Hea toidu kodu

Vanakooli rasvapirukad

Küpsetis, Suupiste | 15. aug. 2023 | By

Ilmselt olete märganud, et siin pigem valitsevad tervislikumapoolsed retseptid. Mitte, et ükski toit üldse iseenesest ebatervislik oleks – ebatervislikuks võivad toidu muuta vaid kogused, aga no tavaliselt ma pigem ei liialda rasva, valge suhkru ega muu taolisega. Aga mõnikord võib ja need pirukad on just selline “mõnikord võib” toit.

Vanakoolikad on need kohe kindlasti, sest sarnaseid pirukaid sain ma nii umbes 30 aastat tagasi, kui mu vanaema neid küpsetada armastas. Nüüd tegelikult mõned kuud tagasi tegingi neid just vanavanematele külla minnes kaasa proovides seda vanaaegset maitset tabada. Kusjuures tuli minu enda (ja ka teiste) hinnangul päris hästi välja. Küsides, et mis liha sinna tegelikult vanasti sisse käis selgus, et sellega panin muidugi mööda (vanasti käis sealiha, sink või isegi keeduvorst), aga maitse klappis ka minu poolt valitud kanalihaga. Kusjuures ma olen neid nüüd mitu korda küpsetanud ja võin seega väita, et retsept on üsna lollikindel. Loomulikult on nendega tiba mässamist, aga sellest kogusest saab nii umbes 30 pirukat ja potitäie puljongit veel pealekauba. Täidist on nendes pirukates nende koguste juures ikka väga ohtralt, seega kui sina eelistad vähema täidisega pirukaid, siis võid koguseid pisut kohendada. Aga isegi kui täidist peaks üle jääma, siis see maitseb ka lihtsalt võileival või värske salatilehe sisse keeratuna imeliselt.

Pärast küpsetamist saab neid pirukaid ka edukalt külmutada (vanaema nipp) ja pirukaisu saabudes ahjus üles soojendada. Seega minu jaoks igati seda ajakulu väärt pluss pirukate kokku voltimine on omaette teraapiline.

Mõistagi võib sama taignaretsepti (mis algselt on pärit siit, aga kohendasin pisut) kasutada ka teiste täidistega – nii magusate (kohupiim, moos…) kui ka soolastega (seened, kapsas, porgand…) või siis hoopis küpsetada pontšikuid ning need pärast tuhksuhkruga üle raputada.

Vanakooli rasvapirukad

Aeg kokku4 t
Portsjoneid: 30 pirukat

Vaja läheb

Täidise jaoks

  • 12 kanakoiba
  • 1 suur porgand
  • 2 vart sellerit
  • 2 keskmist sibulat
  • 10 pipratera
  • 2 loorberilehte
  • Peotäis tilliõisikuid
  • 5 vürtsitera
  • Maitse järgi soola
  • 50 g peenelt hakitud tilli
  • 50 g peekonirasva jäta mõnest eelmisest peekonpiraadimisest alles. Kui sul pole, ära muretse vaid lisa lihtsalt rohkem puljongit.
  • 50 g marineeritud sinepiseemneid (mul on ise marineeritud seemned, mille retsepti pole kirjas, võid asendada täisterasinepiga)
  • Maitse järgi soola-pipart

Taigna jaoks

  • 75 g võid
  • 0.5 l piima
  • 0.5 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • 700 g nisujahu
  • 11 g kuivpärmi

Praadimiseks

  • 1 l taimeõli

Kuidas?

