Külmkapitühjendussupp
Koristasin eile oma külmkappi. Päris huvitav tegevus. Ja kuigi ma tavaliselt toitu pikaks ajaks ette ei varu, siis ikka juhtub, et sealt leiab päris palju põnevat kraami (halloo 5 erinevat sinepit. Õnneks 2 purki olid veel kinnised). Igal juhul leidsin sealt ka natuke väsinud jupi kapsast, pooliku porru, viimased kukeseened ning keedetud rohelised oad, mille üks teatud härra tegelikult eelmisel nädalal ära lubas süüa, aga maagilisel kombel olid need seal igal juhul endiselt alles.
Ja kuna toidu ära viskamine mulle endiselt üldse-üldse ei istu, siis sellest kraamist valmis koos kahe erineva toorjuustu põhjaga püreesupp, mis maitses piisavalt hästi, et see siia üles kirjutada. Ärge palun spetsiaalselt poodi minge nüüd endale 100 g kapsast ja poolt porrut ostma, vaid tehke lihtsalt oma külmkapi uks lahti ja vaadake üle, kas äkki saab ilma poodi minemata korra või paar sellest süüa teha, mis juba olemas on. Püreesupi saab põhimõtteliselt ükskõik millest valmis teha, samamoodi sobivad paljud asjad erinevatesse hautistesse ning isegi pizza peale. Võidavad nii keskkond, kui sinu enda rahakott.
Väga tugevalt ümardades visatakse Eesti kodudes ühe inimese kohta aasta jooksul ära umbes 100 kg toitu (kui huvi on, siis siit saab lisa lugeda). Tundub uskumatu, eks? Vat aga kaalu siis näiteks nädala jooksul ära kõik, mis oleks võinud söök olla, aga on halvaks läinud või muudel põhjustel ära viskamisele kuulub. Ma loodan, et sinu number oli märkimisväärselt väiksem, aga karta on, et see on ikkagi suurem, kui ise endale ette kujutasid. Ja kui see nüüd kõik kuidagi rahasse ümber arvestada…
Igal juhul. Supiretsept tuleb siit ja näpuga järge ajama ei pea – aja parem näpuga külmkapis olevatel kuupäevadel järge ja kasuta need asjad enne ära, mille kuupäev kukkuma hakkab!
- 0,5 porrut (ca 130 g)
- 1 brokoli (ca 400 g)
- Tükk kapsast (ca 100 g)
- 100 g toorjuustu (mul oli pool kogusest tavaline toorjuust, teine pool Piimameister Otto toorjuust kurgi ja tilliga)
- Rohelisi keedetud ube
- Paar peotäit kukeseeni
- 1 vars rohelist sibulat
- 0,5 sidruni mahl
- Soola-pipart
- Praadimiseks õli
- Puhasta ja haki porru ning viska see vähese õli ja soolaga poti põhja madalale kuumusele pehmenema.
- Samal ajal pane veekeetjas keema vesi.
- Tükelda brokoli õisikuteks ning vars haki peenemaks. Ribasta kapsas.
- Viska mõlemad porru juurde potti seltsiks, tõsta kuumus keskmiseks ning kalla neile peale umbes pool liitrit keevat vett.
- Kata pott kaanega ning lase viljadel pehmeneda.
- Samal ajal prae oad ning seened pannil.
- Kui kapsad potis pehmed, siis lisa potti toorjuust ning surista kõik ettevaatlikult saumiksriga ühtlaseks.
- Maitsesta tugevalt sidrunimahla, pipra ning soolaga.
- Serveerimisel lisa kausi peale oad, kukeseened ning hakitud roheline sibul.
- Head isu!
- Loomulikult võid kasutada nii supi sees, kui ka lisanditena täpselt neid vilju, mis sul hetkel külmkapis oma aega ootamas on. Selles asja mõte ongi, et kõik lõpud ära kasutada saaks. Pool porgandit, natuke sulatatud juustu, kõik läheb kaubaks!
Ole esimene, kes kommenteerib