Hea toidu kodu

Purpurne peedipasta

Tänast postitust pean küll alustama sellega, et vanarahvatarkuseid tasub ikka uskuda ning nende järgi toimetada. Tarkusetera, mida silmas pean on “Üheksa korda mõõda, üks kord lõika.”

Mitte, et mul lõikamisega midagi metsa oleks läinud, aga mõõta ehk läbi katsetada ja retsept täpselt paika timmida oleks küll enne fotograafi (kõik selle postituse pildid on Martin Halliku tehtud) saabumist hea olnud. Ehk siis selle pasta esimene katsetus läks tegelikult üsna aia taha, sest katsetasin peedijahu pastataignas esimest korda ning ei suutnud esimese korraga õiget vahekorda ära tabada. Enda õigustuseks võin öelda seda, et peedijahu, mis siin kasutusel on (Greenbite oma, siit saab) jõudis minu kööki esimest korda koos fotograafiga, seega ega ma ajaliselt polekski saanud seda enne katsetada. Tootmine lihtsalt on vahel selline “tore” protsess, et kõik jookseb ühele hetkele kokku 🙂 Samas ma olin suure suuga välja lubanud, et “Ikka teeme pastat ka, see on väga lihtne – ainult natuke sõtkumist, pool tundi taigna puhkamist ja minutike keetmist ning ongi valmis. Pole keerulist midagi!”

No ja ega ei olegi tegelikult midagi keerulist. Tavalise koduse pastaga lähebki umbes 40 minutit, millest suure osa tainas lihtsalt puhkab. Siit leiad muide minu kõige tavalisema koduse pastaretsepti. AGA! Selgus, et peedijahu imab oluliselt rohkem niiskust võrreldes durumnisuhahuga. Ja loomulikult ma tahtsin teha eriti punast tainast, mis ka pärast keetmist mõnusalt punane oleks (pilt on tõestuseks, et see tõepoolest õnnestus) ja otsustasin kiirelt, et asendan 20% tavalisest jahust sama koguse peedijahuga. Võin etteruttavalt öelda, et me saime küll pildi jaoks pasta tehtud, aga tegelikult see ei toiminud, sest taigen tuli selle valemi järgi megakuiv ning väga raskesti töödeldav. Ideaalselt siidisest värskest pastast oli asi ikka väga kaugel. Aga pole hullu, härra fotograaf sai lihtsalt umbes 30 minutit vaadata, kuidas ma üritan saepuruna koost lagunevast ülikuivast taignast pastat välja võluda, endal higipiisad otsaees pärlendamas. No midagi võlusin välja ja seda esimest katsetust näetegi ka pildil.

Küll aga soovitan enda vigadest õppida ja tänu järgmistele katsetustele saan teiega nüüd jagada retsepti, mis päriselt töötab 🙂 Igaks juhuks olgu ära märgitud, et pasta toon jääb heledam, kui pildil, aga on ikka kaunilt roosa. Ja maitsev on see pasta ka. Kohe väga maitsev. Peet, või ja salvei on kokku üks megahea kooslus. Kes soovib võib pastale lisada veel kitsejuustu või fetat, et see toitvam oleks.

Ja kui tunned, et ise üldse pastat teha ei viitsi, siis muidugi võid kasutada poest ostetud pastat ja selle samamoodi peedikuubikute ja pruuni võiga kokku segada. Aga poepastat soovitan igaks juhuks keeta pakil märgitud ajast tiba vähem, et see ikka mõnusalt hamba all tunda oleks.

Purpurne peedipasta

Ette valmistamiseks20 min
Keetmiseks-küpsetamiseks15 min
Aeg kokku1 hour
Portsjoneid: 1

Vaja läheb

Pastataigna jaoks

  • 95 g durumnisujahu
  • 5 g peedijahu Greenbite valikus leiab
  • 1 suur muna ikka ja alati vabalt ringi jooksnud kanadelt
  • 0.5 tl oliiviõli
  • tiba soola

Serveerimiseks

  • 25 g võid
  • 10 värske salvei lehte
  • 100 g keedetud peeti
  • 0.5 tl sidrunimahla
  • 10 g röstitud päevalilleseemneid

Kuidas?

Pastatainas

  • Sega jahu, peedijahu ja sool kokku lõiketeradega köögikombainis.
  • Lisa muna ning oliiviõli ning pulseeri kuni tekib üsna ühtlane puru. Katsu puru sõrmede vahel. Kui see jääb lihtsalt kokku, siis on hästi. Kui ei jää, siis lisa pool teelusikat külma vett ning pulseeri uuesti.
  • Kalla segu lauale ning sõtku käte vahel ühtlaseks taignapalliks. Pista see kilekotti ning jäta pooleks tunniks puhkama (samal ajal saad muid komponente ette valmistada).
  • Rulli taigen pastamasina abil õhukeseks ning lõika lintideks.
  • Keeda pastat VAHETULT enne kastmega kokku segamist umbes 1 minut väga soolases vees.

Serveerimiseks

  • Haki peet väikesteks kuubikuteks.
  • Sulata pannil või ning prae salveilehed selles keskmisest kõrgemal kuumusel kuldseks. Tõsta salvei pannilt ning säti köögipaberile ootama.
  • Kui või ei ole veel pruunikamaks muutunud, siis tõsta pisut panni temperatuuri kuni või lõhnab pähkliselt ning on pruunikas. Seejärel kalla pannile sidrunimahl ning peedikuubikud ja kuumuta veel kuni peet läbi soojenenud on.
  • Tõsta vahukulbi abil otse potist pannile ka just keedetud pasta (ei pea täiesti kuivaks kurnama, mõni tilk tärkliserikast pastakeeduvett ei tee midagi halba, pigem vastupidi), sega kiirelt läbi ning tõsta kohe taldrikule.
  • Serveerimisel lisa pastale röstitud päevalilleseemned ning salveilehed.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>