Hea toidu kodu

Läätse-jaka tortillarullid

Proovisin pealkirja eestikeelseks jätta ja jätsin ka, aga tegelikult see näeb vist ikka natuke naljakas välja. Aga nähku siis 🙂 Tegemist on retseptiga, mille just praegu ise leiutasin ja siin on mõjutusi ma ei teagi mitme riigi kokkamisest 🙂 

Jaka on eestikeelne nimetus jackfruitile, millega puutusin esimest korda kokku Aasias ning soolasel kujul toidu sisse sätitult alles aastake tagasi Bail. Ja pole vist vaja mainida, et mulle väga maitses! Kuna seda Eestis värskena pole mul näha õnnestunud, siis ka ise katsetamine on selle taha jäänud, aga hiljuti jõudis mu koju üks purgike soolvees jakat ja kasutatud see nüüd igal juhul sai. 

Tortillarull tähistab enchilladat, mis on mehhiko köögist pärit täidetud ning ahjus kastme ning juustuga üle küpsetatud ja Puy läätsed on pärit aga Prantsusmaalt, seega no vähemalt kolm kultuuri on siin retseptis küll kokku sattunud, aga kinnitan, et nad täiendavad üksteist kenasti. 

Tegelikult mulle meeldiks väga siiski ka täitsa värske jakaga katsetada – peaks vist jälle kuhugi Aasiasse reisima varsti 🙂 Maitse üle ei saa aga ka konserveeritu puhul sugugi viriseda, seega soovitan kindlasti katsetada. Näiteks saab endale kindlasti purgikese soetada Umami poest. 

Ka kastme tegin sel korral ise ning toon ka retsepti allpool ära. Selle valmistamine ei ole kuidagi keeruline ja läheb tegelikult üsna kiiresti, aga kui sa seda siiski ise teha ei viitsi, siis muidugi saad kastme ka poeriiulilt hankida. 

Läätse-jaka tortillarullid
Portsjoneid: 2
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
30 min
Keetmise-küpsetamise aeg
30 min
Aeg ettevalmistuseks
30 min
Keetmise-küpsetamise aeg
30 min
Vaja läheb:
  1. 1 dl puy laatsesid
  2. 1 sibul
  3. 1 jalopeno
  4. 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  5. Praadimiseks õli
  6. 1 purk jakat soolvees (324 g)
  7. 1 paprika
  8. 5 dl enchillada-kastet (võid osta poest või teha ise alloleva retsepti järgi)
  9. 4 tortillat
  10. 100 g juustu (kui soovid, siis veganvariandis või jäta üldse ära)
  11. Serveerimiseks värsket koriandrit
Enchillada-kaste
  1. 3 spl rapsiõli
  2. 3 spl jahu
  3. 1 spl jahvatatud paprikat
  4. Maitse järgi tšillihelbeid
  5. 1 tl jahvatatud vürtslöömneid
  6. 1 tl kuivatatud oregaanot
  7. 3,5 dl aedviljapuljongit (Foodstudio väiksem pakk)
  8. 2 spl tomatipastat
  9. 200 g tomatipüreed või purustatud tomateid
  10. Maitse järgi soola
Juhtnöörid
  1. Keeda läätsed soolaga maitsestatud vees pehmeks (aga mitte üle).
  2. Tükelda sibul ja jalopeno ning prae neid koos vürtsköömnetega väheses õlis, kuni sibul on kergelt klaasjas ning vürtsköömned lõhnavad imeliselt.
  3. Lisa pannile jaka ning tükeldatud paprika ning prae vahepeal segades kuni jaka on kergelt lagunenud ning paprika pehmenenud - nii umbes 5 minutikest.
  4. Siis sega pannile juurde ka läätsed ning umbes kolmandik kastmest.
  5. Kolmandik kastmest määri ahjuvormi põhjale.
  6. Jaga jaka-läätsesegu nelja tortilla vahel, keera need rulli ning säti ahjuvormi nii, et lahtine külg jääb allapoole,
  7. Kata tortillarullid viimase kolmandiku kastmega, raputa üle riivitud juustuga ning küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit kuni juust on sulanud ja rullid on kergelt krõbedad.
Kui soovid ka kastme ise teha (soovitan soojalt,seepole üldse keeruline),siis
  1. Sega omavahel kokku maitseained jahu ja maitseained.
  2. Kuumuta väiksemas potis õli ning kui see on kuum, siis lisa jahu-maitseainete segu ning kuumuta seda pidevalt segades umbes 5 minutit.
  3. Seejärel lisa puljong ning jällegi pidevalt segades lase kastmel umbes 2 minuti jooksul keskmisel kuumusel pakseneda.
  4. Viimasenasega hulka tomatipasta- ja püree,sega kõik ühtlaseks ning maitsesta endale sobiva koguse soolaga.
https://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>