Lihtne kruubisalat
Millal sina viimati kruupe sõid? Pean tunnistama, et minu enda toidulauale need just ülemäära tihti ei satu. Tavaliselt rändab miskipärast ikka kinoa või bulgur kõigepealt poes kotti ja seejärel kodus potti. Kruubid tunduvad pigem vanamoodsad ja mitte väga põnevad. Toiteväärtuselt samas ei jää nad teistest teralistest millegi poolest maha. Suur osa neist on küll süsivesikud, aga sellised, mis aeglaselt imenduvad, ehk head süsivesikud. Samuti on nad üsna kõrge proteiinisisaldusega – seda sisaldavad nad umbes 10%, seega igati tervislik ja maitsev kõhutäis.
Tegelikult saab kruupidega igasuguseid põnevaid asju teha. Näiteks mõni aeg tagasi kasutasin neid krõbeduse andmiseks paljudes toitudes friteerituna. Kruubipuder tegelikult on ka hea, eriti kui seda puuahjus teha, mida mul loomulikult ei ole ja selline puder just väga suvine toit ka pole. Aga täna leiutasin kruupidest hoopis salati, mis kohe vägagi suvetoidu mõõdu välja annab.
Salatisse sättisin kruupidele lisaks hunniku ürte. Põhimõtteliselt kõike, mida oli ja ma usun, et nendega võib vabalt ka veel loomingulisemalt ringi käia – põhiline, et neid ohtralt oleks. Krõmpsuks juurde kurki ja redist (kasutasin pikka valget redist, sest mul lihtsalt oli seda, aga loomulikult sobivad ka väiksed armsad värvilised mummud), kreemisuseks avokaadot ning mahlasuseks tomatit. Kastmeks ohtralt sidrunimahla ja kvaliteetset oliiviõli ning millestki loomsest ma üldse puudust ei tundnudki.
Kogused panen kirja sellised, nagu mul olid, aga tegelikult võib nendega üsna loominguliselt ringi käia – kes ikka mõõtma tuleb, kas sai grammipealt õige kogus kurki või tomatit. Ikka loominguliselt, maitse järgi ja kapisolevaid asju kokku kombineerides!
Kes ilma loomse kraamita kuidagi ei saa, siis ma usun, et feta juust või krõbedaks praetud peekoniribad klapiksid siia ka üüberhästi, aga proovige kõigepealt ilma nendeta – äkki hakkab veel meeldima 😉
- 300 g kruupe (võiksid need ideaalis mõned tunnid enne külma veega ligunema panna)
- 2 suuremat tomatit (eriti tore, kui need erinevat värvi oleks)
- 3 lühikest kurki
- Veerand pikka valget redist
- 2 küpset avokaadot
- Korralik peotäis tilli
- Korralik peotäis basiilikut
- Korralik peotäis peterselli
- 1 sidruni riivitud koor ja mahl
- 3 spl kvaliteetset oliiviõli
- Maitseks soola ja ohtralt värskelt purustatud pipart
- Keeda kruubid pehmeks ning lase jahtuda (loomulikult võid seda teha ka juba eelmisel päeval). Leotatud kruubid keevad juba umbes 20 minutiga pehmeks.
- Tükelda tomatid, kurgid, redis ning avokaado suupärasteks tükkideks.
- Haki ürdid ning riivi sidrunilt koor.
- Kui kruubid on pehmed ning maha jahtunud, siis pigista neile sidrunimahl, kalla peale õli ning sega kõigi ülejäänud komponentidega õrnalt kokku.
- Maitsesta soola ja pipraga, siis proovi ning kohenda veel maitset - vajadusel lisa veel sidrunit või õli, soola või pipart.
- Serveeri kohe või lase mõned tunnid maitsetel seguneda. Ka järgmisel päeval maitseb endiselt hästi.
Eeva Abner
12. dets. 2021
Tundub huvitav ja hea.
Eeva Abneer
12. dets. 2021
Tundub huvutav ja kohe valmistan
Eeva Abner
12. dets. 2021
Tundub huvitav ja hea !