Hea toidu kodu

Kardemonised juuretisega vastlakuklid

Viimaseid postitusi vaadates tundub, et ma viimasel ajal ainult juuretisega tegelengi ja mis seal salata – seda omajagu teen ka. Kõige sagedamini ikka kõige tavalisemat saia, mida seda postitust vaadates juba üle kümne aasta teinud olen. Tegelikult meetodit olen vahepeal tiba kohandanud ja tihti teen saia ilma midagi kaalumata, aga alles mõnda aega tagasi katsetasin näpuga järge ajades ka selle algse retsepti uuesti üle ja see toimib endiselt.
Nüüd tükimat aega olen ka kuklite küpsetamist just juuretisega katsetanud. Väga palju katsetusi on ka aia taha läinud – maitsvad on need kõik, sest sai on ikkagi sai ja lihtsalt on igas vormis hea, seega õnneks raisku pole midagi läinud, aga mingist retsepti jagamisest ka veel juttu olla ei saanud. Nüüd olen nende kuklitega nii rahul, et julgen retsepti ka jagada. Kusjuures – ma julgen öelda, et kui kukleid õhukindlas karbis hoida, siis need on vastlakuklitena teisel päeval isegi paremad!

Kuna ma kirjutan seda postitust mõned tunnid enne Vastlapäeva saabumist, siis selle aasta õigeks päevaks need muidugi sel aastal vastlakuklitena valmis ei saa (kui sul just juhtumisi väga aktiivne juuretis juba ootamas pole), aga esiteks võib vastlakukleid süüa täpselt siis, kui hing ihaldab, kasvõi Jaanipäeval. Ja teiseks võib neid süüa ka lihtsalt niisama kuklitena. Kui neid õhtusöögi kõrvale pakkuda, siis ma jätaks kardemoni ära ja asendaks selle näiteks mõne ürdi, seemnete või päikesekuivatatud tomatitega ja lisaks suhkrut poole vähem, aga retsept toimib muidu täpselt samamoodi. Seega panen selle hoolimata tibakesest hilinemisest ikkagi kohe üles. Olen küll ja veel täpseöt õigeks timmitud retseptide üles kirjutamisega ootama jäänud ja siis õigel hetkel suutnud ära unustada, et kui palju ma midagi lisasingi…. Seega kirja see nüüd saab!

Aega sellele retseptile kulub, aga on seda väärt!

PS. need kuklid on minid. Kui soovid suuremaid, siis tee lihtsalt suuremad taignapallid ja võib-olla pead siis ka küpsetamisaega pikendama.

PS 2. Kui sulle tundub, et pallikesed piisavalt nelja tunniga ei kerki, siis ära muretse – ahi teeb lõpliku töö ära ja siin on näha kõrvuti küpsenud ja küpsetamata kuklid, mis on mõlemad 40 grammi.

Kardemonised juuretisega vastlakuklid

23 hours
Portsjoneid: 40 minikuklit

Vaja läheb

Eeltaigen

  • 150 g aktiivset juuretist
  • 150 g jahu
  • 100 g vett

Taigen

  • 150 g võid
  • 400 g piima
  • 100 g suhkrut
  • 2 spl värskelt jahvatatud kardemoni
  • 600 g jahu
  • 10 g soola

Täidis

  • 300 g kirsipüreed Näiteks La Fruitiere oma
  • 200 g martsipani
  • Saiade seest välja uuristatud sisu

Kreem

  • 400 g toorjuustu
  • 400 g vahukoort
  • 60 g kondenspiima

Kuidas?

Eeltaigen (mina alustasin 18.00, kohenda aegu omale sobivaks)

  • Sega omavahel suures kausis (võimalusel Kitchen Aidi suures kausis) kokku juuretis, jahu ja vesi.
  • Jäta kaanega kaetult sooja kohta kerkima kuni see mullitab. Mul kulus 3 tundi, aga temperatuur oli ka 25 kraadi toas, seega jahedamas võib minna tiba kauem).

Päris taigen (mina alustasin sellega 21.00 ehk 3 tundi peale eeltaigna kokku segamist)

  • Kuumuta potis või sulamiseni, lisa sinna piim ja suhkur ning sega kuni suhkur on sulanud ning piima temperatuur ca 30 kraadi.
  • Lisa samasse potti kardemon ning jahu ja sega kõik ühtlaseks.
  • Jäta tunniks ajaks kaane alla seisma.

Taigen kokku (kell 22.00 minu puhul)

  • Sega kohev juuretis ja päris taigen omavahel kokku ning sõtku elastseks taignaks. Kitchen Aidil läks selleks 8 minutit, käsitsi läheb ilmselt natuke kauem.
  • Lisa taignale sool ning sega see kõigepealt märgade kätega sisse ning siis sõtku veel 5 minutit.
  • Nüüd kata kauss kaanega tõsta üleöö külmkappi.

Vormimine (10.00 järgmisel hommikul)

  • Jaga tainas (see on pisut kerkinud aga üsna kõva, sest või on külm) 40 umbes 40-grammiseks pallikeseks ning säti need ahjuplaadile jättes kerkimiseks ruumi. Soovitan tegeleda kiiresti, sest kui taigen liialt soojeneb, siis on seda raske vormida.
  • Kata ahjuplaadid toidukilega ning jäta need 4 tunniks kerkima.

Küpsetamine (14.00)

  • Eelkuumuta ahi 190 kraadini ja määri kuklid kergelt muna-vee seguga.
  • Küpseta ca 20 minutit ühe plaaditäie kaupa.
  • Lase kuklitel enne lahti lõikamist ja täitmist täielikult jahtuda

Täidis

  • Riivi külm martsipan peenelt ning sega kokku kirsipüreega.
  • Lisa täidisesse ka kuklite seest välja uuristatud saiatükid ning sega kõik nii ühtlaseks, kui saad. Kuklitelt lõika "müts" maha ja väikese noaga uurista nii palju saia välja, kui saad.

Kreem

  • Vahusta koostisosad omavahel kuni tugevate tippudeni. Kui sul on, siis kasuta sakilise otsikuga pritskotti. Kui ei ole, siis tõsta kreem kuklile lihtsalt lusikaga

Lõppakord

  • Pane igasse kuklisse mõnusalt täidist, kata täidis kreemiga ja kõige peale aseta saialt lõigatud "müts".
  • Head isu!

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>