Hea toidu kodu

Sea-kreveti klimbikesed vägevas puljongis ning üks vahva loosimine

Eelroog, Pearoog, Supp | 22. apr. 2019 | By

Kui keegi oskab mulle öelda, kuidas oleks õige tõlkida eesti keelde sõna dumpling, siis palun andke märku. Ma ei suutnud midagi paremat välja mõelda, kui “klimbid”, millega ma ise tegelikult üldse rahul ei ole, sest klimbid on ikkagi need, mis klimbisupi sees käivad. Aga no vat ei mõelnud midagi paremat välja. Nimi nimeks – ega see toitu riku!

Ja toit on hea! Kuna puljongiga läks sel korral eriti lihtsalt – Food Studio seapuljong (NB! postituse lõpus on info loosimise kohta, kus võid võita lausa kastitäie puljongeid) kannab selle supi kangelase rolli koos mõne väikse lisaga suurepäraselt välja, siis otsustasin toidu teisele poolele eriti põhjalikult pühenduda ning tegin ka taigna ise. Taigna ise tegemiseks on veel muidugi ka see väike põhjus, et valmis taignaruudukesi saab Tallinnas endiselt ainult väga vähestest poodidest ning minu kodupood nende hulka paraku ei kuulu. Selle võrra ongi aga ka tainas kodune ning paari väikest nippi teades ei ole selle tegemine tegelikult sugugi keeruline. Komponente on siin ju ainult kaks ja neist kahest teine on vesi, mida tihti retseptides koostisosaks üldse ei loetagi. Siin on aga oluline, et tegemist oleks just kuuma veega.
Voltimist on nende tegelastega muidugi omajagu ja sestap see retsept siiski eriti lihtsate ja kiirete rubriiki ei kuulu. Voltimiseks on mooduseid omajagu ja ka videomaterjali näiteks YouTubes leidub selle kohta küllaga. Samuti olen teisi voltimistehnikaid kasutanud näiteks nende seahakkliha ja vesikastanitega wontonite ja nende seenetäidisega wontonite juures. Seega vali oma lemmik välja ning asu katsetama. Kui esimesed paar tükki täiuslikud ei tule, siis ära lase end heidutada – harjutamine teeb meistriks! Pigem võta seda voltimist väikse meditatsioonina 🙂

Siga ning krevetid on teada-tuntud hea kombinatsioon ning töötab ka selles retseptis lihtsalt suurepäraselt. Kindlasti soovitan nende küpsetamisega ettevaatlik olla – selleks ei lähe sugugi kaua ning üleküpsenuna ei ole ei krevetid ega sealiha enam sugugi mõnusalt mahlased, seega tõesti – pigem olge sellega ettevaatlikud!

Nagu tõsisemad lugejad ehk märganud on, siis on siia blogisse viimasel ajal päris palju erinevaid supiretsepte tekkinud. Food Studio toetas mind oma mõnusate puljongitega ning patt oleks ju neid retsepte mitte ka teiega jagada! Food Studio tegelased on aga nii toredad, et panevad ka kahele minu jälgijale mõnusa puljongikomplekti auhinnaks välja. Üks loosimine toimub minu Instagrami lehel siin ja teine blogi Facebooki lehel siin. Kindlasti võta osa!

