Loominguline sushikauss
Mõnikord juhtub nii, et toit on juba tükk aega ette planeeritud, aga vat siis tuleb välja, et midagi on kodust otsa saanud ja tuleb hoopis uus plaan välja mõelda. Poodi ju tänapäeval nii naljalt ei lähe, eriti siis, kui ainult üks asi otsas on – pigem ikka kõik riismeteni ära süüa enne, kui nina uksest välja pistan. Ja mõnikord tekivad sellistest asjade otsa lõppemistest hoopis teised toredad toidud.
Nimelt oli mul juba mitu päeva plaanis sushit teha (jah, ma tean, et eesti keeles kirjutatakse seda suši, aga see näeb minu jaoks kohutavalt võõras välja, seega jään siiski sushi juurde). Kõik koostisosad olemas (okei, tegelikult oleks värsket lõhet ka tahtnud, aga jällegi poodi minna ei tahtnud sellepärast ja lumekrabi oli olemas) ja norilehed olid minu mälu kohaselt ka sahtlis täitsa olemas. Aga kui riis juba kees, siis selgus, et ega ikka ei ole küll neid seal sahtlis. Aga 2 minutit mõtlemist, uus pilk külmkapi ja sügavkülma avarustesse ja päris ruttu sai selgeks, et söömata ei jää ning õhtusöögiks saab hoopis sushikauss, kuhu veel rohkem koostisosasid peale kuhjata.
Täidisega võib loomulikult vägagi loominguline olla. Minul ja härra elukaaslaselt tulid juba üsna erinevad kausid välja, aga ma tema omast ausalt öeldes unustasin pilti teha (aga see niikuinii ei olnud nii ilus – põhimõtteliselt lahutage minu kausist kogu värske kraam ning asendage see tofuga :))
Sojakastme kallasin ma otse riisile ning ka wasabi segasin otse riisi sisse, aga loomulikult võib ka iga ampsu eraldi nende sisse kasta. Kokkuvõttes olen kausitäiega megarahul ning see läheb kindlasti lähitulevikus kordamisele.
- 1 dl sushiriisi
- 1 spl riisiäädikat
- 1 tl suhkrut
- 0,5 tl soola
- Paprikat
- Kurki
- Avokaadot
- Porgandit
- Edamame ubasid
- Wakame salatit
- Omletti
- Makrat
- Krevette
- Lõhet
- Tofut
- Marineeritud ingverit
- Sojakastet
- Wasabit
- Pese riis jooksva vee all korralikult ära nii, et vesi muutub selgeks.
- Võta 1 dl riisi kohta 1,5 dl keevat vett ning keeda riisi madalal kuumusel koos soolaga kuni see on pehme. Kontrolli vahepeal, kas on ehk vaja pisut kuuma vett juurde lisada.
- Riisi keemise ajal lahusta suhkur riisiäädikas. Kui riis on pehme, siis sega see kergelt äädikaga kokku, maitse ning lisa seda, mida tundub puudu olevat.
- Serveerimiseks lasen mina tavaliselt riisil pisut jahtuda ning lisan meelepärased (= kodus olemas olevad) lisandid.
Ole esimene, kes kommenteerib