Hea toidu kodu

Banaanileib (vegan)

Maalin pildi. Kolmapäeva õhtu. Mees vaatab jalgpalli. Mul on tunne, et peaks midagi tegema, aga otseselt midagi ära tegemist ei oota (parandus – midagi kiiret ei oota ära tegemist :)). Eelmisel päeval olen toonud turult 6 kilo banaane. No mul on kohe selline komme, et käin vahel turul banaane “päästmas” – need üliküpsed banaanid rändaks sealt muidu varsti prügikasti ja mulle vastupidi just meeldivad plekilised ja pehmed banaanid – hea sügavkülma visata ja pärast smuutides ja igal pool mujal kasutada.

Küpsetada meeldib, banaane on, aega on – lahendus tundub ilmselge. Tuleb küpsetada midagi banaanist. Mida ei olnud, on põhimõtteliselt kõik muud asjad, mida tavaliselt küpsetamiseks vaja läheb. No nagu näiteks munad või jogurt, mida ma oma mõistusega mõlemat sarnase koogi tegemiseks kasutada oleks tahtnud. Aga puuduvad koostisosad mind küll kohe kindlasti ei heiduta ning pealegi mulle tegelikult meeldib täistaimsete retseptidega katsetada. Seega kui munad juba niikuinii puudu olid, siis jätsin ka pooliku võipaki rahulikult külmkappi oma õiget hetke ootama.

Kiire otsing internetis andis mulle kümneid täistaimsete banaanileibade retsepte. Mulle ei meeldinud ükski. Mulle kindlasti ei meeldi need retseptid, kus on kasutusel rohkem, kui detsiliiter õli; mu mõistus ei võta, miks peaks keegi niigi magusale banaanile veel sadade grammide kaupa suhkrut lisama ning linaseemnetest tehtud munaasendaja ei ole ka kohe üldse minu teema. Seega panin need retseptid kõik kinni ja mõtlesin, et tean ikka ise paremini, kuidas küpsetamine käib. Mõnikord lõppevad sellised tean-ise-paremini katsetused suhteliselt ebaõnnestunud plönnilaadsete toodetega. Küpsetamine on ikkagi täppisteadus ja väga kergesti võib millegagi mööda panna.

Mul on hea meel teatada, et sel korral osutusid mu instinktid õigeks. Lausa nii õigeks, et härra elukaaslane ütles, et ta pole kunagi elus midagi samavõrdselt head söönud ja mul endal on just praegu, kell veerand üks öösel seda postitust kirjutades süda sutsukene paha, sest oleks võinud ühe tüki vähem “maitsta”. Maitsmise all ma mõtlen muidugi seda, et sõime kahepeale kaks kolmandikku ära…

Igal juhul on tegemist ühe mõnusalt mahlase, väga banaanise, pehme ja maitsva küpsetisega, mille nimeks ma panin siin küll banaanileib, aga tegelikult on see pigem vist koogi nime väärt. Ja magusust jätkub siin tõepoolest piisavalt ka ilma kuhjadena suhkru lisamiseta. Praegusel hetkel saan kinnitada, et otse ahjust ning veel soojana on see superhea. Ma usun, et maitseb hästi ka jahtununa näiteks hommikusöögiks, kui sinna peale pähklivõid või toorjuustu määrida, aga eks saab näha, kas seda hommikuseks katsetamiseks veel ka alles on 🙂

Banaanileib (vegan)
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
40 min
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
40 min
Vaja läheb:
  1. 3 + 2 suurt banaani
  2. 2 tl kaneeli
  3. 2 dl magustamata mandlipiima
  4. 3 dl jahu
  5. 1 tl küpsetuspulbrit
  6. 1 tl soodat
  7. Suts soola
  8. 50 g tumedat, soovitavalt 80% šokolaadi
  9. 1 spl kookosõli
  10. 1 spl kookossuhkrut
Juhtnöörid
  1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini.
  2. Murra 3 banaani tükkideks, viska koos 1 tl kaneeliga kaussi ning purusta kahvliga ühtlaseks massiks.
  3. Sega banaanile juurde mandlipiim.
  4. Lisa jahu, küpsetuspulber, sooda, suts soola ning hakitud šokolaad ning sega kõik ühtlaseks, kuid ainult nii palju, et kogu jahu seotud oleks, üle segada kindlasti ei maksa.
  5. Määri keeksivorm kergelt õliga ning raputa üle kookossuhkruga.
  6. Säti ülejäänud 2 banaani endale sobivas mustris vormi põhja - mina lõikasin juppideks ning sättisin lõikepind allpool üksteise kõrvale. Raputa üle ülejäänud kaneeliga.
  7. Kalla tainas banaanidele ning küpseta umbes 40 minutit kuni kooki susatud tikk sealt puhtana välja tuleb.
Hea toidu kodu https://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Helene
    9. mai 2019

