Hea toidu kodu

Vitamiinidest pungil soba-salat

Ma saan kalendrisse vaadates aru küll, et kohe on detsember ja peaks mingeid palju talvisemaid asju sööma, aga pole midagi teha – mulle meeldivad salatid ja seega salatiretsept siit ka tuleb.

Sobanuudlitest salat on mul tavaliselt selline appi-midagi-pole-süüa kiirabi, mis valmib kiiresti ja on alati ülimaitsev – vahet pole, mida külmkapi tagumisest nurgast sinna värskeks kraamiks juurde õnnestub leida. Ja isegi kui värske kraam tõesti kõik otsas on, siis ka nuudlid lihtsalt kastmega on tegelikult juba mõnusad, kuigi siis ma seda toitu salati nimega ikkagi ei ehiks 🙂

Tavaliselt sätin sobanuudlitele juurde erinevat rohelist kraami – brokolit, roheilisi ube, värsket kurki ja muidugi ürte – eriti koriandrit ja münti, mida kusjuures keskturul ka praegu veel imearmsate puntidena osta saab. Porgand ja redis sobivad ka alati hästi ja natuke avokaadot, et kreemisust juurde saada. Ürtide puhul ma juba kardan seda aega, kui jälle ainult poes müüdavate ürtidega läbi peab ajama ja see on juba hirmutavalt lähedal. Eks muidugi aknalaual saab ka üht-teist kasvatada, aga ma pean tunnistama, et soojal ajal rõdul suur potipõllumajanduse fänn olles, ei laiene see millegipärast pimedale ja külmale ajale aknast seespool. Õnneks klaasitud rõduga saab päris kaua suve teeselda. Basiilik hakkab mul alles praegu vaikselt otsi andma ja rosmariinil ning tüümianil pole veel tükk aega miskit viga. Kusjuures – ka lehtkapsas, mille umbes kuu aega tagasi nullini maha lõikasin, kasvatab vaukselt uusi lehti – äkki jõuludeks saab veel värsket kraami noppida!

Salati juurde tagasi – sellel on jälle kaks söömisvõimalust – kohe soojalt või siis hiljem mahajahtunult. Viimasel kujul võtan seda päris tihti tööle lõunaks kaasa – igati maitsev, kiire ja tervislik amps. Üldse on toidu tööle kaasa võtmine mulle meeltmööda – nii on täpselt teada, mida endale sisse sööd ning kokkuvõttes tuleb muidugi soodsam ka. Ainuke viga on see, et sel juhul kipub lõunapaus tihti lubamatult lühikeseks ning liikumatuks jääma. Õnneks käin paar korda nädalas lõuna asemel ka trenne andma ja saab ikka liigutud ka. Neid lõunaseid trenne soovitan kindlasti kõigile, kelle töö seda vähegi võimaldab, sest pärast seda on kordades rohkem energiat ja häid mõtteid! 

Vitamiinidest pungil soba-salat
Portsjoneid: 2
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
10 min
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
10 min
Vaja läheb:
  1. 200 g brokolit
  2. 1 porgand
  3. 50 g sobanuudleid
  4. Ohtralt koriandrit (no ikka terve pott)
  5. Mõnusalt münti (vähemalt 20 lehte)
  6. 3 vart rohelist sibulat
Kastmeks
  1. 0,5 laimi mahl
  2. 0,5 tl mett
  3. 1 tl tumedat sojakastet
  4. 1 tl õli
  5. 0,5 tl seesamiõli (katseta alguses isegi pisut vähemaga)
Juhtnöörid
  1. Aja keema potitäis soolaga maitsestatud vett.
  2. Tükelda brokoli õisikuteks, varreosa lõika umbes 1 cm paksusteks viiludeks, viska need keevasse vette ning lase neil umbes 5-6 minutit podiseda, kuni need on pehmemad, aga kindlasti mitte lödid.
  3. Õngitse brokoli vahukulbiga potist ning tõsta taldrikule pisut jahtuma.
  4. Viska nüüd samasse vette keema nuudlid ning lase neil podiseda kuni valmimiseni - nii umbes 5 minutit läks mul, aga kontrolli paki pealt igaks juhuks keemisaega - on erinevaid sorte. Kui nuudlid valmis, siis kurna ning loputa korraks jaheda veega üle.
  5. Keemiste ajal kori porgand ning viiluta see koorimisnoaga pikkadeks ribadeks, haki koriander (ka varred), korja mündilt lehed ning lõika sibul umbes 1 cm juppideks.
  6. Sega omavahel kokku kõik kastmeained. Seesamiõli lisa ettevaatlikult, kuna tegemist on väga tugeva maitsega. Maitse ja vajadusel lisa veel pisut soola.
  7. Selleks ajaks, kui nuudleid kurnad peaks kõik muu hakitud olema.
  8. Sega kõik kokku ning söö kas kohe soojana või hiljem jahtunud salatina.
Hea toidu kodu https://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>