Hea toidu kodu

Sojaglasuuris kuningservikud

sojaglasuur

Seened on head. Nagu nii-nii head. Kuigi metsades peaks idee poolest kevadkogritsaid juba olema ja need meeldivad mulle ka väga, siis ma ei ole neid kunagi korjama õppinud. Ei teagi, kas ma ei käi õigetes metsades või lihtsalt ei oska neid otsida (turul, pildil ja taldrikul tunnen need õnneks hästi ära), aga ise korjanud ei ole ma neid kunagi. Seega tänase lihtsa toidu staariks olid hoopis kuningservikud.

Kuningservikud on ühed väga mõnusad seened – suured ja mitte üleliia vesised. Ühe inimese mõistlikuks portsuks piisab kahest seenest. Olingi täna mõistlik ja sättisin täpselt kaks seent inimese kohta, aga pärast muidugi oli kahju, et rohkem ei teinud – lihtsalt nii imehästi õnnestus see toit, et oleks vinud kolm korda rohkem nahka pista.

Ja see retsept ise – lihtne, kiire, maitsekas ja mul on kõik sinna kuuluv ALATI kodus olemas. Ei teagi ausalt öeldes, kust ma algidee üles korjasin, aga juba tükk aega on kuskil kukla taga kummitanud, et peaks kergelt magusaid, kergelt vürtsikaid ja mõnusalt sojaglasuuriga kaetud seeni tegema. Neid kleepuvaid seeni mul siin juba muidugi jagub – näiteks on väga head need shitaaked ja siis need baod austerservikutega. Aga küll küllale liiga ei tee ja kuna ma täna pärast õhtusööki veel pool tundi ohkasin, et kui head tänased seened olid, siis ühed kleepuvad seened tulevad siit veel.

Kui sul kuningservikuid leida ei õnnestu, siis kindlasti sobib need ka kõige tavalisemate shampinjonidega asendada, aga mulle endale väga-väga meeldib kuningservikute tekstuur, seega soovitan võimalusel katsetada!

A ja mul on glasuuris kasutusel või. Ja see on hea! Aga kui sa eelistad täistaimset versiooni, siis see vahetus on siin väga lihtne ja sel juhul soovitan või asemel mõnda neutraalse maitsega õli asenduseks kasutada.

Serveerisin mina neid seeni täna lihtsa basmati riisiga, ja minu meelest see ongi kõige parem variant. Kes aga riisisõber ei ole, siis miks mitte piirduda suure hunniku seente ning näiteks krõbeda saiaga.

Sojaglasuuris kuningservikud

Ette valmistamiseks5 min
Keetmiseks-küpsetamiseks15 min

Vaja läheb

  • 4 suurt kuningservikut
  • Tilk õli
  • 30 g võid
  • 20 g ingverit
  • Maitse järgi tšillihelbeid
  • 1 spl palmisuhkrut
  • 2 spl sojakastet
  • 1 spl sidrunimahla
  • Serveerimiseks rohelist sibulat, koriandrit ja röstitud seesamiseemneid

Kuidas?

  • Viiluta seened ning prae need kuumal pannil tilgas õlis mõlemalt poolt krõbedaks. Tõsta glasuuri tegemise ajaks kõrvale.
  • Seente praadimise ajal haki ingver peenelt ning otsi välja ülejäänud vajalik kraam.
  • Glasuuri tegemiseks sulata pannil keskmisel kuumusel või ning prae selles ingverit mõned minutid. Lisa pannile ka tšillihelbed, palmisuhkur, sojakaste ning sidrunimahl. Sega kuni suhkur on sulanud, maitse ning lisa veel vajadusel midagi juurde.
  • Pane seened kastme sisse tagasi ning kuumuta neid veel mõned minutid, kuni glasuur kergelt seente ümber karamelliseerub.
  • Serveerimisel puista seentele rohelist sibulat, koriandrit ning röstitud seesamiseemneid.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>