Mahlased šokolaadi-ploomikoogikesed
Kel veel jõululaualt magusa ampsu mõte puudu on, siis jagan üht üsna vähenõudlikku ja minu hinnangul täitsa piisavalt jõululikku retsepti. Küpsetasin need küll muffinivormis, aga muffiniks ma neid kindlasti ei nimetaks – pigem midagi koogi ja pudingu vahepealset.
Keerulist ei ole selle retsepti puhul kohe üldse mitte midagi ja kui välja arvata need mõned tunnid, mil kuivatatud ploomid Cointreau sees ligunevad on tegemist ka väga kiire protsessiga. Samas tulemus on väga mõnus ja natuke ehk isegi luksuslik.
Parimad on need koogikesed vahetult peale ahujst võtmist soojana ja näiteks koos pallikese jäätisega. Hea uudis on see, et peale taigna valmistamist ning selle vormi tõstmist võid selle rahulikult paariks tunniks külmkappi ootama jätta ning siis enne serveerimist lihtsalt ahju tõsta ning saadki neid soojana serveerida just siis, kui tarvis. Kui neid peaks aga üle jääma, siis jahtununa meenutavad likööris leotatud ploomitükid koogikeste sees veidi marmelaadi. Apelsinimaitse sobib siia suurepäraselt, kuid võid Contreau asendada ka mõne muu meelepärase alkoholiga – kindlasti sobivad ka tume õlu ning mõni konjak, seega spetsiaalselt apelsinilikööri järele pole poodi minna vaja.
Retseptis kasutatud ploomid on pärit Gemossist ja hetkel ka vägagi soodsa hinnaga.
Mahlased šokolaadi-ploomikoogikesed
Vaja läheb
- 200 g kuivatatud musti ploome
- 50 ml Cointreaud
- 30 g suhkrut
- 3 muna alati vabalt peetud kanadelt
- 50 g võid
- 150 g tumedat šokolaadi vähemalt 70%
- Näpuotsatäis soola
- 40 g jahu
- Pisut võid ja kakaopulbrit vormide määrimiseks.
Kuidas?
- Tükelda mustad ploomid (üks ploom 6-8 tükiks) ning pane need Cointreuga ligunema. Leota vähemalt 2 tundi neid vahepeal segades, aga ka üleöö leotamine on igati oei.
- Pane ahi 200 kraadi peale eelsoojenema ja määri muffinivormid kergelt võiga ja raputa üle kakaopulbriga. Tõsta ülejäänud ettevalmistuste ajaks võimalusel külmkappi.
- Pane või, šokolaad ja näpuotsatäis soola väiksele pannile madalal kuumusel sulama. Vahepeal sega.
- Samal ajal vahusta munad ja suhkur heledaks vahuks.
- Kui munad on vahus ja šokolaad sulanud, siis kalla šokolaadisegu munade juurde ning sega läbi. Lisa sinnasamasse ka ploomid ja Cointreau. Viimasena sõelu hulka jahu ning sega kõik kergelt läbi.
- Jaga taigen vormide vahel ning küpseta 10 minutit. Lase 5 minutit vormis jahtuda, siis kummuta need vormist välja ja serveeri kohe.
Ole esimene, kes kommenteerib