Veriapelsini-šokolaadi toorkook
Ilmselt see ei ole kellelegi üllatus, et mulle tervislikud retseptid väga meeldivad. Aga samas ei soovi ma maitses kunagi mingeid järeleandmisi teha ja nii on ka tänane koogike minu mõistes igati tervislik ehk täitsa naturaalne, ilma lisatud valge suhkruta (välja arvatud see sutsuke, mis tumedast šokolaadist tuleb) ning tervislikku kraami täis. Samas on see ka superhüper maitsev.
Lahja koogiga siin tegemist ei ole. Kui soovid kaloritega piiri pidada, siis ei ole toorkoogid tegelikult kunagi väga hea valik, sest need on üsna tihedad ning häid rasvu pungil täis. Kuigi tegemist on tõepoolest heade rasvadega (pähklid, seemned, avokaado), siis ka head rasvad on kalorite poolest kõrged. Seega nautige vastutustundlikult!
Kui kedagi kalorite arv huvitab, siis kümnendik koogist on umbes 360 kalorit, tervelt 62% sellest rasv, 6% valgud ning ülejäänud 32% süsivesikud. Hetkel ülipopulaarse ketodieedi raamidesse päris ei mahu, aga sealt väga palju maha ka ei jää.
Põhiliseks maitseandjaks kasutasin siin praegu supervormis olevaid veriapelsine. Mõned neist on tõesti superilusat värvi ja lootsin, et need suudavad ka heleda india pähkli kihi roosaks toonida, aga mulle sattusid sel korral pisut kahvatumad ekseplarid, mistõttu ka vahekiht kahvatum jäi, aga maitse on sellegipoolest suurepärane. Šokolaad ja apelsin on alati suured sõbrad olnud ning kuna köögis oli oma aega ootamas ka paar küpset avokaadot ei olnud šokolaadile paarilise leidmine üldse keeruline.
Magustajana on kasutusel mesi, sest mul lihtsalt oli see kodus olemas. Kui soovid vegan kooki teha, siis loomulikult sobivad ka agaavisiirup või vahtrasiirup. Igaks juhuks ära tervet kogust sel juhul korraga lisa, vaid sutsu vähem ja maitse, kas on vaja juurde lisada.
Kihilise koogi asemel võid loomulikult teha ka ainult ühe neist kihtidest ning suure koogi asemel hoopis mitu väikest. Igal juhul maitseb hästi!
- 60 g päevalilleseemneid
- 60 g datleid
- 60 g kuivatatud musti ploome
- 150 g india pähkleid
- 60 g mett
- 50 g kakaovõid
- 2 veriapelsini (koor ja mahl)
- 75 g tumedat šokolaadi (80% oleks hea)
- 300 g puhastatud küpset avokaadot
- 30 g kakaod
- 130 g kookospiima
- 30 g mett
- Suts soola
- India pähklid pane juba eelmisel õhtul või vähemalt 4 tundi enne koogi valmistamist ligunema. Kui tõesti ei jõua, siis kasuta kuuma vett ning leota vähemalt pool tundi.
- Kata 20 cm diameetriga lahtikäiv koogivormi põhi küpsetuspaberi või toidukilega.
- Põhja jaoks purusta köögikombainis seemned, datlid ja ploomid ühtlaseks puruks ning suru segu koogivormi põhja.
- Järgmiseks valmista hele kiht. Selleks sulata madalal kuumusel kakaovõi ning mesi
- Kurna pähklid ja loputa need üle. Siis kalla need võimsasse blenderisse, riivi juurde veriapelsinide koor ning pigista mahl. Surista kõik ühtlaseks.
- Kui tundub, et on vaja, siis võid juurde pigistada veel pisut mahla või lisada sutsu vett, aga nii vähe, kui võimalik.
- Kalla juurde ka sulanud mesi ning kakaovõi ning surista veel natuke. Maitse ning vajadusel lisa, mida soovid.
- Vala hele segu koogipõhjale ning tõsta sügavkülma tarretuma. Hea oleks, kui see saaks seal tunnikese omaette puhata.
- Tumeda kihi jaoks sulata tume šokolaad (mõistlik on kasutada sama kaussi, milles enne kakaovõid sulatasid ;)).
- Puhasta avokaadod kividest ning koorest.
- Kui šoks sulanud, siis lisa samasse kaussi avokaado, kakao, kookospiim, mesi ning näpuotsatäis soola ja surista kõik saumikseriga ühtlaseks. Maitse ning lisa mida vaja.
- Kalla tume segu ettevaatlikult heleda kihi peale ning säti kogu vorm sügavkülma tagasi.
- Lase koogil tarduda vähemalt 6 tundi, võib ka üleöö või isegi nädal aega jutti (sel juhul kata ka koogi pealmine osa toidukilega või säti terve kook koti sisse.
- Enne sööma hakkamist lase koogil mõned tunnid sulada ning kaunista veriapelsini viilude ja granaatõunaseemnetega.
Ole esimene, kes kommenteerib