Hea toidu kodu

Riisi ja läätsedega täidetud köögiviljad

Pearoog, Suupiste, Vegan | 26. okt. 2021 | By

Ma ei tea, kas on üldse olemas veel sügisesemat (seda ka ei tea, kas see on sõna. Sügisesem. :)) toitu, kui need täidetud köögiviljad. Soe, kergelt vürtsikas ning värskest köögiviljast pungil. Lihtsalt nii palju head kodumaist kraami on hetkel saadaval – tomatid, suvikõrvitsad, baklažaanid ja kõik muu, mida tegelikult veel mõnda aega saab. Just käisin terrassil kontrollimas ja isegi mu lillkapsad on vaikselt õisikuid moodustama hakanud. Eks saab näha, kui suureks need kasvada jõuavad enne, kui väga külmaks läheb.

Täidetud köögivilju on muidugi igat masti ning neid võib täita nii taimselt kui ka hakklihaga. Hakklihaga versioon on ülipopulaarne näiteks Marokos, kus ma neid ka toidukoolitusel (mida andis täiesti umbkeelne proua) tegema õppisin. Minu köögiviljad jäid siiski täiesti taimseks ning lisasin traditsioonilisele riisile juurde veel beluuga läätsesid. Ülejäänud täidises leidsid kasutust kõigi tühjaksuuristatud köögiviljade sisud, natuke maisi ja muidugi maitseaineid. Tulemus on parem, kui hea. Mõnusalt soojendav ja täielik sügisetoit.

Võimalik, et täidist jääb natuke üle. Kui see peaks juhtuma, siis küpseta see lihtsalt samas ahjuvormis lahtiselt pehmeks. Minul täna täidist üle ei jäänud, sest kasutusel olnud paprika oli üsna suur ning see on ju teadupärast loomulikult sees tühi ja mahutab päris palju maitsvat kraami. Täidist ära väga tihedalt kokku suru, sest riis ja läätsed maanduvad taimede sisse pooleldi küpsenuna ning paisuvad seega veel pisut.

Serveerimisel sobib kõrvale serveerida värsket salatit või pehmet saia. Või nautida neid köögivilju lihtsalt omaette – mina ei tundnud isegi kastme lisamise vajadust. Samuti on need ampsud igati maitsvad ka külmalt järgmisel päeval või miks mitte hoopis suupistelaual.

Riisi ja läätsedega täidetud köögiviljad

Ette valmistamiseks20 min
Keetmiseks-küpsetamiseks40 min
Aeg kokku1 t

Vaja läheb

  • 1 väike baklažaan
  • 2 väga väikest suvikõrvitsat või üks keskmine
  • 1 paprika
  • 2 tomatit
  • 2 suuremat sibulat
  • 1 dl pikateralist riisi
  • 1 dl beluuga läätsesid
  • 1 dl külmutatud maisi
  • 1 spl rapsiõli
  • 1 punane tšilli
  • 1 tl vürtsköömneid
  • 1 tl kuivatatud oregaanot
  • Soola-pipart

Kuidas?

  • Alusta sibulatest – koori ning lõika ära ülemine ots, seejärel uurista sibulad väikese lusika abil seest tühjaks (väga võimalik, et pisarad jooksevad selle tegevuse ajal :)). Tühjad sibulad pane ahjuvormi ootama, sisu viska koos õli, vähese soola, hakitud tšilli ning vürtsköömnetega juba pannile keskmisel kuumusel pehmenema.
  • Jätka baklažaaniga – lõika see pikuti pooleks ning uurista sisu välja noa ja lusika abiga. Hakitud sisu jällegi pannile ning poolikud vormi ootama.
  • Nüüd lisa pannile 300ml keevat vett, riis ning läätsed. Maitsesta pipra ja oregaanoga.
  • Poolita ka väikesed suvikõrvitsad. Sisu jällegi pannile ning poolikud vormi ootama.
  • Lõika tomatitelt ära kübar ning uurista sisu välja – jaga panni ja vormi vahel.
  • Viimasena poolita paprika, eemalda seemned ning säti ka need poolikud ahjuvormi täidist ootama.
  • Pane ahju 200 kraadi peale soojenema.
  • Kui riis ja läätsed on umbes 10 minutit pannil pehmenenud ning enamuse vedelikust endasse imanud, siis sega juurde ka mais, lase sel üles sulada, proovi täidist ning maitsesta vajadusel täiendavalt.
  • Tõsta täidis köögiviljapoolikutesse, kalla panni põhja veel umbes ühe sentimeetri võrra kuuma vett ning küpseta 40 minutit kuni köögiviljad küpsevad ning täidis lõpuni pehmeneb.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>