Kohupiima-õunapirukas
Et tegemist on ülihea õuna-aastaga, siis söön neid iga päev mitu tükki niisamagi, aga püüan võimalikult palju ka erinevates retseptides kasutada. Niisama söömiseks on mu lemmiksordiks ilma igasuguse kõhkluseta “sügisdessert”. Kookide ja muude küpsetiste sees eelistan hapumaid õunu, kui on võimalik erinevate sortide vahel valida. Kui ei ole, siis läheb käiku täpselt see, mis parasjagu olemas on ja täna kasutatud õunte sorti ei oska ma isegi nimetada. Olid sellised tavalised Eesti õunad, mitte liiga magusad, aga kindlasti ka mitte hapud, seega kasutasin ka suhkrut retseptis üsna minimaalselt. Tänase koogi sisse päästsin ka paar juba vähemalt nädal aega kapinurgal oma aega oodanud pirni. Ma lihtsalt üldse-üldse ei kannata toidu ära viskamist ja seega ei ole juba mitu nädalat poest peale või ja hapukoore praktiliselt midagi ostnud, sest maalt ja metsast kokku tassitud värske saak tuleb lihtsalt ära kasutada. Ja kuigi rõdu on taimede all lausa lookas, siis mul on endiselt kiusatus metsa minna ja midagi veel juurde korjata 🙂
Piruka juurde sobib vaniljekaste või jäätis või maitsestamata jogurt. Ise sõin passioni-toorjuustu jäätist, sest mul lihtsalt oli seda veel alles 🙂
- 3 dl jahu
- 0,25 tl soola
- 1 spl suhkrut
- 115 g võid
- 0,6 dl jääkülma vett
- 200 g kuubikuteks lõigatud õunu
- 1 spl suhkrut
- 1 tl kaneeli
- 1 tl vaniljesuhkrut
- 300 g lahjat kohupiimapastat
- 3 muna (palun vabalt peetud kanade omad)
- 300 g viilutatud õunu (minul oli osa sellest kogusest pirnid)
- Peotäis pohlamarju (kui sul need juhuslikult külmkapis ootamas on :))
- Määri pirukavorm võiga ning puista üle jahuga, et hiljem pirukas vormist lihtsalt välja tuleks. Hoia vormi külmkapis, kuni seda vajad.
- Sega jahu soola ning suhkruga ning haki selle hulka külm või. Näpi sõrmeotstega umbes hernetera suurusteks teradeks ning lisa siis vähehaaval külm vesi ning töötle taigen kiiresti ühtlaseks. Suru taigen lapikuks palliks, mässi toidukilesse ning lase vähemalt tund aega külmkapis puhata.
- Sega õunakuubikud kaneeli ja suhkrutega, lisa kohupiimapasta ning munad ning sega ühtlaseks.
- Keera ahi 200 kraadi peal eelsoojenema. Rulli taigen umbes 0,8 cm pakususeks kettaks ning suru see vormi. Lõika üle serva rippuma jäänud taigen ära (sellest saad hiljem kaunistused meisterdada) ning torgi taignasse noaotsaga mõned augud. Eelküpseta umbes 15 minutit.
- Võta vorm ahjust välja ning alanda ahju temperatuur 175 kraadini.
- Kalla kohupiimasegu eelküpsetatud põhjale ning säti selle peale viilutatud õunad-pirnid. Lisa soovi korral ka pohlad ning kui viitsisid ülejäänud taignaribadest kaunistused teha, siis ka need.
- Küpseta umbes 50 minutit, kuni taigen on krõbe ning õunad pehmed.
EPP VIIRES
14. nov. 2018
OOHHH!!!!VÄGA HUVITAV JA MAITSEV!!!