Soe baklažaani ja kinoa salat
Ilusate ilmadega kisub aina rohkem õue. Mul õnneks on suur terrass ning täna hommikul just tegin osad peenrad korda ning veernad tundi õnnestus isegi õues lugeda ja kohvi juua (siis hakkas külm ja pidi ikkagi tuppa tagasi tulema). Ka toidud kipuvad kevadisemaks muutuma ja sain peenrast juba salatile värsket münti ja peterselli noppida. Ka lehtkapsas on talve jooksul lausa edasi kasvanud ning samuti on talve üle elanud mingid salapärased kapsalised, mille liigis ma enam kindel ei ole, aga ma olen kindel, et nad varsti oma iseloomu näitavad ja siis saab salatit teha.
Salat ise tegelikult ei ole väga kevadine vaid just selline vahepealne, mis praegusesse aega sobib, sest kõik koostisosad olid kodus olemas ning salat on hea just soojalt (usun, et ka jahtunult, aga sellele saan homme kinnituse anda :)). Baklažaani grillimiseks sobib hästi nii päris grill, aga sel korral piirdusin ise siiski grillpanniga, millega baklažaanile mõnusad triibud peale sain. Baklažaani puhul tasub alati jälgida kaht asja – esiteks seda, et õliga pintseldamine peaks käima kiiresti, sest baklažaan on võimeline endasse uskumatult suurtes kogustes vedelikku imama ning ma usun, et ilmselt keegi ei soovi nii palju õli süüa. Teiseks seda, et see ei jääks tooreks. See on üks vähestest asjadest, mida ma kindlasti liiga kaua küpsetatult pooltoorele eelistan. Ma ise tegin nii, et panin baklažaani grillpannile samal ajal, kui kinoaga tegelema hakkasin – lasin igale küljele mõnusad triibud peale (minu pannil läks ca. 3 mintsa igalt küljelt), siis keerasin kuumuse maha ning jätsin baklažaaniviilud pannile sooja ülejäänud salati valmimist ootama.
Kogu salat kokku on ülimalt lihtne a maitsev. Kindlasti sobib siia lisada ka näiteks fetat, halloumit (ka grillituna) või kitsejuustu. Ise piirdusin täna ainult täistaimse kraamiga ja oli ülimaitsev.
- 100 g kinoad (kasutasin musta, aga sobib igat värvi)
- 1 suurem baklažaan
- 6-7 kuivatatud tomatit (mul on täitsa kuivad ning leotan neid eelnevalt vees, sobivad ka purgist võetud)
- Peotäis granaatõunaseemneid
- 2 spl oliiviõli
- 0,5 sidruni mahl
- 1 tl tahiinit
- 0,5 tl mett
- Soola-pipart
- Värskeid ürte (münti, koriandrit, peterselli, tilli - mida parasjagu olema juhtub)
- Rösti kinoad umbes 5 minutit kuival pannil seda vahepeal raputades, seejärel lisa pannile 3 dl kuuma vett, kata kaanega ning jäta keskmisest nõks madalamal temperatuuril umbes veernad tunniks podisema. Selleks ajaks peaks olema vesi täielikult teradesse imbunud.
- Lõika baklažaan pikkupidi sektoriteks - kõige paksem koht võiks olla maksimaalselt 3 cm. Pintselda need igast küljest kergelt oliiviõliga, raputa soolaga üle ning grilli seejärel kuumal pannil või grillil igast küljest triibuliseks. Täpne küpsetusaeg sõltub pannist ning viilude paksusest, mul läks kokku umbes 10 minutit, aga jälgi kindlasti seda, et need oleks üleni läbi küpsenud ning kreemiselt pehmed.
- Ülejäänud oliiviõli sega kastmeks kokku koos sidrunimahla, tahiini, mee ning soola-pipraga. Maitse ning lisa kõike, mida vajalikuks pead.
- Kui kinoa on pehme, siis kalla see üle kastmega ning sega sisse kuivatatud tomati tükid.
- Serveerimisel tõsta baklažaaniviilud kinoale ning kuhja kõik üle granaatõuna seemnete ning värskete ürtidega.
Ole esimene, kes kommenteerib