Hea toidu kodu

Krõbeda kattega õunamuffinid

Siit tuleb nüüd üks retsept, mis ei ole üldse mulle tüüpiline. Kasutusel on nii võid, valget jahu kui ka täitsa tavalist suhkrut. Seda minu retseptide puhul juba väga tihti ei näe – ikka leian tavaliselt võimaluse, kuidas valge suhkur millegi muuga asendada ja tavalise nisujahu asemel mõni tervislikum alternatiiv koogi sisse surada. Aga vahel ju võib, ega neid ju tervet pannitäit korraga ära sööma ei pea 🙂

Õuntest olid mul kasutusel mingid punased vanaema ja vanaisa käest saadud koduõunad, mis ka muidu söömiseks imehead on. Kui selle retsepti jaoks aga poest õunu osta plaanid, siis eelista pigem midagi kõva ja haput – need koduõunad tegelikult lahustusid küpsetades taigna sisse ära nii, et nende tükke otseselt tunda ei olnudki – maitse imeline, aga tekstuuri jaoks võiks tegelikult ikka õunatükke ka tunda.

Tekstuuri annab siin õnneks aga ka purukate, mis ahjus mõnusalt krõbedaks küpseb ning koos pehme muffiniga lihtsalt imehea kooslus on.

Ahja kui kellelgi tekib küsimus, et mis rohelised lehed pildil on, siis need on kartulid! Terve suvi olid mu terrassikartulid ülimalt kidurad ja ei hakanud kunagi isegi õitsema, aga nüüd novembrikuus tundub neil eluvaim sisse tulnud olevat ja võib-olla saab jõuludeks värsket kartulit! 🙂

Krõbeda kattega õunamuffinid

Ette valmistamiseks15 min
Keetmiseks-küpsetamiseks25 min
Aeg kokku40 min
Portsjoneid: 12 tükki

Vaja läheb

Taigna jaoks

  • 100 g võid toatemperatuuril
  • 120 g suhkrut
  • 2 muna palun vabana ringi jooksnud kanadelt
  • 120 g kreeka jogurtit
  • 1 tl vaniljepastat
  • Suts soola
  • 200 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soodat
  • 300 g õunu

Purukatte jaoks

  • 50 g võid
  • 50 g suhkrut
  • 75 g jahu
  • 1 tl kaneeli
  • Pisut soola

Kuidas?

  • Eelsoojenda ahi 220 kraadini ning määri muffinipann (kasutan 12 auguga isendit) võiga või pane aukudesse muffinipaberid.

Taigna jaoks

  • Vahusta kokku või ning suhkur seni kuni suhkur on täielikult sulanud. Saad seda testida sõrmede vahel segu katsudes – kui terakesi enam tunda ei ole, siis on hästi.
    Lisa segule munad, jogurtning vaniljepasta ning mikserda kõik korralikult segamini.
  • Kui viitsid, siis võid jahu eelnevalt soola, küpsetuspulbri ning soodaga kokku segada. Kui ei viitsi, siis tee nagu mina – vala need kõik ülejäänud taigna peale ning sega need sealsamas kergelt läbi enne, kui segi koos ülejäänud taignaga sügavamalt segama hakkad.
    Ära kindlasti üle sega – kohe kui kõik enamvähem ühtlane on lõpeta segamine ära.
  • Viimasena sega hulka umbes 1cm kuubikuteks tükeldatud õunad.

Puru jaoks

  • Pane kõik koostisosad kaussi ning sega sõrmede abil puruks. Ei pea olema megaühtlane – mõned suuremad tükid on ainult toredad ja küpsevad mõnusalt krõbedaks

Lõppakord

  • Jaga tainas muffinivormide vahel ühtlaselt ära. Seejärel jaga kõigi muffinivormide vahel ära ka purukate ning vajuta see kergelt taigna sisse, et see küpsedes muffinitelt maha ei langeks.
  • Alusta küpsetamist 220 kraadi juures ning hoia koogikesi sellega ahjus umbes 5 minutit. Seejärel alanda kuumus 180 kraadini ning küpseta veel 20 minutit.
  • Enne sööma asumist proovi olla kannatlik ning muffinitel kasvõi natuke jahtuda lasta.

Kommentaarid

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>