Imeline avokaado-šokolaadivaht (vegan)
See postitus siin ootab tegelikult juba tükk aega oma üles panemist ja kuna täna sain kursaõelt kingituseks kaks imelist küpset avokaadot, siis täna tundus selleks õige aeg. Retsept on pühendusega Sulle, Airi! Ja paned tähele – kuigi ma kingitusena eelistan tõesti alati avokaadot šokolaadile, siin retseptis need kaks kohtuvad 🙂
Minu avokaadolembus ei ole mu tuttavatele ilmselt kuidagi üllatuseks. See meeldib mulle salatites, värsketes kevadrullides, salsades, ceviche kõrval, niisama röstsaial… you name it. Täiesti geniaalne puuvili. Mhmhh, see on puuvili 🙂 Sisaldab muu hulgas rohkelt häid rasvu, vitamiine ja mineraalaineid. Nendega on ainult üks jama – meie kliimas need ei kasva ja seega on meie poelettidel tavaliselt kivikõvad toored isendid.
Õnneks on need võimelised järelküpsema ning hea trikk on toores vili näiteks küpse banaani lähedusse panna, kus see paari päevaga pehmeks valmib. Teoorias vähemalt. Praktikas juhtub tihti nii, et avokaado on toores ja järgmisel päeval ikka veel toores ja siis ühel hetkel jälle täiesti ülevalminud, pruun ja söödamatu. Novot ja kujutage nüüd ette mu rõõmu, kui avastan poes terve letitäie imeilusaid täitsa parajalt pehmeid vilju. Krabasin neid kaasa ilmselt rohkem kui mõistlik ja lisaks kõigele soolasele valmis sellest täna ka üks mõnus magustoit.
Tavapärasest šokolaadivahust on see oluliselt tervislikum ja lisaks ka täistaimne, aga maitse poolest ei jää minu arvates traditsioonilisematele magustoitudele kuidagi alla. Need, kes avokaadot pigem soolaseks toiduks peavad ei pea muretsema, selle maitse ei jää kuidagi domineerima ja kodune katsejänes, kes ei teadnud, millest see vaht koosneb, ei osanud selle koostisosasid ka ära arvata ja kiitis kreemi igati heaks. See magustoit maitseb hästi kohe, kui valmis saab, aga üleöö külmkapis oodates on ka endiselt väga maitsev ning muutub natuke “tugevamaks”. Kõrvale võib nautida näiteks vaarikaid või kirsse.
Lisaboonusena valmib see ainult ühes kausis ning nõudepesu on selle võrra oluliselt lihtsam. Head nautimist!
- 100 g tumedat šokolaadi (kasutasin 80%)
- 60 g kookospiima
- Suts soola
- 1 tl vaniljeekstrakti
- 2 küpset avokaadot
- 1-2 spl agaavisiirupit
- Sulata šokolaad veevannil*
- Lisa samasse kaussi kookospiim ning sega korralikult läbi.
- Lisa ka sool ning vaniljeekstrakt.
- Lase paar minutit jahtuda, lõika seni pooleks avokaadod ning võta neist kivid välja.
- Eemalda lusikaga avokaado viljaliha otse muu kraami juurde ning mikserda saumikserit kasutades siidiseks.
- Viimasena lisa agaavisiirup - kõigepealt 1 lusikatäis, mikserda ka see segamini ning maitse. Vajadusel lisa veel pisut siirupit.
- Tõsta serveerimisnõudesse ning naudi kohe või järgmisel päeval.
- * Selleks kuumuta suurema poti põhjas vesi ning aseta sellele potile kuumakindel kauss või teine pott nii, et selle põhi veeni ei ulataks ning sulata selles šokolaad. Soovitavalt võiks pealmise poti või kausi ääred laiemad olla nii, et veeaur kindlasti šokolaadini ei pääseks - see rikub kõik ära. Need, kellel kodus mikorolaineahi on, võivad šokolaadi selles sulatada. Tehke seda 20 sekundiliste sutsudena ning segage iga sutsu vahel šokolaad korralikult läbi.
Anni
30. aug. 2017
Tere! Kas kookospiima panid vedelikuna või külmkapis seisnuna selle tugeva osa? Või kuidas see 60g täpsemalt tuli 🙂
kadri
30. aug. 2017
Hei! Lihtsalt purgist otse. Ei pea olema külmkapist ja ainult tugev osa. Täitsa toatemperatuuril kookospiima kasutasin.
Emma
28. okt. 2017
Tere! Kui mul pole saumikserit, kuid on olemas blender ja kööbikombain, siis kumba soovitaksid pigem kasutada, kui nendega on üldse võimalik samasugune tulemus saada?
Tänan
kadri
28. okt. 2017
Hei, Emma!
Ma soovitaks blenderit, ma arvan, et tulemus jääb üsna sarnane 😉
Tiina
22. dets. 2019
Tegin, ilusti retsepti járgi, 12-le. Vága hea, úlim lihtsalt! Gluteenitalumatu kúlaline oli nii tánulik, et saab ka rahulikult magustoitu süüa. ja lihtne oli valmistada kúll. Járgmisel korral proovin datli-páhkli póhjaga teha, et kohe tort oleks 🙂
kadri
30. dets. 2019
Ohh, see on küll tore kommentaar! Aitäh tagasiside eest, mulle endale ka väga meeldib see magustoit!