Hea toidu kodu

Toekas salat spargli ja lõhega

Salat | 12. mai 2020 | By

Ma küll täpselt ei saa aru, mis paganama aastaaeg meil hetkel on., aga kalendrisse vaadates tundub, et kevad ja kevad tähendab salateid, eksju! Pühapäeval sai juba pool päeva päikest võtta ja õhtul grillida, eile sadas tund aega laia valget lund ja täna tundub aknast välja vaadates ilus, aga tegelikult on paganama külm. Ja just pühapäeval ma muidugi istutasin oma salatitaimed õue… eks saab näha, kas nad jäävad ellu või mitte. Kusjuures eelmisel aastal läks täpselt samamoodi – mäletan selgelt, et 1. mai oli imeilus päikeseline päev, mil panime terrassimööbli kokku ja istutasin taimed õue ja siis läks kohutavalt külmaks nii, et enamus taimi surid ära. No pole hullu, mis halvasti, see uuesti ja äkki mu selle aasta taimedest midagi jääb ikka esimese istutusega ka alles.

Rääkides asjadest, mis ei ole halvasti, siis üks neist on kindlasti seesama salat, mis sobib praegusesse kevadesse hästi, sest on salat ja ka ebamäärasesse lumesegasesse aega, sest see on päris toekas salat – lõhe, kartul ja muna teevad sellest ikka väga korraliku kõhutäie ning kevadine spargel annab mõnusalt krõmpsu.

See on ehk pisut sarnane Nizza salatiga, milles küll sparglit kunagi ei leidu vaid kasutatakse hoopis rohelisi ube ning kartul on seal ka pigem lihtsalt keedetud kujul, aga mul oli just sellise mõnusa natuke mesise ja sinepise kastmega praekartulisalati (kas see on sõna?) isu ning viskasin kokkusobivad ained taldrikule kokku. Sai ülimalt mõnus ja soovitan soojalt. Justnimelt soojalt, sest see on täpselt see salat, mis on mõnus siis,kui praetud komponendid alles soojad on ning värske endiselt värske ehk ära seda salatit pikka aega ette tee.

Lõhe meeldib mulle alati praadida nii, et see on keskelt alles üsna roosa – paljude jaoks võiks see ilmselt lausa toores olla, aga minu meelest on nii mõnus, kui see alles kergelt läbipaistev, tumeroosa ja mahlane on. Soovitan kindlasti proovida, enamus kalasid on kergelt alaküpsenuna kordades maitsvamad, kui kuivaks küpsetatuna!

Ja nüüd marss salatit tegema! 🙂

Toekas salat spargli ja lõhega

Ette valmistamiseks10 min
Keetmiseks-küpsetamiseks20 min
Aeg kokku30 min
Portsjoneid: 2

Vaja läheb

  • 300 g keedetud kartulit
  • 20 g võid
  • 6 suurt sparglit
  • 2 lõhefileed
  • Soola-pipart
  • 2 keedetud muna
  • 10 kalamata oliivi
  • 1 suur tomat
  • 0,5 pead jääsalatit

Kaste

  • 0,5 tl mett
  • 0,5 tl sinepit
  • 0.5 spl valge veini äädikat
  • 1 spl oliiviõli
  • Soola-pipart

Kuidas?

  • Sulata pannil keskmisel kuumusel või ning prae selles suupärasteks tükkideks lõigatud kartulid igast küljest kuldseks. Kui kartulid peaaegu valmis, siis lisa pannile ka umbes 5-cm juppideks lõigatud spargel ning kuumuta veel mõni minut nii, et spargel pisut küpseb, kuid jääb siiski mõnusalt krõmpsuks. Maitsesta soola ja pipraga.
    Kalluta kartulid ning spargel taldrikutele ning prae lõhefileed (mul oli ilma nahata) mõlemast küljest kõrgemal kuumusel kuldseks (kokku umbes 5 minuti), seejärel keera pannilt tuli ning jäta lõhe panni järelkuumusesse lõpuni küpsema kuni ülejäänud salatit ette valmistad. Maitsesta loomulikult ka soola ja pipraga.
  • Sega kõik kastme ained kokku – kasuta selleks näiteks väikest kaanega purki, kus saad kõik korralikult segi raputada. Maitse ning lisa, mida vajalikuks pead – mulle meeldib pigem happeline kaste.
  • Lõika munad neljaks ning tomatid sektoriteks. Tükelda jääsalat suutäie suurusteks ampsudeks.
  • Jaota kõik salati ained taldrikute vahel ning piserda kastmega üle. Kõige peale säti praetud lõhefileed.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>