Musta oa brownie
Kui on juba kohustus kodus istuda, siis mis sa muud ikka teed, kui süüa, eksole. Boonusena jõuan õnnestunud retseptid ka kirja panna ning siit tuleb üks järjekordne retseptike, mis õnnestus tegelikult küll juba mõned nädalad tagasi, kuid sel korral ei jõudnud ma ei pilti teha ega retsepti kirja panna. Nüüd täna ma küll pisut juba kahetsen, et küpsetamise ette võtsin, sest olen praeguseks nii kolmandiku sellest koogist poole tunni jooksul nahka pannud ja praegu tundub, et oleks võinud veidi vähem suhkrut lisada. Mul on keskmisest tublisti vähem magus maitsemeel, seega retsepti panen ikkagi kirja selle koguse, mida kasutasin, aga kel minuga sarnaselt maitsemeel üsna vähe magusaks harjutatud on, siis arvestage sellega, et kogust võib veel poole võrra kindlasti vähendada. Lisaks kasutasin täna tavalist valget suhkrut, sest kogu ülejäänud suhkur on kodust otsas ja poodi väga ei kipu. Eelmisel korral oli kasutusel kookospalmisuhkur ning soovitaksin pigem seda kasutada, kui võimalik. Mida küpsemaid banaane kasutad, seda vähem suhkrut lisama pead ning mida magusam šokolaad koogi sisse läheb, siis selle võrra võid jälle vähem suhkrut lisada.
Kuna kook on täiesti vegan ning tainas maitseb superhästi, siis mõistlik on suhkru lisamine jätta eelviimaseks (enne küpsetuspulbri ja sooda lisamist), sest siis saad tainast maitsta ning vastavalt oma maitsemeelele tegutseda.
Lisaks sellele, et kook on vegan, on see ka gluteenivaba ning kui suhkru lisamine välja jätta, siis minu standardite järgi lausa tervislik. Oad, mandlid, pähklivõi ja banaan kuuluvad kõik õiges koguses tervisliku toidu hulka, seega võib täitsa rahuliku südamega magustoitu nautida. Eriti kui enne seda natuke kodust trenni tehtud on ning mul on, seega kõik on superhästi.
Disclaimerina olgu öeldud, et härra elukaaslane hindas koogi maitsvaks, aga arvas, et see jääb natuke liiga palju hammaste külge kinni. Mulle endale meeldib koogi tekstuur ka väga, kuigi see on üsna pude ning soovitan lasta koogil enne tükkideks lõikamist maha jahtuda, sest muidu kipub see lagunema. Joogaõpilased, kellele seda viimase tunni puhul viisin kiitsid koogi heaks ja arvasid, et selle retsept tasub kirja panna. Kusjuures põhilist koostisosa ehk ube ei ole keegi seni ära arvanud, seega kui see isegi tundub veider koostisosa, siis soovitan sööjate eest seda alguses varjata, et eelarvamusi ei oleks ja paluge neil ka koostisosasid pakkuda. Olen peaaegu täiesti kindel, et neid, kes ubade sisalduse koogis ära arvavad ei ole palju.
- 1 purk musti ube, nõrutatud ja üle loputatud
- 150 g pähklivõid (100% pähkleid, ilma lisatud suhkru, õli ja muu jurata)
- 1 suur või 2 väiksemat banaani
- 50 g kakaod
- 15 g kookosõli
- 50 g mandlijahu
- 100 g tumedat šokolaadi
- Kuni 50 g suhkrut (ise panen järgmisel korral 25 g, maitse tainast ja otsusta ise)
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 tl soodat
- Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning määri küpsetusvorm kergelt kookosõliga
- Pane kõik koostisosad kuni šokolaadini blenderisse ning surista ühtlaseks.
- Haki šokolaad väikesteks tükkideks ning sega taignasse.
- Maitse ning otsusta ise kui palju suhkrut lisada soovid. Proovi mitte kogu tainast kohe toorelt ära süüa.
- Kui oled suhkrukogusega rahul, siis lisa taignasse ka sooda ja küpsetuspulber, sega korralikult läbi, tõsta taigen vormi ning küpseta 20 minutit.
- Enne tükkideks lõikamist lase koogil täielikult jahtuda.
- Serveerimisel on koogile suurepäraseks kaaslaseks kookosejogurt ja värsked marjad (mida mul kumbagi sel korral ei olnud).
Triint
27. märts 2020
See tundub NII isuäratav. Olen varemgi mingi retsepti järgi musta oa kooki teinud, keegi ei kahtlustanud midagi 🙂 Aga millist pähklivõid kasutad? See on mulle tundmatu maa.
kadri
28. märts 2020
Kasutan seda, mida kodus parasjagu on 🙂 Ei ole väga bränditundlik, lihtsalt vaatan alati, et koosneks ainult pähklitest ning oleks muust jamast vaba.
Kristiina
20. apr. 2020
See läks mul nüüd küll nihu. Kuidas blender peaks kõik need kuivad ja kleepuvad koostisosad ilma vedelikuta ära blenderdama? Mina hooga lükkasin kõik kuni šokolaadini blenderisse ja kui siis tööle panin, ei liikunud seal suurt midagi 😀 Lõpuks hakkas blenderist kärsahaisu tulema ka veel 😀
kadri
21. apr. 2020
Hmmmm… äkki su blender ei ole piisavalt võimas?
Nii oad, banaan pähklivõi ning eriti kookosõli muutuvad blenderdades üsna vedelaks tegelikult, ainult mandlijahu ja kakao on täitsa kuivad. Proovi ehk järgmine kord nii, et segad kakao ja mandlijahu eraldi juurde pärast blenderdamist. Ja võimas blender tuleb muidugi kasuks, olen toorkookide tegemisega paar viletsamat ise ka ära rikkunud.
Kristi
22. aug. 2020
Põnev retsept! Plaanin kindlasti katsetada. Aga sooviks võimalusel täpsustust – milliste mõõtmetega vormi kasutad selle koguse jaoks?
kadri
22. aug. 2020
Ma täpseid mõõte ei tea ja pole hetkel mõõta ka võimalik, aga umbes 20 x 30 🙂 Ei juhtu midagi kui tiba suurem või väiksem vorm on.