Hea toidu kodu

Küpsetatud kõrvitsa-toorjuustu kook

Küpsetis, Magustoit, Taimetoit | 28. dets. 2016 | By

Ilmselt ei ole ma ainukene, kel sügisene hiigelsuur kõrvits endiselt kööginurgas seisab. No mul igal juhul seisab ja võtan juba pikemat aega hoogu, et see lõpuks ometi kasutusse võtta, aga ühel või teisel põhjusel on see endiselt tegemata ja selle retsepti juures kasutasin hoopis poest toodud pudelkõrvitsat. Kui sina aga nii tubli oled, et siiski mõne hiigelkõrvitsa katki lõikad, siis sobib ka tavaline kõrvits siin retseptis kasutamiseks imeliselt. Minu enda hiiglane saab loodetavasti ka ikka enne kevadet kasutatud ja küllap kirjutan sellest siis ka siin.img_20161224_125158

See kõrvitsaga juustukook oli esindatud jõululaual, aga sobib kenasti ka näiteks aastavahetuseks või mistahes muul puhul, mil tekib tahtmine natuke kooki süüa 🙂 Kõrvitsa maitse siin väga tunda ei jää, pigem annab see koogile lihtsalt mahlasust juurde ja muudab koogi natukene tervislikumaks. Ja kuna mu kasutatud kõrvits oli kenasti kollane, siis ka värvi. Igal juhul ei oleks mina ise puhtalt maitse järgi öelda osanud, et siin kõrvits sees on. Sööjatel koostisosi mõistatada ei lasnud, aga nemad ka kiitsid. Ja granaatõunaseemned, mis koogile ilusa värvilaigu kingivad annavad ka maitsele väga mõnusat värskust juurde, seega soovitan need kindlasti koogile sättida.

img_20161224_125141

Küpsetamiseks kasutasin 20 cm diameetriga koogivormi, sest tahtsin, et kook kõrge tuleks. Kui sul on näiteks 24 cm diameetriga koogivorm, siis taigna kogust pole vaja kuidagi muuta, saad lihtsalt pisut madalama koogi, küll aga võiksid siis koogipõhja koguse pisut suurema teha.

Aaa ja üks natuke tüütu asi ka – see kook, nagu suur enamus juustukooke – peaks enne sööma hakkamist vähemalt viis tundi, aga veel parem kui terve ööpäeva, külmkapis tahenema.

Küpsetatud kõrvitsa-toorjuustu kook
Portsjoneid: 12
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
20 min
Keetmise-küpsetamise aeg
1 hr 10 min
Aeg ettevalmistuseks
20 min
Keetmise-küpsetamise aeg
1 hr 10 min
Põhi
  1. 200 g digestive küpsiseid (kasutasin täisteraküpsiseid)
  2. 60 g sulatatud võid
Täidis
  1. 600 g toorjuustu
  2. 1,5 dl suhkrut
  3. Suts soola
  4. 300 g kõrvitsapüreed
  5. 4 muna
  6. 80 g hapukoort
  7. 1 spl jahu
  8. 1,5 tl vaniljeekstrakti
Kate
  1. 150 g hapukoort (20%)
  2. Röstitud pekaanipähkleid
  3. Granaatõunaseemneid
Röstitud pähklid
  1. 0,5 dl tavalist suhkrut
  2. 0,5 dl fariinisuhkrut
  3. 0,5 tl kaneeli
  4. Suts soola
  5. 2 dl pekaanipähkleid (või muid pähkleid)
Põhi
  1. Sulata või.
  2. Samal ajal purusta küpsised peeneks puruks.
  3. Sega või ja küpsised omavahel kokku ning suru ühtlaselt vormi põhja.
  4. Pane vorm ülejäänud täidise tegemise ajaks külmkappi.
Täidis
  1. Eelsoojenda ahi 170 kraadini.
  2. Vahusta toasooja toorjuustu suhkru ja sutsukese soolaga kuni suhkur lahustub.
  3. Mikserda juurde kõrvitsapüree ning seejärel ükshaaval munad ning hapukoor.
  4. Viimasena sõelu hulka jahu ning lisa vaniljeekstrakt.
  5. Küpseta kooki 20 minutit 170 kraadi juures, siis alanda kuumus 130 kraadini ning küpseta veel 50 minutit. Kook peab jääma keskelt võbelev.
  6. Lase koogil ahjus avatud uksega umbes tund aega jahtuda, seejärel määri katteks ühtlane kiht hapukoort.
  7. Kui kook on jahtunud täiesti toatemperatuurile, siis tõsta see külmkappi homset ootama.
Röstitud pähklid
  1. Sulata praepannil keskmisel kuumusel suhkrud koos maitseainete ja soolaga.
  2. Kui suhkrud on karamelliks muutunud, siis lisa pannile pähklid ning kata need segades ühtlase karamellikihiga.
  3. Kalluta pannitäis küpsetuspaberile ning eralda kuumad pähklid üksteise küljest kahvlite abil - ole ettevaatlik, sest suhkur on kohutavalt tuline!
  4. Lase pähklitel täielikult jahtuda.
Märkused
  1. * Kõrvitsapüree tegemiseks keeda puhastatud ja kuubistatud kõrvitsat väga vähese veega umbes 20 minutit (või kuni kõrvits pehme on), kurna vesi ning püreeri saumikseriga ühtlaseks. Nii saad püreed ka sügavkülmas hoiustada ja sobival hetkel sellest kiiresti koogi või supi valmistada.
  2. * Kaunistamine jäta koogi serveerimise päevaks - muidu võib karamell pähklite ümbert hapukoorekatte sisse sulama hakata.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Kaie
    28. jaan. 2017

    Nii, tehtud. Kõige keerulisemaks osutus pähklite karamelliseerimine aga kook sai super ja sööjad kiitsid. Tänudhea retsepti eest!

    • Jäta kommentaar

      kadri
      30. jaan. 2017

      Aitäh! Pähklid kipuvad sutsu kleepuma jah 🙂 Ma järgmine kord katsetan ilmselt isegi suurema kõrvitsakogusega – praegu väga kõrvitsane ei olnud, vaid pigem lihtsalt hea ja sutsu kergem juustukook, seega kordamisele läheb niikuinii veel korduvalt!

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>