Hea toidu kodu

Kaks mõnusat kausikasukat

Pean seda postitust klassikaliselt alustama sellest, et tegelikult need tänased retseptid polegi niivõrd retseptid, pigem serveerimissoovitused. Keetmist ja küpsetamist siin ei ole ning mingeid teisi ulmelisi protsesse ka mitte. Hakkida pisut saab, aga seda ma võtan alati pigem meditatsioonina. Kokkuvõttes on tegemist ülimalt lihtsalt ja kiiresti valmivate retseptidega, millega kindlasti kõik hakkama saavad. Samas sobivad need suurepäraselt peolauale ning näevad väikestes kaussides või purkides serveerituna väga armsad välja.

Algidee oli mu peas tegelikult see, et prooviks kasuka moodsamasse vormi panna. Kusjuures kasuka põhilist koostisosa, heeringat, ma ise kohe üldse ei armasta. Heeringat siit retseptidest ei leiagi, aga kui traditsioonilist kasukat armastad, siis saad väikestes purkides serveerimise ideed ka klassikaliste maitsetega kasutada. Teistestki koostisosadest muutsin paljud ära ning võib-olla nüüd mõni traditsiooniline kasuka-asjatundja ütleb, et sellist rooga ei võigi kasukaks nimetada… Ma jätan enda nime ikkagi alles, aga luban teistel neid hoopis kausisalatiteks kutsuda. Nimi meest ei riku ja mõlema salatikese maitsega olen ise ülimalt rahul.

Lumekrabi kasukas

Olen mõlema retsepti puhul toonud välja nii koostisosad kui ka nende soovituslikud kogused, kuid kindlasti ei ole vaja näpuga retseptis väga täpselt järge ajada. Kui sul on mõnda koostisosa natuke rohkem või vähem – kasuta lihtsalt kõik ära, mis sul ootamas on – ei ole mõtet 50 grammi kodujuustu või kaht makrapulka külmkappi ootama jätta. Toidu raiskamine ei ole kasulik ei meie rahakotile ega ka loodusele, see on reaalselt üks nendest tegevustest, millest mitte keegi ei võida, seega pigem kasuta ikka kõik lõpuni. Muide – sarnased toidud on tegelikult ka väga heaks kohaks, kus juba külmkappi ootama jäänud tooted lõpuni kasutada. Tuunikalaga variandi juurde sobiks kindlasti lisada veel näiteks keedumuna, kappareid, oliive või päikesekuivatatud tomateid. Ja makraga versiooni juurde sobiks kindlasti ka keedetud riisi lõpp, paprika või mais.

Tuunikala kasukas, kaunistuseks olevad lilled on omakasvatatud rukolaõied.

Prisma pööras üle 200 toidu- ja esmatarbekauba hinnad aasta võrra tagasi – hinnatõusu eelsesse perioodi. Pööratud hinnad kehtivad vähemalt oktoobri lõpuni, kuid Prisma jätkab ka edaspidi eesmärgiga pakkuda soodsaimat ostukorvi oma kaupluste külastajatele. Sooduspakkumised leiab nii Prisma kauplustest kui ka ePrismast.

Tuunikala kasukas

Vaja läheb

  • 400 g kodujuustu Alma
  • 400 g Kreeka jogurtit Saare
  • Maitse järgi soola ja pipart
  • 2 karpi tuunikala suuri tükke soolvees Kapten Grant
  • 4 spl marineeritud jalapenot minu lemmik on Prismas müüdav punane, aga sobivad ka teised
  • 1 väike punane sibul
  • 4 suuremat marineeritud kurki Perekurk, Maitselt mahe kurk või vanaema retsepti järgi marineeritud kodused kurgid
  • 0.5 potti lehtsalatit Mul on omast aiast. Sobib nii tavaline lehtsalat kui ka näiteks rukola.

Kuidas?

  • Alusta kastme kokku segamisest – selleks sega omavahel kodujuust ja jogurt, maitsesta mõnusalt soola ja pipraga ning tõsta kõrvale ootama, kuni muud kraami hakid.
  • Kurna tuunikala lohakalt ja purusta kahvliga väiksemaks.
  • Haki sibu, marineeritud kurk ja jalapeno umbes 6 mm suurusteks kuubikuteks. Ribasta lehtsalat.
  • Tõsta kõik koostisosad kihtidena väikestesse serveerimispurkidesse. Järjekord ei ole väga oluline – tee nii, nagu ilus tundub. Mulle meeldib viimaseks kihiks tõsta natuke tuunikala ja selle peale lisada mõned sibulakuubikud.

Lumekrabi kasukas

Vaja läheb

  • 380 g kodujuustu Alma
  • 150 g majoneesi Provansaal
  • Maitse järgi soola-pipart
  • 250 g lumekrabi Vici
  • 2 küpset avokaadot
  • 3 spl peeneks hakitud tilli
  • 1 pikk värske kurk alati valin Prismast ilma kileta kurgi kui oma aia omad otsas on
  • 1 punane tšilli kui sa vürtsi ei armasta, siis jäta ära või lisa vähem
  • 0.5 potti lehtsalatit

Kuidas?

  • Sega omavahel kokku kodujuust ja majonees. Maitsesta soola ja pipraga.
  • Viiluta lumekrabi, lõika avokaado suuremateks ja värske kurk väiksemateks kuubikuteks. Ribasta lehtsalat ja haki tšilli.
  • Tõsta koostisosad kihtidena serveerimispurkidesse. Mulle meeldib viimaseks kihiks jätta avokaado, mille peale raputan veel pisut tšillit ja hakitud tilli.

Postituse valmimist toetas Prisma Peremarketid.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>