Kreemised maasika-rabarberi ruudud
Mõnikord on lihtsalt ellu midagi magusat tarvis. Ja mõnikord on vaja kodus kergelt väsinuks muutunud toiduained ära kasutada. Viimasel ajal juhtub viimane tihedamini, kui esimene, sest kaupa koju tellides on alati tunne, et peaks natuke rohkem tellima, sest kui see juba kohale tuuakse, siis oleks ju mõistlik… Ja nii ongi päris tihti selline seis, et järgmist toidukorda planeerides tuleb kõigepealt üle kontrollida, et ega mõnele taimele plekki peale pole tulnud 🙂
Eile olid maasikad kergeid väsimuse märke ilmutamas ning mõned rabarberivarred olid ka ootamas, seega genereerisin neist kiiresti ühe mõnusa kreemise, aga samas krõbeda koogikese. Maasika-rabarberi igasugused kooslused on alati mõnusad, aga kui sul on ainult rabarberit või ainult maasikaid, siis kasuta rahulikult ainult ühte. Ainult rabarberi puhul tahad ehk suhkru kogust sel juhul pisut suurendada ning ainult maasikate puhul natuke vähendada.
Tänase koogi kooslus tundub mulle endale nii loogiline, et pidin lausa üle kontrollima, et ega mul siin juba mõnda liiga sarnast retsepti kirjas ei ole. Ei olnud, küll aga tuletas surfamine mulle meelde, et mul on vee mõned väga mõnusad rabarberiretseptid siin olemas ja tekkis tahtmine kohe uue rabarberi järgi minna (aga ei lähe, sest kodu on veel muid puuvilju-marju täis :)). Kui sul juhuslikult rabarberit on, siis soovitan pilgu peale visata ka sellele valge šokolaadi ja rabarberi tordile, rabarberi-psitaatsia tordile, samuti on olemas üks tosca-laadne kook rabarberiga ja hästi lihtne kohupiima-rabarberi koogike. Appi, ma ise tahaksin nüüd neid kõiki 🙂 Peaks endale vist hästi väikesed koogivormid muretsema ning ühe tüki kaupa küpsetama hakkama 🙂 Või siis lihtsalt koogid naabritele laiali jaotama 🙂
Aga tänase koogi juurde tagasi. Rabarberi ja maasikate kerge röstimine enne seda, kui kook tervenisti ahju pista muudab nende maitse tugevamaks ning samuti aurustub viljadest välja osa vedelikku ning kook ei jää niimoodi vesine. Iseenesest lihtne samm, aga muudab koogi minu meelest oluliselt paremaks. Mandlijahust ning kaerahelvestest põhi, kreemisest toorjuustust täidis ning hapukad viljad muudavad selle koogi vastupandamatuks ning minu meelest maitseb see järgmisel päeval isegi paremini, kui kohe pärast küpsetamist. Ideaalis võiks koogil lasta enne sööma hakkamist vähemalt rahulikult maha jahtuda, aga ütlen täitsa ausalt, et ise ma selle ootamisega tavaliselt hakkama ei saa ja paar tükki lähevad ikka kohe soojalt käiku 🙂 Sel korral sättisin küpsetamise nii, et võtsin koogi täpselt enne oma trenni algust ahjust välja ning kui trenni andmise lõpetasin, siis oli kook juba vähemalt tund aega jahtuda saanud. Kodukontori (õigemini kodustuudio) rõõmud 🙂
Kreemised maasika-rabarberi ruudud
Vaja läheb
- 300 g rabarberit
- 300 g maasikaid
Põhi + puru
- 150 g täistera kaerahelbeid
- 150 g mandlijahu
- 80 g võid
- 100 g mett
- Näpuotsatäis soola
Täidis
- 300 g toorjuustu
- 3 keskmist muna
- 80 g suhkrut
Kuidas?
- Eelkuumuta ahi 200 kraadini ning pane sinnasamma ahju kohe alguses sulama ka või. Minul läks või ahju savist kausiga, kus ma põhja ained hiljem kokku segan, aga võid loomulikult kasutada mõnda kuumakindlamat anumat :). Igal juhul hoia sel silm peal ning võta välja kohe, kui või enam-vähem sulanud on – selleks läheb vaid paar minutit ning saad selle välja võtta ammu enne ahju temperatuuri saavutamist.
- Ahju soojenemise ajal puhasta maasikad ning rabarberid – rabarber lõika 3-4 cm pikkusteks juppideks, suuremad maasikad võid pooleks lõigata ning väiksemad terveks jätta. Säti need küpsetuspaberiga kaetud plaadile ning pista ahju. Rösti neid kokku umbes 15 minutit kasutades pöördõhu režiimi.
- Kohe, kui või on sulanud, siis sega selle juurde mesi, kaerahelbed, mandlijahu ja tibake soola. Sega alguses lusikaga ning siis kätega kõik ühtlaseks. Tõsta umbes 2/3 purust ahjuvormi põhja ning suru õhukeseks kihiks. Seda on kõige lihtsam teha kätega ning kui puru liigselt kleepub, siis tee käed kergelt märjaks.Pane vorm ahju, kus juba küpsevad ees maasikad ja rabarber. Soovitan sättida pigem nii, et taimed jäävad kõrgemale ning taigen madalamale. Kuna kasutusel on pöördõhu režiim, siis saavad mõlemad mõnusalt kuuma ning kuna eeldatavalt võtad taimed ahjust enne välja, siis saab ka tainas hiljem niikuinii mõlemalt poolt kuumust. Koogipõhi peaks ahjus veetma kokku umbes 10 minutit, aga viska vahepeal pilk peale – kui tundub, et see hakkab juba korralikult pruunistama, siis alanda kuumust ja/või vaheta režiim tavalise peale.Kohe kui põhja välja võtad, siis lülita režiim kindlasti tavalise peale ning alanda kuumus 160 kraadini.
- Vahepeal sega kokku täidis – sega toasoe toorjuust suhkruga, siis lisa munad ning sega kõik ühtlaseks kreemiks.
- Koogi kokku panekuks kalla toorjuustu kreem koogipõhjale ning säti sellele röstitud maasikad ja rabarberid. Kõige peale pudista alguses üle jäänud puru ning küpseta umbes 35 minutit.Kui puru selleks ajaks koogi peal veel krõbe ei ole, siis viimaseks viieks minutiks võid kuumuse jälle 200 kraadini tõsta ning vajadusel isegi grillrežiimi tööle lülitada, et kook ka pealtpoolt mõnusalt krõbedaks ja jumekaks muutusk.
Ole esimene, kes kommenteerib