Kuldselt soojendav kana-nuudlisupp
Ma juba lükkasin selle retsepti avaldamise mõttes sügisesse edasi, sest kes ikka kevadel sooja ilmaga tõeliselt soojendavat suppi süüa tahab, aga kuna ilmateade lubab mai keskel veel võib-olla isegi lörtsi, siis otsustasin ümber. Ja kuna kasutan oma blogi ka ise retseptide meelde tuletamiseks (kui need kuhugi paberile kirjutan, siis üpris kindlasti kaotan need kuhugi ära selleks hetkeks, kui järgmine kord spikerdada tahaks), siis saagu siiski pigem kohe üles.
See supike on üks mu viimase aja väga väga suuri lemmikuid. Midagi keerulist selle juures tegelikult ei ole ja saad korraga suurema koguse ette valmistada – puljongit keedan mina ikka suurema koguse korraga ning hoian õigeks hetkeks sügavkülmas. Seega puljongi keetmist ma selles postituses eraldi kirja ei pane, küll aga olen oma protsessi näiteks siin üles kirjutanud (ettevaatust selle postituse lugemisel – võib tekkida pirukaisu).
Ka karripastat saab edukalt sügavkülmutada. See säilib õhukindlas purgis kindlasti paar nädalat ka tavalises külmkapis. Pastat saabki siintoodud koguste järgi kõvasti rohkem, kui 2-3 portsjoni jaoks tarvis on – väiksemaid koguseid ei taha köögikombainid tavaliselt piisavalt hästi töödelda. Seega saad soovi korral ülejäänud koostisosasid julgelt duubeldata ning vähemalt kuuele inimesele suuuuure potitäie suppi valmis keeta.
Küll aga ei soovita ma seda suppi mitmeks korraks ette keeta, sest nuudlid keedame otse puljongis, et need eriti maitsekad tuleksid. Kui nuudlid puljongisse aga jahtuma jätta ja siis uuesti üles soojendada, siis mõnusalt vetruvate nuudlite asemel võib nõnda saada üle- ja kokkukeenud jama.
Kui puljong ja karripasta juba kapis ootamas on, siis tegelikult läheb supi valmistamiseks vaid 20 minutit ja nii palju aega leiab kokkamiseks ilmselt ka kõige kiiremal argiõhtul.
Siin supis saavad kokku aasiapärased elemendid ja meie enda fantastiline noor kapsas, mida ma kevadeti põhimõtteliselt iga päev söön – toorelt, röstitult, keedetult, pannkoogis ja kindlasti kuskil veel. Lihtsalt mega. Kuldkollane kurkum koos teiste vürtsidega ning aromaatsete kaffirlaimi lehtede, ingveri ja pisukese tšilliga maalib puljongi kaunilt kuldseks ning on tõeline tervisepomm ka viiruste hooajal. Kusjuures kurkumi tervistav mõju pääseb esile just siis, kui seda koos musta pipraga süüa, seega ära pipart kindlasti lisamata jäta. Nagu alati saad retsepti soovi korral rohkem enda omaks muuta – kui sa tšillit ei armasta, siis võta selle kogust vähemaks või jäta üldse ära. Kui oled küüslaugusõber, siis kindlasti sobiks siia ka see (minu keha ja maitsemeeltega küüslauk ei klapi, seega seda minu retseptidest ei leia). Kirsstomatite asemel, või neile lisaks, sobib siia suppi kindlasti ka kevadine spargel ning munanuudlid võib julgelt asendada ka riisinuudlitega.
Enne retsepti juurde asumist veel ka kiire hoiatus – kurkum on imekaunilt kollane, aga kui sa ei soovi, et ka su hele töölaud, diivan ja muud asjad sama kaunilt kollase(plekilise)d oleksid, siis ole ülimalt ettevaatlik – need plekid on väga visad kaduma.
Kuldselt soojendav kana-nuudlisupp
Vaja läheb
Kollane karripasta
- 1 spl koriandriseemneid
- 1 spl vürtsköömneid
- 60 g ingverit
- 170 g sibulat
- 30 g rohelist tšillit
- 3 kaffirlaimi lehte kasutan külmutatuid
- 2 spl kurkumit
- 1 tl musta pipart
- 30 g kookosõli
- 1 laimi mahl
Kuldselt soojendav kana-nuudlisupp
- 10 g kookosõli praadimiseks
- 50 g porrulauku
- 300 g varajast kapsast
- 150 g eelnevalt valmistatud karripastat
- 1 l kanapuljongit
- 200 g munanuudleid
- 150 g kirsstomateid
- 200 g kanaliha puljongikontidelt puhastatud või ahjukanast üle jäänud
- 200 g kookospiima
- koriandrit serveerimiseks
- Maitse järgi soola
Kuidas?
Karripasta
- Purusta uhmris koriandriseemned ja vürtsköömned peenemaks.
- Tükelda jämedalt sibul, ingver ja tšilli (kui soovid mahedamat, siis võta seemned välja).
- Pane kõik karripasta komponendid väikesesse köögikombaini ning surista ühtlaseks pastaks. Ilmselt pead komponente paar korda spaatliga seindelt allapoole lükkama.
- Säilita ülejäänud karripastat õhukindlalt külmikus paar nädalat või sügavkülmas veelgi kauem.
Kuldselt soojendav kana-nuudlisupp
- Tükelda kapsas ja porru ribadeks ning pane need keskmise poti põhja kookosõliga keskmisel kuumusel praadima. Prae aeg-ajalt segades 3-4 minutit.
- Lisa potti karripasta, sega ning prae veel mõned minutid kuni terve köök imeliselt lõhnab.
- Vala potti puljong ning tõsta keema. Lase umbes 5 minutit podiseda. (Täpne aeg sõltub sellest, kui pikka keetmist nuudlid vajavad. Vaata seda infot pakendi pealt. Minu nuudlite keetmiseaeg on 5 minutit. Kui sinu omad vajavad rohkem, või vähem, siis tegutse loogiliselt.)
- Lisa potti nuudlid ning lase neil 3 minutit keeda.
- Lisa potti ka kookospiim, kana ja poolitatud kirsstomatid. Maitsesta soolaga. Tõsta potitäis uuesti keema nii, et kõik elemendid läbi kuumutatud saaks ning nuudlid oleks pehmed, aga mitte üle keenud.
- Serveerimisel lisa värsket koriandrit.
Ole esimene, kes kommenteerib