Värske pasta koduaia tomatitega
Värske pasta tegemine on imelihtne. Seda muidugi juhul, kui sul on sõbrad, kes teavad, mis sulle meeldib ja kingivad sulle juba aastaid sünnipäevadeks erinevaid toiduga seotud asju kokaraamatutest kuni šifoonpudelini. Pastamasin on nende kingituste hulgas ja kuigi enamasti on see kappi ära pandud, siis tavaliselt juhtub nii, et kui selle välja võtan, saab see paar nädalat järjest kõvasti tööd teha. Masin teeb pasta tegemise tõesti imelihtsaks – suurema koguse pastataigent saab ka korraga valmis teha ja siis külmkapist parajate portsude kaupa välja võtta. Kindlasti saab pastat ka Itaalia vanaemade kombel käsitsi rullida, olen seda isegi kunagi proovinud, aga ausalt öeldes mul sellest korrast eriti häid mälestusi ei ole 🙂
Tänane pasta on lihtne nii valmistamise kui oma maitse poolest. Tomatite röstimine võtab küll sutsu aega, aga suure osa sellest ajast pikutavad tomatid lihtsalt ahjus pannil ja ise võib vabalt raamatut lugeda või jalutamas käia. Ja sõbrad on pärast oi kui suures vaimustuses, kui nende õhtusöögile saabudes vaid pasta rullimise ja keetmisega tegeled ning “kastme” nii käigu pealt samal ajal valmis meisterdad nii, et kogu õhtusöök ühes potis veerand tunniga valmis saab.
- 200 g durum nisujahu
- 2 suurt muna (kui vähegi võimalik, siis vabalt peetud kanade omi)
- 1 spl extra virgin oliiviõli
- Suts soola
- 600 g tomateid (võimalusel erinevaid sorte)
- 2 spl extra virgin oliiviõli
- Soola
- Värskelt jahvatatud musta pipart
- Extra virgin oliiviõli
- Basiilikut
- Parmesani
- Soovi korral röstitud päevalilleseemneid
- Kalla jahu lauale ning tee selle keskele süvend. Löö sellesse lahti munad, lisa õli ning suts soola (tavaliselt pastataignasse soola ei lisata, aga mulle meeldib nii rohkem). Sega kahvliga keskelt alustades aina rohkem jahu munaseguga kokku, kuni peaaegu kõik on segunenud ning seejärel sõtku paar minutit kätega, kuni saad ühtlase taignapalli. Mässi see toidukilesse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külmkappi puhkama.
- Lõika suured tomatid neljaks, keskmised pooleks ning kirsstomatid võid terveks jätta. Maitsesta soola-pipraga, sega kokku oliiviõliga ning säti nahaga pool allpool ahjuplaadile. Viska need nüüd umbes 1,5 tunniks 140 kraadi juures ahju, aga kontrolli vahepeal igaks juhuks. Lõpptulemusena soovid saada kergelt krimpsu tõmmanud intensiivse maitsega tomateid, aga kindlasti mitte krõbedaks kuivanuid.
- Rulli pastataigen masina abil õhukeseks. Minu masina puhul eelistan tagliatellede puhul eelviimast paksust (ravioolide puhul kindlasti kõige õhemat). Samal ajal pane keema suur pott soolase veega. Lõika õhukeseks rullitud taigen umbes 1 cm laiusteks ribadeks kas masina spetsiaalse lõikuri abil või käsitsi.
- Keeda värsket pastat umbes 1 minut, aga kindlasti testi juba varem, sest pärast kogu selle vaeva nägemist ei soovi sa kindlasti pastat üle keeta, eks? 🙂 Seejärel kurna suure sõela abil.
- Kalluta röstitud tomatid samasse potti, lisa õli ning sega natuke ühtlasemaks. Seejärel pane ka pasta potti tagasi ning sega ettevaatlikult kõik kokku.
- Serveeri kohe basiiliku, parmesani, ning soovi korral röstitud päevalilleseemnetega (ja vabalt võib veel oliiviõli juurde lisada 🙂
Kommentaarid
- Suviselt kiire suvikõrvitsa-seenepasta - Hea toidu kodu - […] ise nullist – võib tunduda keeruline, aga ma võtan seda teraapiana 🙂 Tegelikult oli ka esimene retsept, mis siia…
- Purpurne peedipasta - Hea toidu kodu - […] Tavalise koduse pastaga lähebki umbes 40 minutit, millest suure osa tainas lihtsalt puhkab. Siit leiad muide minu kõige tavalisema…
EPP VIIRES
14. nov. 2018
KAH HEA JA MAITSEV!!!