Hea toidu kodu

Banaanileib (vegan)

Maalin pildi. Kolmapäeva õhtu. Mees vaatab jalgpalli. Mul on tunne, et peaks midagi tegema, aga otseselt midagi ära tegemist ei oota (parandus – midagi kiiret ei oota ära tegemist :)). Eelmisel päeval olen toonud turult 6 kilo banaane. No mul on kohe selline komme, et käin vahel turul banaane “päästmas” – need üliküpsed banaanid rändaks sealt muidu varsti prügikasti ja mulle vastupidi just meeldivad plekilised ja pehmed banaanid – hea sügavkülma visata ja pärast smuutides ja igal pool mujal kasutada.

Küpsetada meeldib, banaane on, aega on – lahendus tundub ilmselge. Tuleb küpsetada midagi banaanist. Mida ei olnud, on põhimõtteliselt kõik muud asjad, mida tavaliselt küpsetamiseks vaja läheb. No nagu näiteks munad või jogurt, mida ma oma mõistusega mõlemat sarnase koogi tegemiseks kasutada oleks tahtnud. Aga puuduvad koostisosad mind küll kohe kindlasti ei heiduta ning pealegi mulle tegelikult meeldib täistaimsete retseptidega katsetada. Seega kui munad juba niikuinii puudu olid, siis jätsin ka pooliku võipaki rahulikult külmkappi oma õiget hetke ootama.

Kiire otsing internetis andis mulle kümneid täistaimsete banaanileibade retsepte. Mulle ei meeldinud ükski. Mulle kindlasti ei meeldi need retseptid, kus on kasutusel rohkem, kui detsiliiter õli; mu mõistus ei võta, miks peaks keegi niigi magusale banaanile veel sadade grammide kaupa suhkrut lisama ning linaseemnetest tehtud munaasendaja ei ole ka kohe üldse minu teema. Seega panin need retseptid kõik kinni ja mõtlesin, et tean ikka ise paremini, kuidas küpsetamine käib. Mõnikord lõppevad sellised tean-ise-paremini katsetused suhteliselt ebaõnnestunud plönnilaadsete toodetega. Küpsetamine on ikkagi täppisteadus ja väga kergesti võib millegagi mööda panna.

Mul on hea meel teatada, et sel korral osutusid mu instinktid õigeks. Lausa nii õigeks, et härra elukaaslane ütles, et ta pole kunagi elus midagi samavõrdselt head söönud ja mul endal on just praegu, kell veerand üks öösel seda postitust kirjutades süda sutsukene paha, sest oleks võinud ühe tüki vähem “maitsta”. Maitsmise all ma mõtlen muidugi seda, et sõime kahepeale kaks kolmandikku ära…

Igal juhul on tegemist ühe mõnusalt mahlase, väga banaanise, pehme ja maitsva küpsetisega, mille nimeks ma panin siin küll banaanileib, aga tegelikult on see pigem vist koogi nime väärt. Ja magusust jätkub siin tõepoolest piisavalt ka ilma kuhjadena suhkru lisamiseta. Praegusel hetkel saan kinnitada, et otse ahjust ning veel soojana on see superhea. Ma usun, et maitseb hästi ka jahtununa näiteks hommikusöögiks, kui sinna peale pähklivõid või toorjuustu määrida, aga eks saab näha, kas seda hommikuseks katsetamiseks veel ka alles on 🙂

Banaanileib (vegan)
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
40 min
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
40 min
Vaja läheb:
  1. 3 + 2 suurt banaani
  2. 2 tl kaneeli
  3. 2 dl magustamata mandlipiima
  4. 3 dl jahu
  5. 1 tl küpsetuspulbrit
  6. 1 tl soodat
  7. Suts soola
  8. 50 g tumedat, soovitavalt 80% šokolaadi
  9. 1 spl kookosõli
  10. 1 spl kookossuhkrut
Juhtnöörid
  1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini.
  2. Murra 3 banaani tükkideks, viska koos 1 tl kaneeliga kaussi ning purusta kahvliga ühtlaseks massiks.
  3. Sega banaanile juurde mandlipiim.
  4. Lisa jahu, küpsetuspulber, sooda, suts soola ning hakitud šokolaad ning sega kõik ühtlaseks, kuid ainult nii palju, et kogu jahu seotud oleks, üle segada kindlasti ei maksa.
  5. Määri keeksivorm kergelt õliga ning raputa üle kookossuhkruga.
  6. Säti ülejäänud 2 banaani endale sobivas mustris vormi põhja - mina lõikasin juppideks ning sättisin lõikepind allpool üksteise kõrvale. Raputa üle ülejäänud kaneeliga.
  7. Kalla tainas banaanidele ning küpseta umbes 40 minutit kuni kooki susatud tikk sealt puhtana välja tuleb.
https://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Helene
    9. mai 2019

    Kas kookossuhkru asemel võib tavalist suhkrut ka kasutada? 🙂

  2. Jäta kommentaar

    Tiina
    11. mai 2019

    Kuhu läheb teine tl kaneeli? Retseptis 2tl, valmistusviisis kasut 1.

    • Jäta kommentaar

      kadri
      11. mai 2019

      Põhja minevate banaanide peale. Aitäh tähelepanu juhtimast, kohe parandan vea 😉

  3. Jäta kommentaar

    Sandra
    21. mai 2019

    Tere! Suurepärane retsept! Proovisin huvi pärast ja täna teen juba teist korda. Suured tänud jagamast! 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      22. mai 2019

      Vahva kuulda, aitäh tagasiside eest.
      Mul endal läks ka kohe ikka väga mitu korda lühikese aja jooksul kordamisele 🙂

  4. Jäta kommentaar

    Mari
    11. juuni 2019

    Jäi nätske, ei kerkinud üldse 😭Maitse oli hea (kaneeli asemel kasutasin kardemoni ja rummiessentsi). Tahaks kindlasti veel proovida, aga mida teisiti teha? Tainast üle ei seganud kindlasti. Banaanid olid muidugi eriti prisked, suurendasin jahu kogust veidi, vb oleks pidanud küpsetuspulbrit ka rohkem panema.

    • Jäta kommentaar

      kadri
      17. juuni 2019

      Hmm… väga huvitav – mul on alati täiuslikult välja tulnud. Banaanid mul alati täiesti küpsed ja kaalult ehk keskmiselt 100g tükk. Ma ei kujuta ette kas äkki see rummiessents võis midagi teha… pole ise kunagi essentsidega katsetanud.
      Ahjud muidugi võivad ka erinevad olla ning küpsetusaja pikendamine võiks samuti nätskuse vastu abiks olla.
      Loodan, et järgmine kord õnnestub paremini!

  5. Jäta kommentaar

    Mari-Liis
    8. juuli 2019

    Oo tundub huvitav ja kõlab maitsvalt, tunnen õhus juba veidi lõhna…hommikul proovin küpsetada..just kõik vajalik olemaa🌸

    • Jäta kommentaar

      kadri
      10. juuli 2019

      Oi, mul tuli ka see banaanileib nüüd jälle meelde….suvisel ajal banaane mul kodus väga pole – rohkem marju, aga nüüd tuli küll jälle isu peale! 🙂

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>