Hea toidu kodu

30-minuti šokolaadifondant

Küpsetis, Magustoit | 3. mai 2020 | By

Šokolaadifondant on üks neist koogikestest, mis inimestes aukartust äratab, kuigi tegelikult pole selleks põhjust, sest peale pisukest katsetamist ei ole täiusliku tulemuse saamine sugugi keeruline. Katsetamise seisneb põhiliselt ahjus hoidmise ajas, sest iga ahi ja iga ramekin on erinevad ning kuskil blogis või kokaraamatus loetud retsepti minuteid ei saa absoluutse tõena võtta. Tegelikult ma üldse ei soovitaks neid retsepte usaldada, kus fondanti puhul on kindlalt küpsetusaeg kirjas, sest seda lihtsalt ei ole võimalik ahju tundmata teada!

Mõned aastad tagasi küpsetasin ma fondante ikka väga tihti. See pidi olema vähemalt 5 aastat tagasi, sest selle blogi kirjutamise ajal pole ma nende peale isegi mitte mõelnud, aga nüüd oli vaja midagi väga tumedašokolaadist küpsetada ja pidin vana retsepti jälle meelde tuletama. Ma ei ole ka oma praeguses ahjus fondante kordagi küpsetanud ja seega sättsisin neljast koogikesest ühe kaheksaks, teise üheksaks, kolmanda kümneks ja viimase 11 minutiks ahju. Minu ahju jaoks sai täiuslik 10-minuti koogike. Edaspidi on juba teada 🙂 Fondant lihtsalt peab olema seest täiuslikult vedel, aga äärtest küpsenud nii, et need vedelat sisu veel kenasti koos hoiavad.

Kui koogike üle küpseb, siis on tegemist ikka maitsva koogiga, aga lihtsalt mitte fondantiga. Kui pole piisavalt kaua küpsenud, siis ei saa sa seda lihtsalt tervena vormist kätte. Alaküpsenud koogi saab muidugi teoreetiliselt ahju tagasi panna või siis kui see ainult tibake alaküpsenud on, siis lihtsalt otse vormist lusikaga süüa 🙂 Maitse on igatepidi hea (pole ka ime, siin on terve päeva kalorite jagu võid ja šokolaadi sees :D), lihtsalt konsistentsis on küsimus.

Jah, nagu mainitud, siis dieettoit see kindlasti ei ole – või, šokolaad, muna ja eraldi munakollased, mis segu eriti siidiseks muudavad… tõeliselt luksuslik magustoit. Eks just sellepärast ma neid enam igal nädalal ei küpsetagi, et kaalule need just superhästi ei mõju, aga vahel harva võib ja siis maitsevad need ka eriti hästi!

Mul oli küpsetamiseks ka hea põhjus – mul Bestwine järgmisel reedel toimuvale Tommasi veinide degustatsioonile vaja veini juurde sobiv magustoit välja mõelda vaja ja esimene mõteoligi kohe fondant. Teine mõte oli midagi sinihallitusjuustu ja pirniga, aga selle katsetamisele ma praegu ei jõudnudki, sest esimene sobis juba nii-nii hästi kokku ja ma olen viimasel ajal nii palju rammusaid toite söönud, et natukeseks aitab.

Kes soovib degustatsiooni ajal kaasa kokata, siis mul on juba praegu blogis üleval iga käigu juurde sobivad road – Vermentino juurde spargel mandlitega, Rompicollo juurde veis koos hunniku lisanditega ning Heracles Primitivo juurde nüüd siis fondant. Eeltoiduks on mul teine alternatiiv veel värske pasta krevettidega ning peatoiduks hoopis eriti mõnusa tomatikastmega pizza – mõlema retsepti kirja panemiseni jõuan loodetavasti lähipäevadel 🙂

Vormid ootavad taigna valmimist

A üks asi fondanti juurde veel – taigna võid vabalt juba paar päeva varem valmis teha, vormidesse jaotada ning külmkapis kaetult hoida. Küpseta otse külmkapist võetuna, aga küpetusaeg on siis ilmselt mõne minuti võrra pikem – kui tahad täiuslikku tulemust, siis pead jälle katsetama, kui kaua koogike niimoodi ahjukuumust tahab.

30-minuti šokolaadifondant

Aeg kokku30 min
Portsjoneid: 4

Vaja läheb

  • 120 g tumedat šokolaadi vähemalt 70% kakaod
  • 120 g võid +tiba vormide määrmimiseks lisaks
  • Näpuotsatäis soola
  • 2 munakollast
  • 30 g jahu
  • 2 muna
  • 40 g suhkrut
  • Tumedat kakaopulbrit vormide üle raputamiseks

Kuidas?

  • Pane ahi 180 kraadini eelkuumenema ning valmista ette vormid – määri need kergelt võiga ning raputa üle kakaopulbriga, kõik liigne pulber raputa vormidest välja. Säti vormid ülejäänud toimetuste ajaks külmkappi ootama.
  • Otsi välja väike pott ning kauss, mille saad asetada potile nii, et ääred ulatuvad üle poti ääre. Kuumuta potis vesi nii, et see kindlasti kausini ei ulatuks. Kaussi tükelda šokolaad ning või ning sulata see veevannil ühtlaseks. Lisa juba praegu ka tibake soola – see toob šokolaadi maitse paremini esile.
    On väga oluline, et vesi ega veeaur šokolaadi sulatamise ajal kaussi ei pääseks.
    Kui šokolaad ja või on sulanud, siis tõsta kauss potilt ning jäta mõneks minutiks jahtuma.
    Pisut jahtunud segule lisa munakollased ning sõelu juurde jahu.
  • Šokolaadi jahtumise ajal vahusta munad koos suhkruga kohevaks vahuks.
    Sega ka need viimasena šokolaadisegu sisse.
  • Jaota segu võrdselt nelja ramekini vahel ning küpseta vastavalt oma ahjule 8-12 minutit kuni kook on väljast tahenenud, aga seest veel täiesti vedel.
    Pärast ahjust välja võtmist lase vormidel 4-5 minutit puhata. Seejärel kata vorm taldrikuga ning keera see ettevaatlikult ümber. Tõsta vorm koogikeselt ning serveeri kas niisama, jäätise, tuhksuhkruga või mõne hapuka marjaga.

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Okei kysimus
    24. dets. 2020

    Jah et tere, kas muffinivormidesse voib ka teha??

    • Jäta kommentaar

      kadri
      7. jaan. 2021

      Ma olen üsna kindel, et muffinivormides ei saa väljast krõbedat ja seest pehmet tulemust, aga maitsev on kindlasti ikka! 🙂
      Võiks ehk toimida nii, et metallist muffinivormi sees eraldi muffiniümbriseid ei kasuta…

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>