Hea toidu kodu

Õuna ja martsipaniga kook

Küpsetis, Magustoit | 16. dets. 2020 | By

Mu vanavanematel oli sel aastal mõnusalt palju õunu ja seega ei ole minu jaoks õunahooaeg ikka veel läbi saanud. Iga päev läheb paar tükki niisama söömiseks ja jätkub kuhjaga koogi sisse ka veel. Tänane kook sai muretaignast krõbedale põhjale ja täidiseks lisasin martsipani ning toorjuustu segu. Kokku sai ülimalt mõnus kombo, mis kindlasti kordamist väärib ja juhul, kui kasutada poest ostetud muretainast on tegemist ka ülimalt lihtsa retseptiga. Ja isegi kui kõiki täitsa nullist ise teha, siis keerulist pole siin ikka mitte midagi.

Täidises on lisaks õuntele veel ainult kolm koostisosa, seega on tõepoolest ülimalt lihtsa retseptiga tegemist.

Ma ei suuda piisavalt palju üle korrata, et palun kasutage retseptides alati vabalt ringi jooksnud kanade mune – puurikanade tööstus ei ole üldse eetiline ja selle väikse hinnaerinevuse arvelt on munad, mille saamiseks ei ole linde piinatud ka kordades maitsvamad. Ma tavaliselt ostan munad tuttavate kasvatajate käest. Mul juba igal turul on oma tegelased ja siis veel mõned, kelle käest mune ekstra tellida saab. Kõiki ei saa kõva häälega välja reklaamida, sest mune ei jätku isegi praegu olemasolevatele klientidele, aga täna kasutatud munad on pärit Lahe Muna Lahemaalt pererahvalt. Ma tean, et nende kanad jõuavad veel mõnele kliendile muneda, seega võtke nendega julgelt ühendust. Nende FB lehe leiate siit ja ei ole vaja karta seda, et munadele Lahemaale järgi peab minema. Tallinnasse toovad täitsa ukse taha kätte, väga mugav!

Aga koogi juurde tagasi tulles on see päriselt ka üks ülimalt maitsev kook, mille suurust saab väga mugavalt enda küpsetusvormi suuruse ja sööjate arvu järgi reguleerida. Kuna minu koogivorm oli sel korral kergelt laineline, siis päris täpset diameerit on raske öelda, aga nii umbes 20cm koogivorm peaks sellele kogusele kenasti sobima.
Täidise puhul jäta meelde ainult see, et ühe muna kohta vajad 100 grammi toorjuustu ja 100 grammi martsipani ning õunu mahuta koogi peale alati nii palju, kui vähegi mahub – on ju lihtne meelde jätta!

Õuna ja martsipaniga kook

Ette valmistamiseks20 min
Keetmiseks-küpsetamiseks55 min
Aeg kokku1 t 10 min
Portsjoneid: 8

Vaja läheb

Põhja jaoks

  • 200 g jahu
  • 150 g võid
  • 50 g suhkrut
  • Suts soola
  • 1 spl külma vett vajadusel

Täidise jaoks

  • 200 g toorjuustu
  • 200 g martsipani
  • 2 muna alati vabalt ringi jooksund kanadelt, palun!
  • 4 keskmist õuna

Kuidas?

Taigna jaoks

  • Haki külm või ning sega see jahu, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Kõige lihtsam on selleks kasutada lõiketeradega köögikombaini, aga saab hakkama ka sõrmedega. Moodustub niiske liiva taoline puru.
  • Kui tainas juba praegu koos püsib, siis pole vaja vett lisada. Kui mitte, siis lisa kuni 1 spl külma vett ning töötle tainas kiiresti ühtlaseks.
  • Kalla taigen ettevalmistatud koogivormi põhja ning suru see sõrmedega ühtlaselt põhjale ja külgedele.
  • Pane taignaga kaetud vorm sügavkülma ootama.

Täidise jaoks

  • Riivi toasooja toorjuustu sisse martsipan ning sega see enam-vähem ühtlaseks. Seejärel lisa täidisele munad ning sega korralikult.
  • Lõika õunad pooleks, eemalda südamik ning viiluta õunapoolikud.

Lõppakord

  • Eelkuumuta ahi 225 kraadini. Kui ahi on kuumuse saavutanud, siis võta sügavkülmast koogipõhi, torgi see kahvliga auklikuks ning küpseta 15 minutit kuni põhi on saavutanud ilusa kuldse tooni.
  • Vähenda ahju kuumus 180 kraadini.
  • Vala martsipanitäidis küpsenud põhjale ning selle peale säti viilutatud õunapoolikud.
  • Küpseta kooki umbes 40 minutit ning lase sel siis enne söömist jahtuda.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>