Hea toidu kodu

Šokolaadi-kirsi toorjuustukook

Magustoit | 18. märts 2021 | By

Šokolaad ja kirsid on alati megahea kombinatsioon. Keset talve siin värskete kirssidega just priisata ei ole, aga kuna ma ei suutnud end tagasi hoida, kui Horecas mureleid müügil nägin, siis mõned värsked marjad sättisin koogile ikka kaunistuseks. Kusjuures väga head murelid olid! Glasuur on siiski külmutatud kirssidest ja tegelikult kasutaksin ilmselt ka keset kirsihooaega glasuuri tegemiseks just neid, sest esiteks on külmutatud kirssidelt kivid juba kellegi teise poolt hoolikalt välja korjatud ja niikuinii lähevad need kuumutamisele, seega on see lihtsalt kordades mugavam.

See kook ise on ülilihtne ja eks see ole näha ka üsna lühikesest koostisosade nimekirjast. Lisaks lihtsatele koostisosadele läheb tarvis ka natuke kannatust, sest kook peab enne sööma hakkamist külmkapis natuke aega settima. Ideaalis võiks ta külmkapis puhata vähemalt kaks tundi, aga kui megakiire on, siis sügavkülma abil saad tahenemist muidugi kiirendada.

Lisaks täidisele peab pisut tarduma ka glasuur, aga kuna agar-agar hakkab tarduma juba 35 kraadi juures, siis see protsess on üsna kiire. Kindlasti tahan siin aga veel eraldi välja tuua, et agar-agari aktiveerimiseks on vaja see kindlasti korralikult keema lasta, sest muidu ei tule glasuurist midagi head välja.

Tavaline vahukoor ei ole mulle kunagi väga meeldinud, aga Tere vahustatav kaerakoor meeldib väga. Lisaks minu jaoks meeldivamale maitsele tundub taimne vahukoor mulle ka palju stabiilsem. Loomulikult on siin sees igasuguseid lisaaineid, mille suur fänn ma üldjuhul ei ole, aga kui tihti ma siis ikka vahukoort söön (vihje – väga harva) ja ma olen üsna veendunud, et vahel harva mõni lisaainetega amps ei tee midagi hullu. Lisaks meeldib mulle suur osa oma toidulauast taimsena hoida. Siin retseptis küll on kasutusel toorjuust, aga katsetasin selle asendamist ka tofuga ning ka see toimib täitsa kenasti. Kui kasutad toorjuustu asemel tofut, siis purusta see saumiksri abil nii ühtlaseks, kui võimalik ja minu maitsemeel ütles, et tofu puhul on vaja ka tibakene suhkrut lisada, seega proovi valmis segatud kreemi ja vajadusel lisa pisut magusat juurde!

Šokolaadi-kirsi toorjuustukook

Ette valmistamiseks30 min
Aeg kokku2 t 30 min
Portsjoneid: 12

Vaja läheb

Põhja jaoks

  • 75 g tumedat šokolaadi
  • 125 g mandlijahu

Täidise jaoks

  • 175 g tumedat šokolaadi
  • 500 g toorjuustu
  • 250 ml vahukoort kasutasin Tere vahustatavat kaerakoort

Glasuuri jaoks

  • 270 g külmutatud kirsse
  • 60 g suhkrut
  • 0.5 tl agar-agarit
  • 60 g kakaovõid

Kuidas?

Põhja jaoks

  • Sulata šokolaad veevannil ning sega kokku mandlijahuga.
  • Suru segu õhukese kihina 20-cm diameetriga koogivormi põhja ning tõsta see kuni täidise valmimiseni külmkappi.

Täidise jaoks

  • Sulata šokolaad veevannil, lisa sellele toasoe toorjuust ning sega ühtlaseks.
  • Vahusta vahukoor eraldi anumas.
  • Vahusta sama miksriga kergelt läbi ka toorjuustu-šokolaadisegu. Seejärel sega ettevaatlikult vahukoor ülejäänud segu hulka. Ära enam vahusta vaid kasuta segamiseks lusikat või spaatlit.
  • Kalla täidis koogipõhjale, silu pealt ühtlaseks ning jäta kook külmkappi paariks tunniks settima. Kui on väga kiire, siis kasuta sügavkülma abi.

Glasuuri jaoks

  • Kuumuta kirsse koos suhkruga keemiseni, seejärel lisa agar-agar ning lase umbes minut aega keeda.
  • Lisa kakaovõi ning kuumuta edasi kuni selle sulamiseni.
  • Surista glasuur saumiksriga siidiseks, lase jahtuda umbes 40 kraadini ning kalla seejärel tartunud külmale koogile, lase glasuuril külgetelt alla niriseda.
    Kaunista kook puhastatud kirssidega ning lase veel vähemalt 10 minutit külmkapis tarduda.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>