Sea-kreveti klimbikesed vägevas puljongis
Portsjoneid: 5
Hinda retsepti
Prindi
Ajakulu kokku
1 hr 30 min
Ajakulu kokku
1 hr 30 min
Klimpide taigen
  1. 2,5 dl jahu
  2. 1 dl keevat vett
Klimpide täidis
  1. 200 g hiidkrevette (sulatatud
  2. 300 g kvaliteetset seahakkliha
  3. 1 spl hoisin kastet
  4. 2 spl sojakastet
  5. väike jupike ingverit
  6. 2 punast tšillit (tegelikult pane maitse ja tšilli vägevuse järgi)
  7. 3 vart rohelist sibulat
Puljong
  1. 1 spl õli
  2. 2 sidrunheina
  3. 4 punast tšillit
  4. Pöidlasuurune jupp ingverit
  5. 3 rohelist sibulat
  6. 750 ml FoodStudio seapuljongit
  7. 3 spl sojakastet
  8. 1 tl seesamiõli
  9. Kui tunned, et on vaja, siis natuke laimimahla
Serveerimiseks
  1. Rohelist sibulat, koriandrilehti ja tšillit
Alusta klimpide taigna valmistamisest
  1. Selleks pane jahu lõiketeradega kombaini, lisa just keenud vesi ning siis surista kõik kiiresti ühtlaseks puruks. Segu peaks olema puru, aga see peaks sõrmede vahel vajutades kokku jääma. Kui see ei juhtu, siis lisa veel supilusikatäis vett.
  2. Seejärel kummuta segu lauale ning sõtku kiiresti ühtlaseks palliks. Kulub ehk minutike.
  3. Pane taignapall kilekotti, suru üleliigne õhk välja ning jäta see sinna vähemalt 15 minutiks, parem kui tunniks puhkama.
Teiseks valmista klimpide täidis
  1. Selleks haki krevetid jämedalt ning ingver, tšilli ja roheline sibul peenelt ning sega kõik hakkliha ning kastmetega kokku.
Puljongi ette valmistamiseks
  1. Eemalda sidrunheinalt välimised lehed, viruta sellele noa nüri poolega paar korda siia-sinna, et mahlad liikuma pääseks ning siis haki see peeneks.
  2. Lõika tšillikaunad pikuti pooleks ning roheline sibul juppideks.
  3. Viska kõik koos õliga madalale kuumusele oma maitseid välja laskma.
  4. Kui nad on seal oma 5 minutit nautinud, siis kalla neile peale puljong, lase korraks keema tõusta, siis keera kuumus madalaks ning jäta puljong kaane alla ülejäänud toimetuste ajaks maitset koguma.
Klimpide täitmiseks
  1. Kui sul on pastamasin, siis on asi lihtne - rulli sellega tainas kõige õhema paksuseni. Kui sul ei ole pastamasinat, siis võtab asi rohkem aega, aga saab ikka - sel juhul rulli see taignarulliga nii õhukeseks, kui vähegi suudad. Mõlemal juhul kasuta jahu nii vähe, kui võimalik ja nii palju, kui vajalik, et see kleepuma ei hakkaks.
  2. Lõika taignast välja ringikesed (mul on spetsiaalsed rõngad, aga ka suurema klaasiga saab seda hästi teha).
  3. Tõsta iga ringi keskele umbes 1 tl täidist ning voldi taignaringikesed endale sobivalt kokku. Vett ega jahu ei ole kasutada vaja, aga taignaga peaks päris kiiresti tegutsema, et see ära ei kuivaks.
  4. Säti valmisvolditud klimbikesed jahuga kaetud alusele oma aega ootama.
Lõppakord
  1. Kõigepealt viimistle puljong lõpuni. Maitsesta see soja ja seesamiõliga, maitse. Kui oled maitsega rahul, siis on super. Kui tundub, et oleks midagi lisada vaja, siis tee seda. Ka sutsuke laimimahla võib kasuks tulla.
  2. Kuumuta pannil pisut õli ning tõsta klimbid sellesse küpsema ning lase nende alumisel poolel mõnusalt krõbedaks muutuda. Kui sul just hiiglaslikku panni pole, siis pead seda tõenäoliselt kahes osas tegema.
  3. Siis tõsta pannile kulbitäis puljongit, kata pann kaanega ning lase klimpidel seal auru sees lõpuni küpseda ning puljong moodustab sel ajal mõnusalt kleepuva glasuuri.
  4. Tõsta klimbid taldrikutesse, kurna puljong läbi sõela neile peale ning lisa veel rohelist sibulat, koriandrit ja tšillit.
  5. Naudi kohe!
https://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Liis
    22. apr. 2019

    Dumpling on pelmeen 🙂
    Tunduvad super maitsvad!

    • Jäta kommentaar

      kadri
      23. apr. 2019

      Jaa, seda ma tean, et on pelmeen, aga minu jaoks pelmeen on see, mida sügavkülma letist osta saab 🙂

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>