Hea toidu kodu

Lõhesupp bataadi ning nuudlitega

Supp | 7. jaan. 2021 | By

Ma ei tea, kas asi on kohale jõudnud talveilmas või milleski muus, aga viimasel ajal on pidevalt mõne hästi sooja toidu isu. Hautised ja supid täpselt sellest, mis parasjagu kodus olemas on ning kuigi kõik need toidud on supermaitsvad, siis retseptiks nimetada neid kuidagi ei julge ja sestap jõuab ka blogisse viimasel ajal üsna vähe retsepte.

Võib-olla olen siin iseenda suhtes kriitiline, aga kui mul on näiteks kirjas juba see läätsesupp siin (väga hea supp, muideks), siis käsi kuidagi ei tõuse kirjutamaks üles pea identsete koostisosadega hautise retsepti, kus karri asemel garam masala ja kurkum kasutusel ja mida riisiga serveerisin – no lihtsalt liiga sarnane. Või mis teie arvate? Peaks ka ainult natuke erineva koostisega toidud ikkagi üles pildistama ja kirja panema?

Kerge vürts, kookos, kala ja bataat on kõik mu suured lemmikud, seega juba asju potti ladudes olin täiesti kindel, et tulemus hea saab ja sai ka. Üldse kõik kasvõi kergelt aasiapärased toidud meeldivad mulle väga ja ma pole üldiselt väga kriitiline selle suhtes, et tegemist peaks olema puhtalt Tai või Vietnami köögiga. Tähtis on see, et toit hästi maitseks! Hea maitse saavutab tegelikult ainult ühel viisil – kokkamise ajal tuleb pidevalt proovida, sest iga sool ei ole sama soolane, laimi suurus võib vahel lausa kaks korda erineda ja kõik karripastad kohe kindlasti ei ole ühesuguse maitsega. Rääkimata sellest, et inimeste maitsemeeled on väga erinevad ning see, mis ühele kõrvetavalt vürtsine tundub võib teisele lahjaks jääda. Ehk siis vahet pole, mis kogused retseptis kirjas on – maitse ikka ka ja kui tundub, et oleks vaja midagi juurde panna, siis panegi.

Veel üks märkus selle supi kohta on see, et ära kala üle küpseta – kala küpseb megakiiresti ja see on kõige parem just siis, kui kogu elu sellest välja pole keedetud – paarist minutist piisab kenasti 😉

Lõhesupp bataadi ning nuudlitega

Aeg kokku30 min
Portsjoneid: 2

Vaja läheb

  • 1 suurem sibul
  • 1 vars sellerit
  • Pöidlasuurune jupp Ingverit
  • 1 vars sidrunheina
  • 1 tl õli
  • 3 kaffirlaimi lehte Ma kasutan külmutatuid
  • 2 spl punase karri pastat
  • 1 väiksem bataat
  • 700 ml keevat vett (või kalapuljongit)
  • 100 g meelepäraseid nuudleid
  • 200 g lõhefileed
  • 100 g krevette
  • 100 ml kookospiima
  • 1 laimi mahl
  • Serveerimiseks koriandrit, rohelist sibulat ning värsket tšillit

Kuidas?

  • Tükelda sibul, seller ning ingver ning pane need koos õliga potti madalale kuumusele klaasistuma. Lisa kaffirlaimi lehed. Löö sidrunheinale mõned korrad noaseljaga, et see pisut lömastuks ning oma maitseid välja annaks – viska ka see potti. Mina lisasin potti ka hakitud koriandrivarred.
  • Koori bataat ning lõika see 2 cm suurusteks kuubikuteks. Viska ka see potti, lisa karripasta ning kalla peale keev vesi. Kui sul juhtub olema kalapuljongit, siis see sobib ka suurepäraselt (mul ei olnud). Jäta keskmisel kuumusel podisema kokku umbes 20 minutiks kuni bataat peaaegu pehme on. Sõltuvalt nuudlite keemise ajast (vaata paki pealt) lisa ka need õigel ajal enne 20 minuti täitumist potti.
  • Vahepeal tükelda kala suutäie suurusteks tükkideks kala. Lisa see supile paar minutit enne valmimist koos kookospiima ning krevettidega. Ära kala üle küpseta, see peaks jääma mõnusalt tumeroosa.
  • Vahetult enne serveerimist pigista supi sisse laimimahl, maitsesta vajadusel veel soolaga ning lisa serveerimisel ohtralt koriandrit, rohelist sibulat ning tšillit.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>