    Kas kookossuhkru asemel võib tavalist suhkrut ka kasutada? 🙂

    • Jäta kommentaar

      Kerli
      20. mai 2020

      Tere. Kas kaerajahuga kannatab proovida 🤔

      • Jäta kommentaar

        kadri
        25. mai 2020

        Hei!
        Ei ole ise katsetanud, seega tulemust ei julge lubada, aga proovida kindlasti võib. Soovitan sel juhul tiba rohkem küpsetuspulbrit lisada 😉

    • Jäta kommentaar

      Saara
      29. aug. 2022

      Parim banaanileib üldse!! Suhkru ja õli kohta käivate märkustega täiesti nõus. See on suurepärane, mõnusalt niiske banaanileib, kus magusust kuhjaga.

  2. Jäta kommentaar

    Tiina
    11. mai 2019

    Kuhu läheb teine tl kaneeli? Retseptis 2tl, valmistusviisis kasut 1.

    • Jäta kommentaar

      kadri
      11. mai 2019

      Põhja minevate banaanide peale. Aitäh tähelepanu juhtimast, kohe parandan vea 😉

      • Jäta kommentaar

        kadri
        26. aug. 2021

        Mõnus! Sügiseste ilmadega kohe kisub ahju sisse lülitama! 🙂

  3. Jäta kommentaar

    Sandra
    21. mai 2019

    Tere! Suurepärane retsept! Proovisin huvi pärast ja täna teen juba teist korda. Suured tänud jagamast! 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      22. mai 2019

      Vahva kuulda, aitäh tagasiside eest.
      Mul endal läks ka kohe ikka väga mitu korda lühikese aja jooksul kordamisele 🙂

  4. Jäta kommentaar

    Mari
    11. juuni 2019

    Jäi nätske, ei kerkinud üldse 😭Maitse oli hea (kaneeli asemel kasutasin kardemoni ja rummiessentsi). Tahaks kindlasti veel proovida, aga mida teisiti teha? Tainast üle ei seganud kindlasti. Banaanid olid muidugi eriti prisked, suurendasin jahu kogust veidi, vb oleks pidanud küpsetuspulbrit ka rohkem panema.

    • Jäta kommentaar

      kadri
      17. juuni 2019

      Hmm… väga huvitav – mul on alati täiuslikult välja tulnud. Banaanid mul alati täiesti küpsed ja kaalult ehk keskmiselt 100g tükk. Ma ei kujuta ette kas äkki see rummiessents võis midagi teha… pole ise kunagi essentsidega katsetanud.
      Ahjud muidugi võivad ka erinevad olla ning küpsetusaja pikendamine võiks samuti nätskuse vastu abiks olla.
      Loodan, et järgmine kord õnnestub paremini!

  5. Jäta kommentaar

    Mari-Liis
    8. juuli 2019

    Oo tundub huvitav ja kõlab maitsvalt, tunnen õhus juba veidi lõhna…hommikul proovin küpsetada..just kõik vajalik olemaa🌸

    • Jäta kommentaar

      kadri
      10. juuli 2019

      Oi, mul tuli ka see banaanileib nüüd jälle meelde….suvisel ajal banaane mul kodus väga pole – rohkem marju, aga nüüd tuli küll jälle isu peale! 🙂

      • Jäta kommentaar

        kadri
        26. nov. 2020

        Vormi määrimiseks, täpselt nii nagu retseptis kirjas 😉

  6. Jäta kommentaar

    Annika
    25. sept. 2019

    Aitäh huvitava retsepti eest, plaanin ka küpsetada 🙂
    Aga kas šokolaadi toorkakaoga asendada annaks? Ja mis see kogus siis olla võiks?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      30. sept. 2019