Täidis (ja puljong)

  • Pane kanakoivad külma veega suurde potti ja tõsta keema. Keeda kaks minutit keskmisel kuumusel. Siis kalla kogu kupatus kraanikaussi ning loputa nii pott kui ka koivad külma veega korralikult puhtaks.
  • Pane koivad potti tagasi, kata külma veega ning tõsta taas keema. Koori puljongilt vahtu kuni seda enam eriti ei teki. Seejärel lisa potti jämedalt tükeldatud porgand, seller, sibul, pipar, loorber, till, vürts ja pisut soola.
  • Lase madalal kuumusel vähemalt 1.5 tundi podiseda (võib ka 2 tundi).
  • Kurna puljong puhtasse potti ümber (suurt osa sellest saad hiljem teiste toitude juures kasutada). Lase lihal pisut jahtuda ning seejärel puhasta liha luudelt. Jäta alles ka puljongis pehmeks keenud porgand, sibul ja seller.
  • Kui liha luudelt puhastatud on, siis lase see koos porgandi, sibula ja selleriga hakklihamasinast läbi. Maitsesta hakitud tilli, peekonirasva, soola, puljongi (mahlasuse lisamiseks) pipra ja sinepiseemnetega. Sega korralikult läbi ja maitse korduvalt. Soola-pipart tasub pigem ohtralt lisada, sest magedad pirukad ei meeldi kellelegi 🙂

Taigen

  • Sulata väikses potis või, seejärel lisa potti piim ning kuumuta umbes 42 kraadini (ehk natuke soojem, kui käetemperatuur, aga võimalusel hangi endale termomeeter).
  • Sega kausis kokku jahu, kuivpärm, sool ja suhkur.
  • Kui piim on õigel temperatuuril, siis kalla see kuivainete juurde, sega läbi ning sõtku kuni tainas enam-vähem käte küljest lahti lööb. Kitchen Aidiga kulub ca 5-6 minutit. See on üsna pehme tainas, aga peabki olema, sest pirukad on siis ka pehmed.
  • Kata taignakauss kaanega ning jäta umbes tunniks kerkima (sooja ilmaga läheb kiiremini) kuni tainas on umbes kahekordistunud.

Lõppakord

  • Jaota kerkinud taigen kolmekümneks enam-vähem võrdseks taignapallliks (iga pall nii umbes 42 grammi) – nii saad hiljem ühesuurused pirukad.
  • Vajuta üks taignapall kergelt jahuste käte vahel õhukeseks lapikuks kettaks, maksimaalselt võiks see olla 2mm paks. Tõsta taignaketta keskele suur supilusikatäis täidist, seejärel suru taigna ääred omavahel tugevalt kokku (loomulikult võid kasutada ka kõikvõimalikke muid voltimistehnikaid, kui teistsuguse kujuga pirukaid eelistad). Hoia valmisvolditud pirukaid kergelt jahusel pinnal, et nad sinna kinni ei kleepuks.
  • Kuumuta suure kõrgete äärtega pannis õli – see on savutanud õige temperatuuri, kui sinna visatud väike taignatükk kohe särisema hakkab, aga ära ei kõrbe. Minu 9 kuumusastmega pliidil kasutasin lõpuks astet 6.
  • Küpseta pirukaid osade kaupa (ca 6 pirukat ühekorraga) mõlemalt küljelt umbes 3 minutit kuni need on kaunilt pruunikad ning taigen on läbi küpsenud. Seejärel tõsta köögipaberile nõrguma.
  • Kõige paremad on pirukad kohe kuumana, aga maitsevad hästi ka jahtunult või isegi sügavkülmutatuna ning seejärel ahjus soendatuna. Puljongit sobib kenasti pirukate kõrvale serveerida.

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Riica
    17. aug. 2023

    P.1 Keeda ka minutit keskmisel kuumusel. Kas kaks, kaksteist või kakskümmend minutit?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      21. aug. 2023

      Aitäh märkamast 🙂 Kaks ja viga ka retseptis parandatud!

  2. Jäta kommentaar

    Anne Teras
    19. aug. 2023

    Selle kirjelduse järgi saan minagi hakkama

  3. Jäta kommentaar

    Mare
    10. nov. 2023

    Kui teen hakkliha pirukaid kas siis tuleb liha enne küpsetada või läheb toorelt?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      11. nov. 2023

      Mina selle retsepti puhul küpsetaks läbi. Aga kui teha lamedad tšeburekilaadsed pirukad, kus ka lihatäidis on õhuke, siis ma usun, et ka toores hakkliha jõuaks läbi küpseda. Mõnsat katsetamist!

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>