Suvikõrvitsa-juustupirukas
Nii, nüüd on küll kirjutamises jube pikk vahe sisse tulnud, aga tegelikult oli see postitus mul juba ammu valmis kirjutatud ja algas sellise lausega: “Pange tähele – juba õige pea kihab kogu sotsiaalmeedia sellest, et käes on suvikõrvitsauputus ning mida selle suure hunnikuga nüüd küll pihta peaks hakkama.” Nüüd on see uputus juba ammu käes ka, aga kui seda üles panemas olin, siis millegipärast arvas süsteem, et retsepti küll salvestada pole vaja ja nüüd ma käisin ilma arvutita reisil ja nii see vahe postituste avaldamisele sisse jäigi. Söönud olen küll ka selle pausi ajal, selle pärast pole muretseda vaja 🙂 Aga no igal juhul kui sul ka see tsukiiniuputuse mure on, siis äkki on see retsept kasuks.
Tegemist on superlihtsa pirukaga, mis ei ole isegi karjuvalt ebatervislik, sest siia on sisse pandud suur hunnik suvikõrvitsat ning lisaks ka kodujuustu, ehk siis tegemist ei ole puhta süsivesikupommiga. Maitseb hästi nii omaette, kui ka salati kõrvale ja täitsa igaks toidukorraks.
Suvikõrvitsa, mis piruka sisse läks, mina sel korral sipraliseerisin, aga kui sul juhtumisi spiraliseerijat olemas ei ole, siis tegelikult jäme riiv sobib täpselt sama hästi. Väga oluline on pärast riivimist/spiraliseerimist suvikõrvits korralikult sisse soolata, vähemalt 10 minutiks seisma jätta ning siis korralikult kuivaks väänata. Täiesti uskumatu, kui palju vedelikku sealt välja tuleb. Kui see etapp vahele jätta, siis ei pruugi piruka tekstuur just kõige mõnusam tulla, seega soovitan pigem natuke rohkem vaeva näha. Retsept ise on niikuinii naeruväärselt lihtne 🙂
- Umbes 700 g suvikõrvitsat
- 4 muna
- 100 g jahu
- 100 + 50 g riivitud cheddar juustu
- 200 g kodujuustu
- Soola-pipart
- Vormi määrimiseks võid.
- Riivi suvikõrvits jämeda riiviga või spiraliseeri, raputa ohtralt üle soolaga ning jäta see sõelale mõneks ajaks (vähemalt 10 minutit) nõrguma. Seejärel pigista käte vahel suvikõrvitsast välja veel nii palju vedelikku, kui vähegi suudad.
- Eelsoojenda ahi 200 kraadini ning vooderda 26cm koogivorm küpsetuspaberiga ning määri kergelt võiga.
- Vahepeal sega omavahel kokku kõik ülejäänud koostisained peale 50 g juustu.
- Kui suvikõrvits võimalikult kuivaks väänatud on lisa ka see taignale ning sega kõik võimalikult ühtlaseks.
- Kalla segu vormi, puista peale ülejäänud riivjuust ning viska ahju, kuni pirukas on mõnusalt kuldne ning läbi küpsenud. Minu ahjul kulus selleks umbes 40 minutit, aga kontrolli igaks juhuks juba varem - ahjud on ju erinevad.
- Pirukas maitseb kõige paremini kuni see veel soe on!
Maarika
11. aug. 2018
Kartsin, et maitsest jääb veidi puudu ja lisasin tainasse hakitud ürte. Ideaalis oleks murulauk vast kõige paremini sobinud, aga seda polnud käepärast. Pirukas sai sellegipoolest väga maitsev, aitäh retsepti eest 🙂
Kristina
1. aug. 2021
Panin ohtralt soola nagu retsept ütles ja… pirukas sai mega soolane. Andke ideid, mida nüüd sellega teha.
kadri
3. aug. 2021
Ma loodan, et pigistasid korralikult vett koos soolaga ikka välja ka? Aga muidu äkki magedam salat kõrvale? 🙂
astrid
20. nov. 2022
mina panen triiki teelusikatäie,vedelik tuleb ka siis hästi välja,rohkem soola ei lisa,sest ka kodujuust on vahel soolane
Eve
24. aug. 2018
Tegin selle piruka ainetest,mis kodus oli: kodujuustu asemel panin rammusat hapupiima,pool jahust panin täistera kaerajahu ja juustuks riivisin mingit kõva juustu tšillipipraga aga taigna sisse murisin Saidafarmi pehmet valget juustu.Suvekõrvits on vähemalt ehtne.Nüüd istun ja ootan ja olen kindel et pirukas õnnestub 8kõht on väga tühi! )
kadri
24. aug. 2018
Loodame parimat 🙂 Ma olen alati väga kodus olevate ainete ära kasutamise poolt – põhiline, et midagi ära viskama ei peaks!
riina
27. aug. 2018
Mis võiks veel kodujuustu asemel olla? Lisaks hapupiimale? Kas toorjuust vmt?
kadri
27. aug. 2018
Hei! Kohupiim sobiks kindlasti, lihtsalt rohkem tavalist juustu samamoodi. Toorjuustuga peaks katsetama, aga usun, et toimiks seegi. Või võib kodujuustu asemel lihtsalt veel rohkem suvikõrvitsat panna 😉
Keidi
11. okt. 2018
Mul on kodus liiiiiga palju muskaatkõrvitsat. Huvitav, kas sellega jääks ka hea? 🙂
kadri
11. okt. 2018
Hei!
Pole ise proovinud, aga ma arvan, et jääb mõnus.
Kindlasti on muskaatkõrvitsaga maitsvad aga sellised retseptid:
http://kahvliga.ee/hokkaido-korvitsa-supp/
http://kahvliga.ee/lihtne-rostkorvitsa-oaroog/
http://kahvliga.ee/sugisesalat-hokkaido-korvitsa-ja-kitsejuustuga/
Head kokkamist!
Marge
8. jaan. 2019
Proovisin ja sellest roast sai minu lemmik, tegin jõulude-uusaasta vahel lausa 3x, kuigi pole ju suvikõrvitsa hooaeg 🙂 Põhikoostisained ja valimistus täpselt nagu retseptis kuid sibula sõbrana lisasin kergelt praetud sibulat ning suure purustatud küüslauguküüne. Ootan juba suve et valmistada pirukat kodumaistest suvikõrvitsatest!
kadri
11. jaan. 2019
Oh jaaa, sibul sobib siia kindlasti suurepärastelt juurde! 🙂
Liisa
29. aug. 2020
Valasin suvikõrvitsa üle ohtra soolaga, mistõttu jäi pirukas nii soolane, et taigna pidi ära viskama. 🙁
kadri
11. sept. 2020
Oi, sellest on küll kahju.
Iseenesest kui vesi korralikult välja pigistada, siis enamus soola kaob ka koos sellega… Aga tõesti oleneb muidugi ka algsest kogusest – mul läheb umbes supilusikatäis ehk siia (täpselt küll ei mõõda).
Kats-Epp
10. okt. 2020
Megahea! Selleks, et meespere saaks pisut toitvamat vormi, lisasin suitsuliha, mille eelnevalt küüslauguga kergelt läbi praadisin. Supertoit! Isegi puberteet võttis 2 portsu 🙂
kadri
20. okt. 2020
Tore kuulda 🙂
Liis
31. okt. 2024
Kui lisada veel suitsukala -imeline!
Pille
6. nov. 2020
Megahea, läheb kordamisele