Hea toidu kodu

Rabarberi-pistaatsiatort

Küpsetis, Magustoit | 17. apr. 2019 | By

Ma ausalt öeldes isegi ei mäleta, millal ma viimati mõne koogi kohta nii palju kiidusõnu kuulsin. Reaalselt kõigile maitses ja oleks seda kaks korda rohkem olnud, siis oleks vist ikkagi kõik otsa saanud. Sellised hetked on alati supertoredad, sest just sellepärast mulle ju süüa teha meeldib, et hea oleks.

Tordi kangelasi on sel korral kaks. Esimeseks on rabarber, mis küll veel eestimaine ei ole, aga varsti on ka meie kohalik kraam juba lettidel olemas ning siis läheb see retsept kindlasti kordamisele. Ning teiseks staariks on pistaatsia ning lausa kolmel moel – kreemis, taignas ning lõpuks veel ka kaunistusena. Kokku moodustavad need kaks ülimõnusa koosluse ning kui natuke vaeva näha, siis saab tordi peale ka ilusa mustri meisterdada.

NB! Kuna juba päris paljud on uurinud, kust pistaatsiakreemi saab, siis minu oma on pärit Balti Jaama turult Itaalia letist. Usun, et on olemas ka näiteks Umamis või Selveri gurmeelettidel. Ja veebist saab tellida siit.

Elemente on sel korral võrreldes mu tavaliste retseptidega küll päris palju aga protsess iseenesest konti ei murra ning ka aega ei kulu selle peale just väga palju. Kindlasti peab aga arvestama sellega, et koogipõhi peab enne kreemiga kaunistamist maha jahtuma. Muidu sulab kreem lihtsalt ära.
Kõige lihtsam on kooki teha nii, et küpsetad eelmisel õhtul põhja valmis, segad kreemi kokku ning valmistad pralinee. Ning järgmisel päeval, mõned tunnid enne serveerimist saad tegelda rabarberite ning koogi kokku ladumisega.

Head katsetamist!

Rabarberi-pistaatsiatort
Portsjoneid: 10
Hinda retsepti
Prindi
Ajakulu kokku
1 hr 30 min
Ajakulu kokku
1 hr 30 min
Koogipõhi
  1. 3 muna
  2. 170 g suhkrut
  3. 115 g sulatatud võid
  4. 100 g kooritud pistaatsiapähkleid
  5. 100 g jahu
  6. 1 tl küpsetuspulbrit
  7. Sõrmeotsaga soola
Kreem
  1. 200 g toorjuustu
  2. 70 g pistaatsiakreemi
  3. 200 ml vahukoort
Pralinee
  1. 100 g pistaatsiapähkleid
  2. 100 g suhkrut
  3. 1 spl vett
Rabarber
  1. 400 g rabarberit
  2. 100 g suhkrut
  3. 1 dl vett
Koogipõhi
  1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini ning määri 20cm lahtikäiv koogivorm võiga.
  2. Haki pistaatsiapähklid peenemaks. Võta vabalt, ülipeent puru pole vaja - pigem nii, et mõned suuremad tükid ka ikka sisse jääks.
  3. Sega omavahel pistaatsiapuru, jahu, küpsetuspulber ja sool.
  4. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks.
  5. Lisa munavahule kuivained ning sulavõi ning sega kõik kiiresti ühtlaseks. Võid seda vabalt teha sama mikseriga, millega mune vahustasid, aga sega ainult nii palju, et kõik segamini saab ning mitte rohkem.
  6. Kalla tainas vormi ning küpseta 50 minutit. Seejärel tõsta see ahjust ning jahuta täielikult.
Kreem
  1. Sega omavahel kokku toasoe toorjuust ning pistaatsiakreem.
  2. Kalla juurde vahukoor ning vahusta kuni saad tugeva vahu.
  3. Hoia kreemi kasutamiseni külmkapis (soovitavalt kõige kõrgemal riiulil, et sa seda vahepeal kogemata ära ei sööks).
Pralinee
  1. Kuumuta suhkrut ning sutsukest vett pannil ilma vahepeal segamata kuni see on mõnusalt merevaigukarva. Vahepeal võid panni natuke kallutada, kui tundub, et vaja on.
  2. Vahepeal haki pistaatsiapähklid jämedalt ning laota need ühe kihina küpsetuspaberile.
  3. Kui suhkur on soovitud tooni saavutanud, siis vala see ühtlaselt pähklitele ning lase täielikult maha jahtuda.
  4. Ettevaatust - kuum suhkur on üks hirmsamaid asju, millega end ära põletada.
  5. Kui pralinee on jahtunud, siis võid murda sellest sobivad killud, millega kooki kaunistada või tee nagu mina - murra see tükkideks ning jahvata omakorda köögikombaini lõiketeradega jämedaks puruks.
  6. Säilita pralineed õhukindlas karbis toatemperatuuril.
Rabarber
  1. Sulata pannil 100 g suhkrut 1 dl veega.
  2. Samal ajal lõika rabarber endale sobivateks tükkideks. Kui kunsti teha ei taha, siis täitsa suvalisteks tükkideks 🙂 Mina jätsin rabarberi koorimata, sest soovisin ilusat roosat tulemust. Piisavalt lühikeste tükkide puhul ei ole vaja karta, et tulemus selle võrra kiuline jääks.
  3. Kui suhkur sulanud, siis lisa rabarberitükid pannile ning kuumuta neid seal umbes 5 minutit. Vahepeal kontrolli, et rabarber juba liiga ära ei laguneks - soovime rabarberit, mis oleks küll pehme kuid hoiaks oma vormi ja see õige hetk on umbes 5 sekundit pikk, seega tuleb tähelepanelik olla.
  4. Kui soovid rabarberist mustrit laduda, siis tõsta eraldi taldrikule kõige ilusamad rabarberitükid.
  5. Ülejäänud rabarber sega ühtlaseks "moosiks".
Lõppakord
  1. Lõika koogipõhi kaheks ning tõsta alumisele poolele rabarberikeedis ning selle peale umbes kolmandik pistaatsiakreemist.
  2. Tõsta teine pool koogi peale tagasi ning suru pooli üksteisele kergelt vastu nii, et täidis kuskilt välja ei voolaks, aga oleks ühtlaselt kihtide vahel. Lase koogil nii vähemalt poolt undi seista, et rabarberi mahlasus koogipõhja imenduks.
  3. Seejärel kata kook ülejäänud kreemiga nii pealt kui ka külgedelt.
  4. Koogi peale ehita rabarberist soovitud muster (või lisa lihtsalt ülejäänud rabarberitükid) ning koogi küljed kata pralineelaastude või -puruga.
  5. Lase koogil enne söömist veel pool tunnikest tõmmata ning asu nautima!
Hea toidu kodu https://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    mari
    18. apr. 2019

    Soovin täpsustust, millist pistaatsiakreemi on mõeldud? Tundub huvitav retsept, aitäh jagamast.

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>