpsedes nii vastupandamatult krõbedaks muutub ning mida mul aias ka veel hunnikutes leidub. Tavaliselt söön seda lihtsalt salatina ning mõned lehtkapsaga salatiretseptid on mul ka siin blogis olemas – üks näiteks kikerhernestega, siis üks peedi ning kinoaga, ja veel üks bataadiga. Mõistagi salati tegemiseks näpuga retseptis järge pole vaja ajada, vaid alati läheb käiku see, mis kapis olemas on – eilne salat oli näiteks väga lihtsalt ainult lehtkapsas, röstitud päevalilleseemned ning kitsejuust. Superhea! Tundub, et mul on vist tänaseks õhtusöögiks jälle mõni lehtkapsasalati variant, sest suu hakkas hetkel vett jooksma 🙂 Aga nüüd lasanje juurde tagasi!

Inspiratsiooniks tänase lasanje tegemisel osutusid tegelikult mitte seened ega lehtkapsas, vaid hoopis kapis oma kasutust ootavad munakollased, mis viimasest Pavlovast üle jäid. Tükk aega mõtlesin, mis ma nendega pihta hakkan, aga enamus munakollaseid suures koguses kasutavad retseptid on magusad. Muidugi jooksid peast esmajärejekorras läbi šokolaadifondatid, aga õnneks või kahjuks sai mul šokolaad paar nädalat tagasi otsa ning ajalugu näitab, et mida vähem mul kodus šokolaadi on, seda vähem ma seda söön, seega püüan selle ostmise edasi lükata nii kaugesse tulevikku, kui võimalik 🙂 Siis mõtlesin veel igasuguste kreemkaramellide ning muude pudingute peale, aga siis õnneks turgatas pähe, et ka värske pasta juures saab need ära kasutada ning võitjaidee oligi sündinud.

Minu lasanje valmis sel korral minivormides, aga mõistagi võid teha ka ühe suure vormitäie. Samuti võid vabalt kasutada valmis lasanjeplaate – poes müüakse nii värskeid kui ka kuivatatuid – kuivatatute puhul pikeneb küpsetamise aeg umbes tunnini, aga tulemus on kindlasti ikka maitsev! Samuti võid kasutada täpselt neid seeni, mis sul parasjagu olemas on – alates šampinjonidest kuni puravikeni välja.

Seente ja krõbeda lehtkapsaga minilasanjed

Keetmiseks-küpsetamiseks20 min
Aeg kokku1 t
Portsjoneid: 4

Vaja läheb

Pasta jaoks

  • 300 g durumnisu jahu
  • 6 munakollast
  • 1 spl oliiviõli
  • 0.5 dl vett
  • tibake soola

Bechameli jaoks

  • 50 g võid
  • 50 g nisujahu
  • 5 dl (india pähkli) piima loomulikult võid asendada muu piimaga
  • 300 g riivitud juustu

Muu kraam

  • 1 suurem sibul
  • 800 g timpnarmikuid võid asendada muude seentega
  • Võid või õli praadimiseks
  • 200 g värsket lehtkapsast
  • Praetud kukeseeni serveerimiseks
  • Soola-pipart

Kuidas?

Pastataigna jaoks

  • Kalla jahu lauale hunnikusse ning tee keskele kahvliga suur auk
  • Sega omavahel kokku munakollased, suts soola, õli ning poo veest
  • Kalla munakollaste segu jahu keskele auku ning hakka seda kahvliga jahu sisse segama. Kui asi juba ilmet võtab, siis liigu edasi kätega segamise juurde. Vajadusel lisa kas osa või ülejäänud vett (jahud ning munakollaste suurused on erinevad ning 100% täpseid koguseid ei ole võimalik öelda). Sõtku korralikult kuni saad üsna kõva taignapalli. Pigem sõtku rohkem, kui vähem – ikka pea 10 minutit läheb ära.
    Muide – kui sul on olemas lõiketeradega köögikombain, siis esmase segamise saad mugavalt sellega ära teha, aga isegi sel juhul tuleb lõpuks käed taignaga kokku teha ning taignapall ühtlaseks sõtkuda.
  • Kata taignapall kilega või pista kilekotti ning jäta vähemalt pooleks tunniks köögilauale puhkama.
  • Kui tainas puhanud ning muud koostisosad ette valmistatud, siis lõika tainas kaheks osaks ning rulli pastamasinaga õhukeseks (mina jätsin 6 paksusastmega masina puhul number 2 peale). Kui sul pastamasinat ei ole, siis rulli taignarulliga nii õhukeseks, kui suudad.

Bechameli jaoks

  • Sulata potipõhjas või, sega sellesse jahu ning kuumuta minuti jooksul segades.
  • Lisa potti soojendatud piim, ise samal ajal pidevalt segades, et klimpe ei tekiks. Kui tekib, siis neist saab vispli abil üsna kerge vaevaga lahti. Kuumuta mõni minut kuni kaste pakseneb.
  • Kui kaste on paksenenud, siis sega sellesse ka juust ning maitsesta soola ja pipraga.

Seente jaoks

  • Tükelda seened ning sibul, prae pannil õli või võiga ning maitsesta soola ja pipraga.

Lõppakord

  • Lasanje kokku sättimiseks määri vormi(de) põhi kastmega, selle peale laota pasta, siis seened ning siis jälle kaste. Jätka kihtide ladumist samas järjekorras ning jäta viimaseks kaheks kihiks pasta kaetuna kastmega.
  • Eemalda lehtkapsalt kõvad rootsud ning rebi see väiksemateks tükkideks. Masseeri korralikult õli ning soolaga läbi ja laota need kohevalt lasanje pealmiseks kihiks.
  • Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit ning naudi kohe.
  • Serveerimisel lisa lasanjele kergelt võis läbi praetud ning soola-pipraga maitsestatud kukeseened.

Lisamärkused

Kui kasutad kuivatatud lasanjeplaate või suurt ahjuvormi väiksemate asemel, siis pikenda küpsetusaega kuni ühe tunnini ning lisa lehtkapsas vormidele umbes 20 minutit enne lõplikku valmimist.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>