Lihtne seene-brokkoli misopuljong nuudlitega
Kas sina olen kuulnud sellisest toiduainest, nagu miso? Tõenäoliselt seostad seda esimese asjana enne sushit pakutava supiga, kus mõned vetikad sees? See tõepoolest on misosupp, aga tänases retseptis on kasutusel misopasta, mida ka juba Eestist vahel kätte saab. Mul õnnestus seda leida Biomarketist, Umamist leiab kindlasti ka ja Selveri gurmeelettidelt.
Tegemist on fermenteeritud sojaubadest valmistatud pastaga, pärit Jaapani köögist. Olemas on erinevaid misosorte, millle värvus varieerub helekollakast kuni tumemustani välja ning ka maitsevarjundid on neil väga erinevad. Minul oli täna kasutusel tume genmai misopasta, sest see oli lihtsalt ainuke, mis Biomarketis sel hetkel olemas oli. Selles on kasutatud lisaks sojaubadele ka pruuni riisi ning see mõnusa maheda maitsega ning mitte väga soolane.
Lisaks misole on siin retseptis kasutusel ka teine, äärmiselt põnev tooraine. Samuti Jaapani köögist pärinevad shirataki nuudlid, mis on valmistatud konjaci jamsist ning mis äärmiselt üllatavalt sisaldavad vähem, kui kümme kalorit 100 grammi kohta. Ehk siis tõeline rannahooajaks valmistumise toit ning kui keegi kahtleb, et nii madala kalorsusega nuudlid kuidagi hästi maitseda ei saa, siis kinnitan, et eksite. Tegelikult nuudlitel endal mingit erilist maitset ei olegi, aga oleme ausad – kas tavalistel riisinuudlitel on? Pigem mitte, eks? Maitsvaks teeb nuudlid tavaliselt alati kaste või antud juhul siis see mõnus misopuljong. Nende nuudlite tekstuuri pean küll väga kiitma – äärmiselt mõnusad krõmpsud ja juba plaanin nendega ka mõnda mõnusat nuudlisalatit 🙂 Pluss vaadake seda pilti – kui armsate sõlmekestena need pakki pandud on! Neid nuudleid saab samuti kindlasti Umamist ja kindlasti Selveri gurmeelettidelt.
Seega tänane retsept ongi rohkem lihtsalt mõnusate asjade kokku segamine ja retsept kuulub kindlasti lihtsamate kilda. Ainult brokkolit ei tohi üle keeta, sest krõmpsuna on see lihtsalt palju parem. Lihtsad retseptid ongi tihti kõige paremad, sest valmis saavad need justkui iseenesest ja see kuum puljong mõnusate nuudlite, seente ja rohelisega sobib tänasesse kirkasse talvepäeva nagu valatult!
- 1 sibul
- Poole pöidla suurune jupp ingverit
- 1 tl õli
- 0,5 l keevat vett
- 3 spl misopastat
- 100 g austerservikuid
- 200 g brokkolit või brokkoliinit
- 0,5 laimi mahl
- Vajadusel soola
- 200 g (shirataki või riisi-) nuudleid.
- Haki ingver peenelt ning sibul viiludeks - pane mõlemad koos õliga potti madalale kuumusele praadima. Vahepeal sega.
- Umbes viie minuti pärast kalla potti keev vesi ning sega selle sisse misopasta. Maitse ning vajadusel lisa soola.
- Viska samasse potti tükeldatud brokkoli, kata pott kaanega ning lase sel umbes 5 minutit podiseda.
- Samal ajal puhasta/tükelda seened ning valmista vajadusel nuudlid ette (shirataki nuudlid loputa lihtsalt üle, riisinuudleid valmista vastavalt pakendile).
- Viie minuti pärast lisa potti ka seened, lase veel 2 minutit podiseda.
- Viimasena lisa nuudlid ning lase neil puljongi sees üles soojeneda.
- Pigista supi sisse ka laimimahl, maitse, kas kõik on tasakaalus ning vajadusel lisa puuduolevat.
- Serveerimisel lisa rohelist sibulat ja koriandrit.
Ole esimene, kes kommenteerib