Marineeritud seened
Sel aastal on seentega ikka väga hästi ja kui aeg vähegi võimaldanud on, siis olen sel aastal alati metsa läinud. Õigupoolest tahaksin praegugi seal olla, aga selle nädala ainus aja poolest vabam päev on otsustanud vihma kallata. Aga pole hullu, saan selle postituse vähemalt kirja panna, mis juba mitu nädalat paberi peal oodanud on 🙂
Mulle ei meeldi magusad marinaadid, aga suur osa retsepte on justnimelt ohtra suhkruga. Ja siis igal aastal ma pean mitu korda katsetama, et jälle oma maitsele vastav retsept välja mõelda. Sel aastal tundub, et õnnestus ja olin vahelduseks ka piisavalt nutikas, et paberile järjest üles kirjutada, mis marinaadi sisse läheb. Korduvalt on juhtunud nii, et ma olen täiesti kindel, et mulle ju jääb küll meelde, mida ja kui palju ma lisasin, aga kurb tõde on see, et peas on ka väga palju muud infot, mida meeles pidada ja ega ikka jää küll meelde need kogused. Seega kirja need nüüd saavad ka tulevasteks seeneaastateks.
Kui juba kirja panemiseks läks, siis panen iseenda jaoks siia kirja ka selle, mis valemi järgi sel aastal soolaseeni tehtud on, jällegi selleks, et meeles oleks – eks see, kui hästi need soolvees seened säilivad selgub hiljem, sest väidetavalt peaks ka esimene variant täitsa säilima toatemperatuuril, aga need seened ei tundu sugugi soolased, seega ma veel päriselt ise ei usu 🙂
- liitri vee kohta 3 spl soola
- liitri vee kohta 3 spl soola + 1 spl äädikat
- liitri vee kohta 5 spl soola
- kihiti purki soolaga ja külmkapis
Kui seeneliikidest rääkida, siis nii marineerinud kui ka soolanud olen ma sel aastal pilvikuid ja riisikaid (männi-, kase-, kamper-, tõmmu- ja väävelriisikaid ning seni ka täpselt ühe kollariisika. Rohkem pole lihtsalt leidnud). Rändavad kõik korvi nii, et väikesed nummid seened lähevad marinaadi ning suuremad soolaseenteks, millest siis hiljem saab nii salatit, kotletti kui ka suppi. Puravikud ja tatikud on seni enamuses otse pannile ja kõhtu rännanud, mõned portsud on ka sügavkülma jõudnud talvisteks hautisteks ja risotodeks.
Vot aga selle marinaadi juurde nüüd. Ja kohe, kui ilm lubab, siis ma panen jälle metsa poole jooksu.
Marineeritud seened
Vaja läheb
- 1 l vett
- 2 spl jämedat soola
- 1 spl suhkrut
- 1 keskmine sibul
- 1 keskmine porgand
- 3 tera vürtsi
- 4 tera nelki
- 5 tera pipart
- 2 tl sinepiseemneid
- 3.5 spl äädikat
- Kupatatud riisikaid ja pilvikuid nii palju, kui on 🙂
Kuidas?
- Tükelda sibul ja porgand meelepärasteks tükkideks.
- Lisa kõik koostisosad peale seente ja äädika potti, tõsta keema ning lase umbes 10 minutit madalal kuumusel podiseda.
- Tõsta eelnevalt kupatatud seened marinaadi, lisa äädikas ning lase veel minut-kaks keeda.
- Tõsta seened eelnevalt steriliseeritud purkidesse ning keera kaaned kõvasti kinni.
Ole esimene, kes kommenteerib