Hea toidu kodu

Suvikõrvitsa-juustupirukas

Nii, nüüd on küll kirjutamises jube pikk vahe sisse tulnud, aga tegelikult oli see postitus mul juba ammu valmis kirjutatud ja algas sellise lausega: “Pange tähele – juba õige pea kihab kogu sotsiaalmeedia sellest, et käes on suvikõrvitsauputus ning mida selle suure hunnikuga nüüd küll pihta peaks hakkama.” Nüüd on see uputus juba ammu käes ka, aga kui seda üles panemas olin, siis millegipärast arvas süsteem, et retsepti küll salvestada pole vaja ja nüüd ma käisin ilma arvutita reisil ja nii see vahe postituste avaldamisele sisse jäigi. Söönud olen küll ka selle pausi ajal, selle pärast pole muretseda vaja 🙂 Aga no igal juhul kui sul ka see tsukiiniuputuse mure on, siis äkki on see retsept kasuks. 

Tegemist on superlihtsa pirukaga, mis ei ole isegi karjuvalt ebatervislik, sest siia on sisse pandud suur hunnik suvikõrvitsat ning lisaks ka kodujuustu, ehk siis tegemist ei ole puhta süsivesikupommiga. Maitseb hästi nii omaette, kui ka salati kõrvale ja täitsa igaks toidukorraks. 

Suvikõrvitsa, mis piruka sisse läks, mina sel korral sipraliseerisin, aga kui sul juhtumisi spiraliseerijat olemas ei ole, siis tegelikult jäme riiv sobib täpselt sama hästi. Väga oluline on pärast riivimist/spiraliseerimist suvikõrvits korralikult sisse soolata, vähemalt 10 minutiks seisma jätta ning siis korralikult kuivaks väänata. Täiesti uskumatu, kui palju vedelikku sealt välja tuleb. Kui see etapp vahele jätta, siis ei pruugi piruka tekstuur just kõige mõnusam tulla, seega soovitan pigem natuke rohkem vaeva näha. Retsept ise on niikuinii naeruväärselt lihtne 🙂

Suvikõrvitsa-juustupirukas
Portsjoneid: 6
Hinda retsepti
Prindi
Keetmise-küpsetamise aeg
40 min
Ajakulu kokku
1 hr
Keetmise-küpsetamise aeg
40 min
Ajakulu kokku
1 hr
Vaja läheb:
  1. Umbes 700 g suvikõrvitsat
  2. 4 muna
  3. 100 g jahu
  4. 100 + 50 g riivitud cheddar juustu
  5. 200 g kodujuustu
  6. Soola-pipart
  7. Vormi määrimiseks võid.
Juhtnöörid
  1. Riivi suvikõrvits jämeda riiviga või spiraliseeri, raputa ohtralt üle soolaga ning jäta see sõelale mõneks ajaks (vähemalt 10 minutit) nõrguma. Seejärel pigista käte vahel suvikõrvitsast välja veel nii palju vedelikku, kui vähegi suudad.
  2. Eelsoojenda ahi 200 kraadini ning vooderda 26cm koogivorm küpsetuspaberiga ning määri kergelt võiga.
  3. Vahepeal sega omavahel kokku kõik ülejäänud koostisained peale 50 g juustu.
  4. Kui suvikõrvits võimalikult kuivaks väänatud on lisa ka see taignale ning sega kõik võimalikult ühtlaseks.
  5. Kalla segu vormi, puista peale ülejäänud riivjuust ning viska ahju, kuni pirukas on mõnusalt kuldne ning läbi küpsenud. Minu ahjul kulus selleks umbes 40 minutit, aga kontrolli igaks juhuks juba varem - ahjud on ju erinevad.
  6. Pirukas maitseb kõige paremini kuni see veel soe on!
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Maarika
    11. aug. 2018

    Kartsin, et maitsest jääb veidi puudu ja lisasin tainasse hakitud ürte. Ideaalis oleks murulauk vast kõige paremini sobinud, aga seda polnud käepärast. Pirukas sai sellegipoolest väga maitsev, aitäh retsepti eest 🙂

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>