Hea toidu kodu

Suverisoto seente, salvei ja lehtpeediga

Pearoog, Retseptid | 21. aug. 2023 | By

Et kõik algusest peale ausalt ära rääkida, siis tegelikult mul juba on siin blogis kirjas lausa kaks erinevat seentega risotot ja siis veel ka mõned muude lisanditega risotod. Saad neid kõiki siit piiluda. Aga küll küllale liiga ei tee ning siit tuleb üks veel. Riis on üldse mu suur lemmik – nii risotos, karri kõrval, paellana kui sushi juures. Lõputult võiks süüa ja mul on enamasti vähemalt kolme eri sorti riisi ootamas 🙂

Kui kõik veel ausamalt ära rääkida, siis selles risotos on kasutusel värskelt korjatud tatikud, mida muide sel aastal lihsalt metsikutes kogustes kasvab ja mis, nagu töö käigus selgus, kohutavalt käsi määrivad. Ja see mustus ei tule maha ei sidrunimahla, äädika, sooda, hambapasta, ühegi kodus leiduva puhastusvahendi ega küünelakieemaldiga. No vaadake lihtsalt mu kaunist kätt, mis juba kolmandat päeva selline välja näeb. Vähemalt taustal olev (ja retseptis kasutatud) lehtpeet on võimas. Aga pole hullu, küll saavad need sõrmed puhtaks ja ilmselt olen esimesel võimalusel jälle seenemetsas.

Kusjuures see lehtpeet annab risotole väga palju juurde, seega kui sul see aias kasvab või õnnestub poest/turult leida, siis soojalt soovitan seda lisada. Ma ausalt öeldes kuumutasin seda esimest korda, muidu olen lihtsalt värskelt lehti ja varsi söönud ja lihtsalt imeline – muutub soojuse käes lausa siidiseks. Kui sul seda leida ei õnnestu, siis kindlasti sobiks siia ka lehtkapsas. Ja kui seda ka leida ei õnnestu, siis lisa lihtsalt serveerides värskeid rukolalehti risotole. Igal juhul on maitsev!

Suverisoto seente, salvei ja lehtpeediga

Ette valmistamiseks5 min
Keetmiseks-küpsetamiseks20 min
Aeg kokku30 min
Portsjoneid: 1 inimesele (korruta vastavalt sööjate arvule)

Vaja läheb

  • 50 g peekonit
  • 20 g võid
  • 1 väike sibul
  • 1 vars sellerit
  • 3 suurt lehtpeedi lehte ja vart
  • 150 g kohe praadimiseks sobilikke seeni kasutasin tatikuid, aga sobivad ka kukeseened, puravikud, kuuseriisikad…
  • 100 g suvikõrvitsat
  • 10 lehte salveid
  • 1 dl Arborio riisi
  • 2 dl kodust kanapuljongit kasutasin eelmises retseptis piruka täidisest ülejäänud puljongit
  • 0.5 sidruni mahl
  • 30 g riivitud parmesani
  • Maitse järgi soola ja pipart

Kuidas?

  • Prae peekon (vajadusel tükeldatud, õhukesed viilud võid tervelt praadida) poti põhjas krõbedaks ning tõsta kõrvale jättes võimalikult palju rasva potipõhja.
  • Lisa potti pool võid ning prae selles salveilehed krõbedaks. Tõsta ka need kõrvale ootama.
  • Tükelda sibul, seller, lehtpeedi varred ning seened peenelt ning prae neid mõni minut peekonirasva ja või segus.
  • Lisa riis ning kuumuta veel minutike aeg-ajalt segades. Keera kuumus keskmiseks.
  • Lisa potti esimene kulbitäis sooja puljongit ning sega korralikult läbi. Järgmine kulbitäis lisa siis, kui eelmine on juba imendunud. Lisa nõnda kogu puljong. Kui riis siis veel valmis ei ole, lisa kuuma vett.
  • Kui riis on peaaegu pehme, siis sega juurde ülejäänud või, riivitud juust, sidrunimahl ning lehtpeedi lohakalt hakitud lehed. Sega korralikult läbi ja lisa vajadusel veel pisut puljongit/vett – segu peab olema veel pisut vedel. Maitsesta soola ja pipraga.
  • Kata pott kaanega ja keera kuumus kinni. Jäta veel mõneks minutiks ootama enne, kui serveerid. Aga ära risotot kauaks seisma jäta – see peab veel pisut voolava kontsistentsiga jääma.
  • Serveerimisel lisa risotole eelnevalt praetud peekon ja salveilehed. Võid ka eraldi seeni veel lisaks praadida.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>