Sidrunine pärlkuskussi salat
Mis elul nii viga, kui oma terrassil vohab nii münt, sidrunbasiilik, suhkruherned, kui suvikõrvits. Sidrunit kahjuks ei voha, aga neid on mul kodus alati ja need teevad selle salati tõeliselt eriliseks. Kuna siin on kasutusel terve sidrun, kaasa arvatud koor, siis kindlasti vali vahatamata viljad.
Sidruni praadimist ei mõelnud ma ise välja vaid nägin seda kuskil sotsiaalmeedias, aga ma ei suutnud enam kahjuks üles leida, kus täpselt, seega ma ei saa paraku kedagi ka viidata. Ülejäänud salat aga sai nende imeliste praetud sidruniviilakate juurde küll kokku pandud just sellest, mis praegu oma parimas küpsusastmes on ja no tõesti sai suurepärane. Sidrun annab praadimise käigus oma maitse ka õlile, milles hiljem suvikõrvitsat praetakse ning muutub praadimise käigus mõnusalt karamelliseks, säilitades ka haput ning mõrkjat. Koos magusate suhkruherneste, mahlase suvikõrvitsa ja särtsaka mündi, sidrunbasiiliku ja rohelise sibulaga on see tõesti lausa imeline kooslus. Ka kuskussi keetsin ma sel korral valmis samal pannil, kus sidrunit ja suvikõrvitsat praadisin – nii sai viimnegi maitse neist viljadest salati sisse ja nõusid ka vaja vähem pesta 🙂
Kui sul ei ole kollast suvikõrvitsat, siis loomulikult võid kasutada rohelist, aga jälgi, et tegemist oleks noorte viljadega ning koor kõva ei oleks. Sidrunbasiiliku asemel sobib loomulikult ka tavaline basiilik ja kui sul ei ole pärlkuskussi, või siis hoopiski on eelmistest toidukordadest alles jäänud bulgurit, kinoad või muud sarnast, siis jällegi – asenda julgelt!
Sidrunine pärlkuskussi salat
Vaja läheb
- 1 sidrun ilma vahatamata ja korralikult pestud
- 2 spl oliiviõli
- 1 keskmine kollane suvikõrvits
- 100 g pärlkuskussi kasutasin Just Nature sarja oma
- 15 kauna suhkruherneid
- Suur peotäis münti ja sidrunbasiilikut
- 2 vart rohelist sibulat
- Soola-pipart
Kuidas?
- Viiluta sidrun õhukesteks viiludeks jättes otsad natuke jämedamaks, et neist pärast viimnegi mahl välja pigistada.
- Vala pannile oliiviõli ning prae selles sidruniviilud mõlemalt poolt kergelt karamelliseks (umbes 2 minutit mõlemalt poolt).
- Sidruni praadimise ajal viiluta õhukeselt suvikõrvits (selleks on hea kasutada näiteks juustunuga).
- Tõsta sidruniviilud pannilt kaussi ja prae samal pannil suvikõrvitsaviilud kergelt läbi. Samal ajal pane veekeedukann tulele.
- Kui suvikõrvits kergelt praetud, siis tõsta ka see sidruni juurde. Kalla pannile pärlkusskuss ning lisa umbes sama palju keevat vett. Maitsesta soolaga. Kata pann kaanega ning lase kuskussil umbes 6 minutit madalal tulel keeda. Vahepeal kontrolli, ega vett juurde pole vaja panna – eesmärk on küll see, et kogu vedelik kuskussi sisse imenduks, aga mitte seda panni põhja kinni kleepida. Siis proovi, kas see juba on küps. Kui ei ole, siis jäta kinni keeratud tulega kaane alla veel paariks minutiks tõmbama.
- Pärlkuskussi podisemise ajal haki ürdid ja roheline sibul peenelt ning suhkruherned veidi jämedamalt.
- Kui kuskuss valmis, siis kalla see sidruni- ja suvikõrvitsaviilakate juurde. Kui sidruniotstes on veel viljaliha, siis pigista sealt mahl ka kaussi. Maitsesta pipraga ning vajadusel lisa ka soola. Sega läbi.
- Viimasena lisa kaussi ürdid ja suhkruherned, sega veel kergelt läbi ja asu nautima. Hea kohe, kui salat veel pisut soe on, ja hea järgmisel päeval jahtunult. Hea igal juhul!
Ole esimene, kes kommenteerib