Kookose panna cotta (vegan)
Kookose panna cotta on mul olnud plaanis ja ka katsetamisel juba aastaid. Ja aastaid olen katsetustega ka järjest pange pannud, sest kui juba kasutada kookospiima, siis mulle tundub loogiline see magustoit täistaimsena teha. Želatiin ei ole kohe kuidagi taimne, seega olen tarretajana kasutanud agar-agarit. Ja no tee mis tahad – ei ole mul õnnestunud seda õigesti doseerida. Maitse on alati hea olnud ning ka söödud on kõik need tarretised saanud, aga täpselt seda need ongi olnud – tarretised. Ületarretunud panna cotta ei ole ausalt öeldes panna cotta nime väärt ja alati peale järjekordset katsetust need retseptid sinnapaika jäänud ongi.
Kuni. KUNI mul tuli pähe, et tegelikult saab ju tärklisega ka peaaegu tarretiselaadset tekstuuri tekitada. Mõeldud – tehtud ja juba esimene katsetus oligi täielik hitt. Kreemine ja sulnis, no täpselt selline, nagu üks panna cotta olema peab. Kombineerida võib seda nii värskete marjade, mõne puuviljapüree (100% mango on mu lemmik!) kui ka näiteks küpsisepuruga. Hea on igal juhul ning sobib ka pidulikumateks puhkudeks. Pildil on see kaetud näiteks kesksuvistest vaarikatest tehtud toormoosiga.
Pildi tegi ühel toredal suvisel joogabrunchil, kus seda pakkusin hoopis Helen, seega selle tegemise au ma endal ei jäta. Aga retsept on tõesti hea ning valmistamine ei peaks kellelgi üle jõu käima – vaadake juba kasvõi toorainete vahekorda – väga lihtne on meelde jätta, et ühe liitri kookospiima kohta kulub üks detsiliiter suhkrut, üks detsiliiter tärklist ja üks detsiliiter vett. Ja ülejäänu on juba maitsestus, mis nii ehk naa ongi maitse asi.
See magustoit tuleb mõnusalt pehme ja kreemine – mina serveerisin sel korral need otse klaasist, aga tegelikult tarduvad need nii piisavalt, et need saab ka vormist välja kallutada ja mõnusat panna cotta võbelust testida.
Mõnusat maiustamist!
Kookose panna cotta (vegan)
Vaja läheb
- 1 l kookospiima valin alati võimalikult kõrge kookosesisaldusega ja väheste lisaaineteta
- 1 dl suhkrut
- 1 dl maisi – või tapiokitärklist Kasutasin tapiokitärklist, sest mul lihtsalt oli seda kodus
- 1 dl vett
- 2 tl vaniljepastat
- Näpuotsatäis soola
Kuidas?
- Kalla kookospiim, suhkur ja tibake soola potti ning kuumuta seda aeg-ajalt segades kuni suhkru sulamiseni.
- Sega omavahel vesi ja tärklis – nii väldid võimalike klimpide tekkimist.
- Kui suhkur on kookospiimas sulanud, siis vala eelnevalt segatud tärklise ja vee segu samuti potti, samal ajal pidevalt segades. Jätka keskmisel kuumusel kuumutamist pidevalt segades kuni segu pakseneb. Mul läks selleks peaaegu 10 minutit.
- Kui segu on paksenenud, siis eemalda see tulelt ning lisa vaniljepasta.
- Jaga segu serveerimisklaaside vahel ning lase kõigepealt toatemperatuuril jahtuda, seejärel tõsta üleöö külmikusse tarduma.
- Serveerimisel lisa oma lemmikuid marju, toormoosi, kastet või mida iganes muud hing ihaldab (pildil vaarika toormoos).
Mann
2. dets. 2024
Tere!
Kas siin on mõeldud liitrist paki”piima” või konservis kookospia
kadri
2. dets. 2024
Tere! Paki suurus pole oluline, aga ikka tavalist toidu valmistamiseks mõeldud kookospiima, ideaalis selline, kus kookose sisaldus minimaalselt 80%.