Sidruniselt särtsakas kanasalat

See roog siin ilmestab üsna hästi minu tavalist kiiremat söögikorda – lihtsalt tõstan hunniku asju kokku ja põhimõtteliselt ongi valmis. Tavaliselt on esindatud mingi valguallikas, palju erinevaid taimi ja tihti ka pähkleid-seemneid või näiteks kinoad. Oleneb täielikult sellest, mis kappides parasjagu ära kasutamist vajab (ma ei saa muide päris täpselt aru, kuidas mul ALATI midagi ära kasutamist vajab, aga nii on :D).
Selliseid road on küll megamaitsvad, aga retseptiks ma neid tavaliselt ei pea ja seega on siin blogis ka üpris vaikne – mulle tundub, et salatilaadseid tooteid oskab igaüks ise ka kokku panna.
Samas tean aga hästi, et A) ainult minu arvamus ei loe midagi ja neile, kes tavaliselt süüa ei tee võivad minu kõige tavalisemad toidud täiesti retsepti väärida. Ja B) kohe, kui pealkirjas on sõnad nagu “lihtne” või “kiire”, siis võib peaaegu mürki võtta, et neid loetakse rohkem, kui näiteks minu jaoks põnevat retseptiväärilist haputaigna burgerikukli retsepti, mille tegemiseks 24 tundi läheb (see retsept muide ootab postitamist – üks katsetus veel viimaseks veendumiseks, et retsept ikka alati toimib). Seega tänase salati otsustasin üles pildistada ja retsepti ka teiega jagada.

Põhiliseks inspiratsiooniks said siin need lehtedega sidrunid, mis ma leidsin. Ma ilmselt ei ole päris normaalne, aga kui näen Eestis müügil lehtedega tsitruseid, siis ma ei saa neid ostmata jätta. Ma ei tee nende lehtedega midagi, aga need näevad lihtsalt nii ilusad ja päris välja. Ja kui juba sidrun, siis tahtsin teha ülisidrunise kerge salatikastme. Ja väga-väga sidrunine see ka sai. See sidrunikaste on lisaks täiesti õlivaba ning minu kriteeriumite järgi igati tervislik, sest kreeka jogurt lisab juba kastmesse pisut valku. Kes haput ja särtsakat minuga võrdselt ei armasta, siis igaks juhuks soovitan alustada poole sidruni mahlaga. Vajadusel saab kastme haput ka pisukese suhkruga täiendada, aga mina seda sel korral vajalikuks ei pidanud.

Ma usun, et tänasele salatile lisaks sobib seda kastet kindlasti kasutada ka paljudel teistel salatitel ning ka mõne kalaroa lisandina. Minu tänane valik oli külmkapis puljongi keetmisest tekkinud kana, rohelised oad ja üllatavalt päris tomati maitsega tomat ning pean ütlema, et kombinatsioon oli täiesti ideaalne. Kui sul puljongikana pole, siis loomulikult sobib siia ka näiteks grillkana või eelmise päeva ahjukana ülejäägid. Samuti sobiks kana asemele hästi ka küpsetatud lõhe või hoopis võioad. Ehk siis nagu ikka – tee toit enda omaks ning retsepti kasuta eelkõige inspiratsiooniks!
Sidruniselt särtsakas kanasalat
Vaja läheb
- 100 g salatilehti
- 1 suur tomat tükeldatud
- 1 väiksem punane sibul peenelt viilutatud
- 200 g rohelisi ube kasutasin külmutatuid
- 200 g küpsetatud kana
- 1 sidrun vajad nii koort, kui mahla, seega pese korralikult
- 150 g maitsestamata Kreeka jogurtit
- 1 tl Dijon sinepit
- Soola ja ohtralt pipart
Kuidas?
- Tõsta postis vesi keema ning keeda külmutatud rohelisi ube paar minutit. Seejärel kurna ja loputa külma vee all. Kui kasutad värskeid ube, siis reguleeri keetmisaega vastavalt. Ära kindlasti ube üle keeda – need võiks olla mõnusalt krõmpsud.
- Samal ajal riivi väiksesse kaussi kogu sidruni koor, lisa ohtralt värskelt jahvatatud pipart ja pisut soola. Pigista juurde esialgu poole sidruni mahl. Sega juurde Kreeka jogurt ja sinep. Maitse ja kui tunned, et võiks hapum olla, siis lisa veel sidrunimahla. Mul kulus terve väga mahlane sidrun, aga ma olen ka maailma suurim hapu fänn.
- Sega kausis (või otse taldrikutel) kokku salatilehed, tükeldatud tomat, oad, punane sibul ja kana.
- Nirista kaste peale ja asu nautima!
Ole esimene, kes kommenteerib