Hea toidu kodu

Jäine rabarberimagustoit

Magustoit | 25. juuni 2017 | By

Rabarber! Ma olen sellest hetkel lihtsalt täiesti vaimustuses. Eriti siis, kui see on ilus ja roosa, nagu need varred, mis sel korral turult koju tassisin. Kuna rabarberihooaeg saab kohe-kohe läbi, panen selle retsepti kohe kiiresti kirja, et kõik seda katsetada jõuaksid. Retseptiga on sutsu mässamist, aga ma ei kahetse sellest sekunditki – ma reaalselt arvan, et see on üks parimaid magustoite, mis ma kunagi teinud olen. Läheb kordamisele veel nii kaua, kuni rabarberit saab! No vaadake neid ilusaid roosasid ribasid 🙂

See retsept võiks tegelikult täitsa vabalt toimida ka kõikvõimalike kodumaiste marjade ning miks mitte ka virsikutega. Eks seda jõuab suve jooksul veel järgi proovida. 

Ma ei teagi, kuidas seda magustoitu nimetama peaks. Jäätis see ei ole, parfee ega semifreddo ka mitte. Mune see versioon külmunud magustoidust ei sisalda ja nagu enamuses minu magustoitudes, on siin rammususe vähendamiseks kasutatud vahukoore kõrval ka mõnusalt paksu ja kreemist, aga oluliselt rasvavaesemat kreeka jogurtit (kasutasin 5% Valio kreeka jogurtit).

Lisaks sellele, et see magustoit maitseb täpselt nagu täiuslik suvepäev, saab selle üsna lihtsa vaevaga ka eriti ilusaks teha. No vaadake ainult seda röstitud rabarberiviilakatest tehtud pitsi ülemise pildi peal. Suudan vaevu uskuda, et ma midagi nii ilusat teha suutsin ja see ei olnud kusjuures üldse keeruline – lihtsalt säti rabarberiviilud üle üksteise ja ongi olemas. Aga loomulikult ei pea neid tegelikult üldse nii korrapäraselt sättima. Mulle lihtsalt meeldib toiduga mängida. Hobi peab olema, nagu ma korduvalt öelnud olen 🙂

Lisaks sellele korrapärasele pitsimustrile katsetasin ka silikoonvormis poolkerasid, mille pealmiseks kihiks sättisin sellesama pitsi äralõigatud ääred ning pärast sulatasin need poolkerakesed kokku nii, et valmisid ilusad ümmargused jäätisepalli moodi asjad, mida siis värskelt küpsetatud vahvlitorbiku seest serveerida. 

Või siis ilma vahvlitorbikuta nagu jällegi alumisel pildil näha on 🙂 Ja tegelikult külmutasin viimase satsi sellest magustoidust veel väikeses ramekinis ja see sai küll juba vaid pooleldi külmunult nahka pistetud ning maitses samuti ülihästi. Ilmselgelt ei jõudnud ma sellest pooleldi külmunud topsist pilti teha, sest isu seda proovida oli lihtsalt liiga suur, et ekstraminutike kannatada. Serveeri kuidas tahad, aga tõsta see magustoit nii umbes pool tundi enne serveerimist sügavkülmast välja, et see sutsu sulada jõuaks – nii maitseb see lihtsalt veelgi paremini!

Ja otse loomulikult võid serveerimisel lisada ekstraportsu kergelt hakitud pistaatsiapähkleid!

Kuna retseptis on ka tilgake alkoholi, siis on laste seltskonnas võimalik kasutada vabandust, et see on täiskasvanute magustoit ning see lastele ei sobi. Usu mind, kui oled seda juba kord proovinud, siis lähevad käiku kõik vabandused, et seda head kraami iseendale rohkem jätkuks 🙂 (Kes nii aplad ei ole võivad calvadosi loomulikult ka retseptist välja jätta, kuigi ma soovitan seda siiski pigem kasutada – alkohol aitab jäistel magustoitudel jääkristallide tekkimist vältida).

Jäine rabarberimagustoit
Hinda retsepti
Prindi
Vaja läheb:
  1. 500 g rabarberit (mida roosam, seda ilusam)
  2. 7 spl suhkrut
  3. 200 ml vahukoort
  4. 200 g lahjemat kreeka jogurtit
  5. 1 spl calvadost
  6. 1 dl röstitud pistaatsiapähkleid
Juhtnöörid
  1. Eelsoojenda ahi 150 kraadini.
  2. Puhasta rabarber ning eralda neist umbes veerand (kõige ilusam ja roosam veerand).
  3. See ilus veerand lõika pikkupidi imeõhukesteks viiludeks, kasuta selleks näiteks juustunuga.
  4. Säti need viilud küpsetuspaberile ning puista neile peale umbes 1 spl suhkrut.
  5. Rösti neid ahjus umbes 15 minutit.
  6. Ülejäänud rabarber lõika niisama väikesteks tükkideks ning kuumuta neid koos 5 spl suhkruga madalal kuumusel kuni rabarberist tekib kerge segamise järel moosi moodi asi. Mul kulus selleks umbes sama kaua, kuni õhukesed rabarberiviilud ahjus olid.
  7. Jahuta "moos" täielikult.
  8. Vahusta vahukoor koos ülejäänud 1 spl suhkruga tugevaks vahuks, sega selle sisse ettevaatlikult jogurt, jahtunud rabarberisegu, calvados ning kergelt hakitud pistaatsiapähklid.
  9. Nüüd säti need õhukesed rabarberiliistakud endale sobivas mustris vormi või vormide põhja ning vala nende peale kooresegu.
  10. Tõsta sügavkülma ning lase neil seal olla vähemalt 4 tundi.
  11. Enne serveerimist võta umbes 30 minutit varem toatemperatuurile sulama.
Märkused
  1. Võid seda magustoitu teha nii väikestes vormides kui ka ühes suures keeksivormis. Kui sa ei kasuta silikoonvorme, siis soovitan soojalt vorm toidukilega vooderdada, et magustoitu lihtsam kätte saada oleks.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>