Mereannisalat a la France
Mõnel on nii, et puhkuselt tagasi jõudes isutab esimesena kohe musta leiva ja hapukoore järele. Mul mõnikord on samamoodi, aga kui vaid nädalake Lõuna-Euroopas veeta, siis selle ajaga mul veel koduse toidu igatsust tekkida ei jõua. Kusjuures sel korral tegelikult isegi oli pakk hapukoort kodus ootamas ja Rukkipala leiab mu sügavkülmast alati, seega ma oleks kõik need tüüpilise eestlase isud koju jõudes kohe rahuldada saanud.
Teel rongiga Lõuna-Prantsusmaalt Pariisi lennukile (rongis müüdav toit muide tõesti ei ole üldse hea) oli mul aga hoopis tunne, et mul küll veel mereandidest küll pole, seega kasutasin sõiduaega juba järgmise päeva lõunaks valmistudes. Tänapäeva maailm on ikka väga mugav. See pole kaugeltki esimene kord, kui ma juba teel koju järgmiseks hommikuks e-poe tellimuse ära teen. Rongis või lendu oodates on see lisaks ka väga efektiivne ajakasutus ja ega seal ju suurt midagi targemat teha pole ka. Kuigi rongis sel korral vaatasin suure osa lihtsalt aknast välja, sest mägede vaade on ikka päääääääris ilus.
Mulle väga meeldib, et Rimi müüb ainult jätkusuutlikult püütud kala, seega kui mereande vaja, siis lähen alati just sinna. Kuna Rimi sooduskoodide lehelt vaatas vastu ka 30% kupong I Love Eco toodetele ja ma teadsin ette, et mu terrassil vohab pea kilode kaupa värsket salatit, siis rohkem pikka mõtlemist polnudki – värske prantsusepärane mereannisalat oliividega kõlab alati hästi.
Tõe nimel pean mainina, et tegelikult ma tellisin Rimi e-poest ilmselt vähemalt kolmeks kuuks ette ka kõikvõimalikke ube, tomatipastat, kookospiima ja muid konserve. Ma teisi asju ei kipu koguma ja meeldib, kui ühtki üleliigset asja ei ole, aga vat toiduvarud on mul küll päris suured. Samas ma loomulikult kasutan need kõik ära ka ja kontroll selle üle, et miskit halvaks ei läheks on vägagi karm (küsige mu elukaaslase käest, kes vahel tunneb, et tal ei lubata poest saiakest osta, sest “kodus ju on veel jahu leiva küpsetamiseks”) 🙂
Peab ütlema, et värskete mereandide kõrval (ma täpselt ei lugenud, aga ilmselt sõin nädala jooksul umbes 40 austrit) ongi mu kõige suuremad lemmikud Prantsuse köögist just salatid. Suured, väga ohtra rohelise ja hea kastmega pearoa väärilised salatid. Salatikastme olen ma siin muidugi vastavalt oma maitsele jälle keskmisest happelisemaks timminud, aga pole midagi teha – mu lemmikmaitse lihtsalt on hapu. Kui tahad päris klassikalist salatikastet proovida, siis lisa minu retseptile veel üks supilusikatäis oliiviõli.
Selle retseptiga, nagu pea kõigi salatiretseptidega, võib muidugi üsna loominguliselt ringi käia. Kui sul on pisut rohkem või vähem salatilehti või mõnd muud sorti salatit – kasuta neid. Kui sul kasvavad suured tomatid kirsstomatite asemel – need sobivad (kui sul ühtki tomatit ei kasva või loed seda retsepti hoopis keset talve, siis muide need tomatid on minu kogemuse järgi ainsad, millel aastaringselt tomati maitse on, aga neid telli või osta siis Rimist reedeti, mil kõik taimed 15% soodsamad on, eks!). Loominguliselt võib ümber käia ka mereandidega – olen teinud sama salatit nii kergelt praetud lõhe kui ka tuunikalakonserviga. Ka sel korral oli mul tuunikalakonserv varutud, aga siis tundus, et läheb juba tiba paljuks mereandidega ning see jäi oma aega ootama. Oliivide asemel või nendega koos võid kasutada ka kappareid ja hakitud sibulat. Ja nii edasi.
Salati muudab ühtseks tervikuks alati kaste ja see kaste siin on üks mu suuri lemmikuid. Kusjuures tavaliselt teen seda korraga vähemalt topeltkoguse ning hoian seda külmkapis – nii on hea salat alati vaid mõne minuti kaugusel. Kuhja vaid sobivad koostisosad taldrikule, võta kastmepurk kapist, raputa kiirelt jälle ühtlaseks ja nirista salatile.
Head isu!
Mereannisalat a la France
Vaja läheb
- 300 g erinevaid salatilehti mul oli otse peenrast jääsalat, lehtsalat, rukkola, mizuna, aga kasuta täpselt seda, mis sul on
- 300 g värvilisi kirsstomateid
- 100 g oliive mulle maitsevad kividega rohkem
- 170 g puhastatud krevette soolvees ehk täpselt üks 330-grammine karp)
- 100 g külmsuituslõhe viile
- 65 g anšoovisefileed (ehk täpselt üks 100-grammine karp)
Kastme jaoks
- 1 tl Dijoni sinepit
- 1 tl mett
- 2 spl valge veini äädikat kasutasin I Love ECO oma, aga sobivad kõik ja võid asendada ka punase veini äädikaga
- 5 spl head extra virgin oliiviõli
- Näpuotsatäis soola
- Suurem näpuotsatäis värskelt jahvatatud pipart
Kuidas?
- Kui pesed salatilehti (ma korjasin enda omad peenralt ning pidin mulla maha loputama näiteks), siis kuivata need korralikult kas salativurris või köögirätikuga ning rebi suupärasteks tükkideks.
- Poolita kirsstomatid. Säti suurele taldrikule salatilehtede peale.
- Laota salatile ka oliivid ning kõik mereannid.
- Kastme jaoks pane väikese purgi põhja mesi, sinep, sool, pipar ja äädikas. Sega kergelt lusikaga läbi. Siis lisa purki ka oliiviõli ning raputa kõik mõnusalt ühtlaseks kastmeks.
- Vala kaste salatile ning söö kohe.
Postitus on valminud koostöös Rimi e-poega.
Ole esimene, kes kommenteerib