Hea toidu kodu

Mustika-kakao toorkook (vegan)

Magustoit, Maiustus, Vegan | 12. mai 2017 | By

Mul on viimasel ajal mingi tervislikumate retseptide hoog peal. Eks kui nii väga süüa meeldib, kui mulle, siis peab mingeid kergemaid valikuid tegema, et kogust vähendama ei peaks. Aga maitset ma kindlasti ohvriks tuua ei kavatse. 

Vegan koogid tunduvad ju kerged ja tervislikud, eks? Tervislikud on kindlasti ja üsna kerged ka, aga kalorsust jagub vähemalt selle retsepti superstaaril küll kõvasti. Terves koogis kokku on kaloreid nii umbes 4800 – ei ole just eriline dieet-toit, aga kõik siin leiduv kraam on ainult tervislik. Kasutatud rasvad loetakse heade rasvade hulka ning magustajast on kasutusel vahtrasiirup, mis on kordades tervislikum, kui tavaline valge suhkur. No ja pähklid on ju lausa tervislikkuse sünonüm 🙂 Mina lõikasin koogi 20 tükiks ehk siis kokku 240 kalorit tükikese kohta, mis kokkuvõttes on üsna ok, sest ega kooki ei peagi ju suurtes kogustes sööma ja õnneks säilib see kook kaua ja pole vaja muretseda, et äkki läheb halvaks enne, kui ära jõuab süüa 😀

Tavaliselt nimetatakse sarnaselt valmistatud kooke “vegan cheesecake”, “raw cheesecake” vms. viidates tekstuurile, mis meenutab juustukooki. Mulle väga meeldivad täistaimsed retseptid ja suur osa mu igapäevasest toidulauast on taimne, aga juustukoogiks ma seda siiski ei nimetaks. Ma ei saa aru, kellele on vajalik täistaimsetele toitudele võltsnimesid välja mõelda – “taimsed lihapallid”, “taimne hakklihakaste” – no miks? Kellele? Neile, kes on otsustanud liha söömisest loobuda, aga tahavad ikkagi öelda, et sõid eile viinerit? Samas nad ise saavad ju aru, et see oli taimedest tehtud. Või neile, kes tahavad oma mitte-veganitest sõpru taimselt sööma meelitada? No ma ei tea – võiks asju ikka õigete nimedega nimetada. 

Ja olles nüüd selle ärrituse endast selleks korraks välja kirjutanud pean mainima, et paljud, kes seda kooki proovisid, pakkusid põhiliseks koostisosaks just toorjuustu 😀 või mingeid übertervislikke jahusid. Tegelikult on põhiliseks koostisosaks india pähklid, magusust annab vahtrasiirup, kooki aitavad koos hoida kakao- ja kookosrasv ning maitseks on mustikad ning toorkakao. Tegemist on tõesti ülilihtsa koogiga, mis seni on meeldinud kõigile, kes seda proovinud on. Hea on veel see, et selle saab tükk aega enne söömist valmis teha ning seda siis sügavkülmas säilitada – nii on kook ootamatute külaliste saabumisel alati võtta 😉

Mustika-kakao toorkook (vegan)
Portsjoneid: 20
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Ajakulu kokku
5 min
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Ajakulu kokku
5 min
Vaja läheb:
  1. 500 g india pähkleid
  2. 60 g kakaovõid
  3. 70 g kookosõli
  4. 7 spl vahtrasiirupit
  5. 1 dl vett
  6. 1 tl vaniljeekstrakti
  7. 7 spl toorkakaod
  8. 220 g (külmutatud) mustikaid
  9. Näpuotsatäis soola
Juhtnöörid
  1. Alustuseks tuleks india pähkleid vähemalt 4 tundi, aga soovitavalt lausa üleöö külmas vees leotada. Kui koogiisu on suur ja aega oodata vähe, siis kasuta leotamiseks sooja vett ning saad hakkama 15 minutiga.
  2. Pane võimalikult madalal kuumusel sulama kakaovõi ning kookosõli.
  3. Pärast leotamist kurna ning loputa pähklid ning tõsta need võimalikult võimsasse blenderisse või köögikombaini, lisa vesi, siirup ning vaniljeekstrakt.
  4. Surista segu ühtlaseks (olenevalt masina võimsusest võib selleks minna kuni kümme minutit), kui segu juba peaaegu ühtlane, siis lisa ka sulanud rasvad ning surista edasi. Vahepeal lükka segu spaatliga kannu äärte küljest allapoole.
  5. Kui kasutad külmutatud mustikaid, siis sulata need täielikult ning surista seejärel saumikseriga püreeks.
  6. Tõsta umbes kolmandik (mõõta pole vaja, silma järgi) pähklisegust mustikapüree juurde ning sega see ühtlaseks.
  7. Ülejäänud pähklisegu hulka sega kakao ning suts soola ning sega ka see ühtlaseks.
  8. Vooderda sobiv vorm küpsetuspaberiga (mina kasutasin kandilist ahjuvormi (23x20 cm), aga sobib kenasti ka näiteks 20 cm diameetriga lahtikäiv koogivorm.
  9. Kalla vormi kõigepealt üks segu ja silu ühtlaseks, seejärel sinna peale teine segu. Järjekorra jätan siinkohal igaühe enda otsustada:)
  10. Kata kook pealt toidukilega ning tõsta vorm vähemalt 1 tunniks sügavkülma tahenema.
  11. Enne söömist tõsta kook sügavklmast välja ning lase sulada.
Hea toidu kodu https://kahvliga.ee/

Kommentaarid

    • Jäta kommentaar

      kadri
      13. mai 2017

      Hei, Tuuli!
      Foorumi keskuse all on üks tore ökopood, sealt ostan (ja vähemalt neljapäeval oli seal kakaovõi -25%).
      Ilmselt on seda ka teistes mahepoodides saada.

  1. Jäta kommentaar

    Triin
    14. mai 2017

    Ka Piprapoes ja Biomarketis on seda saadaval ning googeldades leiab mitmeid e-poode 🙂

  2. Jäta kommentaar

    Stna
    30. jaan. 2020

    Aitäh Kadri, hea retsepti eest! Osasuhted on hästi paigas 😉 Olen seda kooki nüüd korduvalt teinud. Viimati võtsin india pähklite asemel päevalille- ja kõrvitsaseemned. Vuntsisin silikoonist keeksivormi oliiviõliga üle ja puistasin seesami- ja chiaseemneid seintele. Seda kõike selle mõttega, et kui sisu ehk kook tahkunud, saab selle vormist paremini kätte. Toorkook on toekas amps hommikusöögiks 😉

    • Jäta kommentaar

      kadri
      31. jaan. 2020

      Tore kuulda! Seemnetega katsetamine on hea mõte – võtan ise ka plaani! 🙂

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>