Toortatra müsli
Tatar on üks äärmiselt mõnus teraline. Lisaks tavapärasele tatratangule, millest saab teha mu lemmikputru või seda lihtsalt prae kõrvale lisandina süüa, on ka tatramesi väga mõnus ja internetiavarused oskavad rääkida, et see on kasutusel ka ravimtaimena, kuigi siis kasutatakse pigem kuivatatud ürti. Ja ka mu lemmikpadi on tatrapadi – no on lihtsalt kõige parem padi maailmas, pole midagi teha 🙂
Söögi juurde tagasi. Nagu mainitud, siis tavaliselt söön tatart pudruna – lihtsalt praen kergelt võiga läbi, siis kuum vesi peale, kümmekond minutit podisemist ja ongi valmis. Juurde söön hapukoort ja soola – nii hea!
Tänases retseptis on kasutusel toortatar ja valmiv toit on hoopis magusapoolne. Müslit tehakse tavapäraselt enamasti kaerahelvestest, aga ma võin kinnitada, et ka toortatrast tehtud müsli on igati proovimist väärt – krõbe, mõnus ja tervislik. Ise müslit tehes võib alati kindel olla, mis selle sisse läheb ja tead täpselt, palju selles suhkrut või muid lisandeid on. Päris suhkrut ma loomulikult ei lisanudki vaid kasutasin oluliselt tervislikumat agaavisiirupit ning krõbeduse andmiseks ka pisut kookosõli. Ja kusjuures olen seda nüüd järjest kolm nädalat teinud ja kui juba mina midagi nii mitu korda järjest teen, siis see väljendab ikka tõsist vaimustust! 🙂
Müsliga koos nautimiseks soovitan varuda suuremal hulgal värskeid (või külmutatud) puuvilju ja marju. Hästi sobivad näiteks banaan, mango, melon, granaatõunaseened, maasikad, vaarikad, mustikad ja kõik muu, mis juhuslikult olemas on ja maitsev tundub. Natuke maitsestamata jogurtit, kookospiima või mõnda muud sobivat piima sobib ka kenasti kausikest täiendama. Ja siis veel kergelt röstitud kookoselaastud. Mmmmm….
- 2 dl toortatart
- 1 dl kõrvitsaseemneid
- 1 dl meelepäraseid pähkleid (kasutasin pekaanipähkleid)
- 1 spl sidrunimahla
- 1 dl rosinaid
- 2 spl kookosõli, vedelal kujul
- 4 spl agaavisiirupit
- Suts soola
- Serveerimiseks puuvilju ning soovi korral jogurtit, kookospiima vms.
- Sega omavahel kokku tatar, kõrvitsaseemned, pähklid ning sidrunimahl, kata külma veega ning jäta üleöö külmkappi seisma.
- Järgmisel päeval eelsoojenda ahi 150 kraadini.
- Loputa tatrasegu korralikult ning kurna nii kuivaks, kui võimalik.
- Sega juurde ülejäänud koostisosad nii, et kõik oleks ühtlaselt kookosõli ning siirupiga kaetud.
- Laota ühtlase kihina ahjuplaadile ning küpseta umbes 40 minutit vahepeal segades kuni segu on krõbe ja kuldne.
- Serveeri ohtrate puuviljadega, võid lisada ka näiteks kookoshelbeid ning mahlasuse lisamiseks jogurtit, kreemist kookospiima või muid endale sobivaid lisandeid.
Ole esimene, kes kommenteerib