      Kindlasti saab asendada, aga sel juhul on tulemus ikkagi üsna teine, sest šokolaadi kasutades jääb see ikkagi mõnusate tükkidena ja toorkakao maitsestab pigem tervet taigent. Aga eha saab kindlasti ka niipidi! Kuna katsetanud ei ole, siis ma kogust ei oska kahjuks soovitada 🙁

  7. Jäta kommentaar

    Mannukas
    29. sept. 2019

    Mul idee kasutada kookospiima kuna mandlipiima pole hetkel käepärast. Selline lahjem joogipiim olemas. Äkki õnnestub 😊

  8. Jäta kommentaar

    Merilin
    11. jaan. 2020

    Mis jahu te kasutasime? Esimese katsetuse tegin nisujahuga, aga mõtlen, kas ka kaerajahuga võiks sama hea tulemuse saada?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      19. jaan. 2020

      Minul on siin kasutusel tavaline nisujahu. Pole kaerajahuga katsetanud, aga võib täitsa toimida. Soovitaksin sel juhul küpsetuspulbrit nõksu rohkem panna 😉

  9. Jäta kommentaar

    Helerin
    7. veebr. 2020

    Suurepärane retsept! Leib tuli nii maitsev 🙂 Nüüd peab ainult tahtejõudu kasutama, et kohe kõike ära ei sööks 😀

    • Jäta kommentaar

      kadri
      10. veebr. 2020

      Ma olen ise korduvalt sama mure küüsi sattunud 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      25. märts 2020

      Maei ole katsetanud, aga usun, et ikka 😉

  10. Jäta kommentaar

    Sandra
    29. märts 2020

    Tere

    Tegin ja tuli hea… Elu esimene banaaileib 😊 kasutasin riisijahu, suhkru asemel vedelat suhkruasendajat. Me happy, kindlasti hakkan seda retsepti tihedalt tegema ja katsetama erinevaid võimalikke muudatusi 😊

    • Jäta kommentaar

      kadri
      30. märts 2020

      Väga äge, aitäh tagasiside eest! 🙂

  11. Jäta kommentaar

    Teele
    28. apr. 2020

    Ei saanud ju banaanileiba karantiinis olles tegemata jätta. See retsept tundus kõikidest teistest,mis netist leidsin, kõige tervislikum. Pidin küll mõne asja olemasolevaga asendama, sest poodi ei viitsinud minna, aga lõpp tulemuseks on see, et ma diivanilt enam püsti tõusta ei jõua, sest pool leiba juba kõhus 🤦‍♀️😃 Tõesti üli maitsev ning lihtne teha ja kindlasti teen ka tulevikus.

    • Jäta kommentaar

      kadri
      29. apr. 2020

      Mulle tundub ka, et kõik inimesed küpsetavad saia ja banaaniküpsetisi! 🙂 Ma ise pole kusjuures kordagi banaanileiba teinud karantiini ajal, aga nüüd tekkis mõnus isu jälle!

  12. Jäta kommentaar

    Kristi
    10. aug. 2020

    Õnnestunud retsept! Küpsetasin isolatsiooniajal selle järgi oma esimese banaanileiva ja nüüd olen korduvalt uuesti teinud. Siiani on alati õnnestunud. Mulle meeldib, et ta on mõnusalt mahlane, pole liiga magus, aga samas šokolaadi on ikka mõnusa maitseüllatusena sees. Viimased korrad olen teinud tumeda pähklittükkidega šokolaadiga ja nii on ka hea! Mitu sõpra on öelnud, et see on parim banaanileib, mis nad elus saanud on. Nii et aitäh seda retsepti leiutamast ja jagamast!

    • Jäta kommentaar

      kadri
      13. aug. 2020

      Ooo, pähklid kõlavad siin sees tõesti lisaks lausa suurepäraselt! 🙂

  13. Jäta kommentaar

    Margot
    17. dets. 2020

    Proovisin kaerapiima ja kaerjahuga. Väga hea sai 🙂 Küpsetusaeg oli küll mul natuke pikem ja küpsetuspulbrit panin kuhjas teelusika.

  14. Jäta kommentaar

    Emma
    24. apr. 2021

    mmmmm ime hea! nii õhuline, pehme ja mahlane 😌 aitäh super retsepti eest!

  15. Jäta kommentaar

    Inga
    9. juuli 2023

    Väga maitsev ja mahlane banaanileib sai minul. Ma kasutasin pruuni spelta jahu. Õnnestunud retsept!

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>