Hea toidu kodu

Sügisesalat hokkaido kõrvitsa ja kitsejuustuga

Ma olen praegu täiesti üllatunud. Ma ei tea, miks ma Hokkaido kõrvitsat alles nüüd esimest korda proovisin. Ilmselt sellepärast, et igal aastal jõuavad minu koju suured tavalised kõrvitsad, mille söömiseks peab isegi natuke vaeva nägema, sest need on lihtsalt niiiiii suured. Igal juhul täna oli see imeline hetk, kui ma selle väikse kõrvitsalise ära proovisin ja ma olen täiesti vaimustuses. See maitseb juba toorelt süües ülihästi ja röstimisel ei muutu see sugugi vesiseks, nagu tavaline kõrvits vaid jääb supermõnusa tekstuuriga ning minu tänasesse salatisse sobis see vägagi hästi.

Tegemist on Jaapani kõrvitsalisega, mis vähemalt kohalike seemnepoodide veebilehtede järgi ka meie kliimas superhästi kasvab, seega järgmisel aastal peaks seemned mulda panema, aga praegu on neid poodides ohtralt saadaval. Toiteväärtuse kohta uurides avastasin, et 100 g seda ülimaitsvat kõrvitsat sisaldab lausa 8,8 g valku (võrdluseks, et tavalises kõrvitsas on valku umbes 8 korda vähem), mis on ju superhea uudis, sest enamasti taimselt toitudes on vajaliku valgukoguse sisse söömisega mõnikord natuke keeruline. Maitselt on see pähkline ning kergelt magus. Täna ma küll koorisin selle ära, aga internetiavarused väidavad, et seda pole tegelikult tarvis teha, seega järgmine kord proovin ka koore ära küpsetada. 

Täna otsustasin sellest teha salati koos spinati, kitsejuustu ja granaatõunaseemnetega. Kõrvitsaseemned olid siia peale ka planeeritud, aga ma suutsin need ahjus ära kõrvetada 🙁 Igal juhul olen tulemusega ka ilma seemnenteta superrahul ja kavatsen seda kõrvitsalist ka edaspidi kõikvõimalikel viisidel kasutada. Salatis mängib granaatõuna kerge hapukus ja kitsejuustu soolakus kõrvitsa magususe ja tšillisusega ülihästi kokku ja tegemist on supertervisliku ning toitva taldrikutäiega.

Sügisesalat hokkaido kõrvitsa ja kitsejuustuga
Portsjoneid: 4
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
10 min
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
10 min
Kõrvits
  1. 1 hokkaido kõrvits (umbes 1 kg)
  2. Umbes 2 tl tšillipulbrit (vali täpne kogus vastavalt oma taluvusele ja tšilli tugevusele)
  3. 2 tl oliiviõli
  4. Soola
Salat
  1. 200 g beebispinati lehti
  2. 200 g kitsejuustu
  3. 1 granaatõun
  4. 1 sidrun
  5. 1 spl oliiviõli
  6. Soola-pipart
Juhtnöörid
  1. Eelsoojenda ahi 220 kraadini.
  2. Eemalda kõrvitsalt seemned ning lõika see sektoriteks (kui soovid, siis koori).
  3. Säti viilud ahjupannile, lisa õli, tšilli ja sool ning sega kõik kätega korralikult läbi.
  4. Küpseta ahjus umbes 10 minutit, kuni kõrvits on kergelt pruunistunud ja pehme, aga mitte üle küpsenud.
  5. Kõrvitsa küpsemise ajal sega omavahel kokku sidrunimahl, oliiviõli, sool ja pipar - balansseeri maitse nii, et see oleks kergelt hapukas.
  6. Sega kaste spinatihunnikuga läbi ning säti see taldrikutele.
  7. Puhasta granaatõun seemnetest ning pudista kitsejuust sõrmede vahel mõnusateks tükikesteks.
  8. Kui kõrvits pehme, siis jaga see taldrikutele ning lisa kõige peale granaatõunaseemned ning kitsejuust.
http://kahvliga.ee/

 

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>