Hea toidu kodu

Värske sidrunipasta kerevettide ning soolarohuga

Eelroog, Pearoog | 6. mai 2020 | By

On jõudnud kätte aeg järjekordseks veini juurde sobivaks retseptiks. See on sel teemal viimane postitus ning ka Bestwine degustatsioon ise toimub juba reedel, seega kui soovid osa võtta, siis Tallinnlased saavad kohe praegu tellides komplekti veel õigel ajal kätte. Minu jaoks oli see toitude ja veinide sobitamine päris põnev projekt. Kui tavaliselt armastan valgeid veine ning punased jäävad täiesti puutumata, siis sel korral suutsin enda arvates punaste juurde nii head paarilised leida, et isegi ei usu. Proovisin kõikvõimalikke kooslusi ning sama toidu juurde ka erinevaid veine – fondant ja rompicollo pole näiteks üldse hea kombinatsioon aga Heracles Primitivo on imeline. Kui kokkamiseks läheb, siis saate ise maitsta.

Täna aga viimane retsept minu poolt selleks sündmuseks. Esimese veini ehk Vermentino juurde on mul juba välja pakutud üks retsept spargliga, aga veel mõnusam on vein värske sidrunise mereandidega pasta juures. Tegin pasta hästi-hästi kerge ning ei kasutanud taigna tegemisel isegi mune. Kui sa ei viitsi värske pastaga mässamist ette võtta, siis otse loomulikult võid kasutada poe pastat, aga minu jaoks on värske pasta tegemine omamoodi teraapiline 🙂

Kastme tegin ülilihtsalt ning tegin selle meelega hästi-hästi hapu, seega kui kastet eraldi maitsed, siis võid isegi kergelt šokeeritud saada. Usu mind, kui selle pastaga kokku segad, siis toimib kõik täiuslikult. Ausõna! Lisaks tasakaalustab haput veel selline põnev koostisosa nagu soolarohi. Seda kutsutakse ka salicorniaks ning tegemist on ühe megapõneva taimega – selline väike roheline varreke, mis on ülisoolase ja huvitava maitsega. Kiire googeldamine ütles, et tegelikult kasvab see isegi Eestis, ma kahjuks ise seda kasvamas ei ole näinud. Kes soovib ka eriti korralikult eksperimenteerida, siis seda saab tellida Horeca Servicest, kust viimasel ajal suur osa minu toidukaupa pärit on, sest nad lihtsalt toovad alati kvaliteetse kauba samal päeval koju (ei ole koostöö, aga soovitan :)). Kui sul ei õnnestu seda leida, siis ära üldse muretse. Jäta see lihtsalt välja ja lisa tiba rohkem soola, või kasuta selle asemel näiteks kappareid. Ma tavaliselt proovin retseptid ikka kõikjal saada olevatest ainetest teha, aga soolarohi tõesti sobib siia pastarooga ideaalselt, seega kui saad, siis kasuta, aga ära nüüd kõiki linna poode selle pärast läbi käima hakka 🙂

Värske sidrunipasta kerevettide ning soolarohuga

Ette valmistamiseks20 min
Keetmiseks-küpsetamiseks10 min
Aeg kokku1 t
Portsjoneid: 2

Vaja läheb

  • 10 suuremat tiigerkrevetti
  • Soola-pipart
  • 1 spl sidrunimahla

Pasta jaoks

  • 200 g durum nisujahu
  • 90 g vett
  • 1 tl oliiviõli
  • Näpuptsatäis soola

Kastme jaoks

  • 1 suure sidruni mahl
  • Soola-pipart
  • 50 g külma võid
  • 30 g soolarohtu võid asendada kapparitega

Kuidas?

  • Alusta pastataigna valmistamisest. Kõigemugavam on seda teha lõiketeradega köögikombainis. Kui sul see on, siis pane sinna jahu, sool, vesi ning õli, siis töötle kiiresti ühtlaseks puruks, kalla see lauale ning sõtku umbes 5 minutit kuni saad ühtlase taignapalli. Kui sul köögikombaini ei ole, siis sega ained käsitsi kokku ning sõtkumist on selle võrra lihtsalt tiba rohkem. säti taignapall kilekotti ning unusta lauale umbes pooleks tunniks puhkama.
    Seejärel rulli pastamasinal õhukeseks, aga mitte liiga õhukeseks – ma jätsin number kahe peale ning siis lõika endale meelepärase laiusega ribateks – ma otsustasin täna peenikeste linguinide kasuks.
  • Prae krevetid vähese võiga kiirelt läbi. Täpne aeg sõltub nende suurusest, aga kindlasti küpseta neid pigem vähe, kui rohkem – need lähevad hiljem veel korraks kastme sisse ning küpsevad seal edasi. Maitsesta soola, pipra ning sidrunimahlaga ning tõsta siis kõrvale.
  • Valmista kaste samal pannil, kus krevette praadisid. Samal ajal tõsta pasta keetmise vesi soojenema. Kuumuta pannil sidrunimahl sutsukese soola ja pipraga. Seejärel hakka sinna väikeste kuubikutena külma võid sisse vispeldama kuni kõik või on kastmesse sulanud ning kaste ise siidine. Kaste on ülihapu ja peabki olema!
  • Nüüd pane pasta keema, selleks kulub vaid minut – ära kindlasti liiga pehmeks keeda!
  • Kastme sisse viska soolarohi ning krevetid ning lase see korraks uuesti keema. Kui pasta valmis, siis kurna (jäta osa vett alles) ning sega kastme sisse. Kui tundub, et on vaja, siis lisa pisut pasta keetmise vett.
  • Serveeri kindlasti kohe, sest pasta ootamisest paremaks kindlasti ei muutu.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>