Hea toidu kodu

Šokolaadi-kirsitort

Käes on aasta parim aeg, mil turuletid heast-paremast lookas on ning vaimustava lõunasöögi jaoks ei pea tegema muud, kui keetma mõned värsked kartulid, sest tilli ning oma kasvatatud lehtsalatist, redistest ja hapukoorest salati vastu ei saa ükski gurmeehõrgutis.

Murelid, maasikad, mustikad, arbuus – neid kõiki on juba saada ja mis siis, et maasikad veel suures osas kodumaised ei ole. Ka kreeka omad maitsevad sel aastal väga hästi. Ja kusjuures oma esimesed kodumaised maasikad sain vanaema kasvuhoonest juba ka ja need trumpasid kõik välismaised muidugi tugevalt üle.

Ilma küpsetamata ei saa ma aga hakkama ka suvekuudel ning mul on väga hea meel, et mul on inimesi, kes mu koogid kõik nahka on nõus pistma. Kui ma ise nii palju kooki sööks, kui küpsetada tahan, siis ma veereks küll juba ammu ühe suure ümmarguse pallina ringi. Sel korral osutusid “ohvriteks” mu koolilapsed ning tundub, et nad kiitsid pigem heaks. Välja arvatud üks noormees, kellele tume šokolaad ei maitse. Nagu kamoon, kellele ei maitse šokolaad?

Šokolaad ja kirsid on täiesti klassiklaine kombinatsioon ning väga heal põhjusel – need lihtsalt sobivad täiuslikult kokku. Mul olid kasutusel küll murelid, aga ma usun, et hapukamate kirssidega toimiks see retsept veel suurepärasemalt. Samuti kindlasti ka vaarikate või kodumaiste maasikatega – eks saab suve jooksul veel erinevaid kombinatsioone järele proovitud.

 

Šokolaadi-kirsitort
Portsjoneid: 8
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
25 min
Keetmise-küpsetamise aeg
20 min
Ajakulu kokku
2 hr
Aeg ettevalmistuseks
25 min
Keetmise-küpsetamise aeg
20 min
Ajakulu kokku
2 hr
Koogipõhi
  1. 200 g 80% šokolaadi
  2. 130 g võid
  3. 50 g mandlijahu
  4. 100 g nisujahu
  5. 1 tl küpsetuspulbrit
  6. Suts soola
  7. 4 muna (ikka vabalt ringi jooksunud kanadelt, eks!)
  8. 30 g suhkrut
Kreem
  1. 1 suur munavalge
  2. 0,5 dl suhkrut
  3. 40 g võid
  4. 100 g 80% šokolaadi
  5. 200 g kreeka jogurtit
Peale ja vahele
  1. 100 g kreeka jogurtit
  2. 0,5 kg mureleid või kirsse
Juhtnöörid
  1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning kata 20cm diameetriga koogivorm küpsetuspaberiga.
Taigna tegemiseks
  1. Pane šokolaad ning või kuumakindlasse kaussi ning see kauss omakorda kuuma veega poti kohale sulama. Veendu, et veeaur kuidagi šokolaadini ei pääseks!
  2. Kui šokolaad ja või sulanud on, siis lase neil 5 minutit jahtuda, seejärel lisa juurde jahu, mandlijahu, sool ning küpsetuspulber.
  3. Teises kausis vahusta munad suhkruga helekollase vahuni.
  4. Sega munad õrnalt šokolaadisegu hulka ning küpseta 22 minutit.
  5. Lase koogil vormis umbes 15 minutit jahtuda, seejärel eemalda vorm ning jahuta täielikult. Võid koogipõhja ka juba eelmisel päeval valmis teha.
Kreemi jaoks
  1. Võta järgmine kuumakindel kauss, lisa sinna munavalge ja suhkur ning aseta kauss kuuma veega poti kohale. Kuumuta neid pidevalt segades kuni suhkur on sulanud.
  2. Seejärel tõsta kauss tulelt ning vahusta mikseriga kuni saad tugeva vahu.
  3. Samal ajal tõsta sama poti kohale sulama 100g tumedat šokolaadi.
  4. Kui munavalge on vahul, siis lisa sellele kolmes jaos toasoe või. Iga lisamise vahel vahusta korralikult.
  5. Järgmiseks kalla kreemile juurde pisut jahtunud šokolaad, sega ühtlaseks ning viimasena lisa jogurt.
Lõppakord
  1. Puhasta murelid kividest. Mõned võid koos vartega kaunistuseks jätta.
  2. Lõika koogipõhi kaheks kihiks ning määri alumisele poolele pool kreemist.
  3. Kata kreem kirsipoolikutega ning need omakorda jogurtiga.
  4. Kata teise poole põhjaga, selle peale säti ühtlaselt teine pool kreemi ning kaunistuseks jäetud kirsid.
https://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>