Go Back

Vanakooli rasvapirukad

Aeg kokku4 hours
Portsjoneid: 30 pirukat

Vaja läheb

Täidise jaoks

  • 12 kanakoiba
  • 1 suur porgand
  • 2 vart sellerit
  • 2 keskmist sibulat
  • 10 pipratera
  • 2 loorberilehte
  • Peotäis tilliõisikuid
  • 5 vürtsitera
  • Maitse järgi soola
  • 50 g peenelt hakitud tilli
  • 50 g peekonirasva jäta mõnest eelmisest peekonpiraadimisest alles. Kui sul pole, ära muretse vaid lisa lihtsalt rohkem puljongit.
  • 50 g marineeritud sinepiseemneid (mul on ise marineeritud seemned, mille retsepti pole kirjas, võid asendada täisterasinepiga)
  • Maitse järgi soola-pipart

Taigna jaoks

  • 75 g võid
  • 0.5 l piima
  • 0.5 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • 700 g nisujahu
  • 11 g kuivpärmi

Praadimiseks

  • 1 l taimeõli

Kuidas?

Täidis (ja puljong)

  • Pane kanakoivad külma veega suurde potti ja tõsta keema. Keeda kaks minutit keskmisel kuumusel. Siis kalla kogu kupatus kraanikaussi ning loputa nii pott kui ka koivad külma veega korralikult puhtaks.
  • Pane koivad potti tagasi, kata külma veega ning tõsta taas keema. Koori puljongilt vahtu kuni seda enam eriti ei teki. Seejärel lisa potti jämedalt tükeldatud porgand, seller, sibul, pipar, loorber, till, vürts ja pisut soola.
  • Lase madalal kuumusel vähemalt 1.5 tundi podiseda (võib ka 2 tundi).
  • Kurna puljong puhtasse potti ümber (suurt osa sellest saad hiljem teiste toitude juures kasutada). Lase lihal pisut jahtuda ning seejärel puhasta liha luudelt. Jäta alles ka puljongis pehmeks keenud porgand, sibul ja seller.
  • Kui liha luudelt puhastatud on, siis lase see koos porgandi, sibula ja selleriga hakklihamasinast läbi. Maitsesta hakitud tilli, peekonirasva, soola, puljongi (mahlasuse lisamiseks) pipra ja sinepiseemnetega. Sega korralikult läbi ja maitse korduvalt. Soola-pipart tasub pigem ohtralt lisada, sest magedad pirukad ei meeldi kellelegi :)

Taigen

  • Sulata väikses potis või, seejärel lisa potti piim ning kuumuta umbes 42 kraadini (ehk natuke soojem, kui käetemperatuur, aga võimalusel hangi endale termomeeter).
  • Sega kausis kokku jahu, kuivpärm, sool ja suhkur.
  • Kui piim on õigel temperatuuril, siis kalla see kuivainete juurde, sega läbi ning sõtku kuni tainas enam-vähem käte küljest lahti lööb. Kitchen Aidiga kulub ca 5-6 minutit. See on üsna pehme tainas, aga peabki olema, sest pirukad on siis ka pehmed.
  • Kata taignakauss kaanega ning jäta umbes tunniks kerkima (sooja ilmaga läheb kiiremini) kuni tainas on umbes kahekordistunud.

Lõppakord

  • Jaota kerkinud taigen kolmekümneks enam-vähem võrdseks taignapallliks (iga pall nii umbes 42 grammi) - nii saad hiljem ühesuurused pirukad.
  • Vajuta üks taignapall kergelt jahuste käte vahel õhukeseks lapikuks kettaks, maksimaalselt võiks see olla 2mm paks. Tõsta taignaketta keskele suur supilusikatäis täidist, seejärel suru taigna ääred omavahel tugevalt kokku (loomulikult võid kasutada ka kõikvõimalikke muid voltimistehnikaid, kui teistsuguse kujuga pirukaid eelistad). Hoia valmisvolditud pirukaid kergelt jahusel pinnal, et nad sinna kinni ei kleepuks.
  • Kuumuta suure kõrgete äärtega pannis õli - see on savutanud õige temperatuuri, kui sinna visatud väike taignatükk kohe särisema hakkab, aga ära ei kõrbe. Minu 9 kuumusastmega pliidil kasutasin lõpuks astet 6.
  • Küpseta pirukaid osade kaupa (ca 6 pirukat ühekorraga) mõlemalt küljelt umbes 3 minutit kuni need on kaunilt pruunikad ning taigen on läbi küpsenud. Seejärel tõsta köögipaberile nõrguma.
  • Kõige paremad on pirukad kohe kuumana, aga maitsevad hästi ka jahtunult või isegi sügavkülmutatuna ning seejärel ahjus soendatuna. Puljongit sobib kenasti pirukate kõrvale serveerida.