Kardemonised juuretisega vastlakuklid
Portsjoneid: 40 minikuklit
Eeltaigen
- 150 g aktiivset juuretist
- 150 g jahu
- 100 g vett
Taigen
- 150 g võid
- 400 g piima
- 100 g suhkrut
- 2 spl värskelt jahvatatud kardemoni
- 600 g jahu
- 10 g soola
Täidis
- 300 g kirsipüreed Näiteks La Fruitiere oma
- 200 g martsipani
- Saiade seest välja uuristatud sisu
Kreem
- 400 g toorjuustu
- 400 g vahukoort
- 60 g kondenspiima
Eeltaigen (mina alustasin 18.00, kohenda aegu omale sobivaks)
Sega omavahel suures kausis (võimalusel Kitchen Aidi suures kausis) kokku juuretis, jahu ja vesi.
Jäta kaanega kaetult sooja kohta kerkima kuni see mullitab. Mul kulus 3 tundi, aga temperatuur oli ka 25 kraadi toas, seega jahedamas võib minna tiba kauem).
Päris taigen (mina alustasin sellega 21.00 ehk 3 tundi peale eeltaigna kokku segamist)
Kuumuta potis või sulamiseni, lisa sinna piim ja suhkur ning sega kuni suhkur on sulanud ning piima temperatuur ca 30 kraadi.
Lisa samasse potti kardemon ning jahu ja sega kõik ühtlaseks.
Jäta tunniks ajaks kaane alla seisma.
Taigen kokku (kell 22.00 minu puhul)
Sega kohev juuretis ja päris taigen omavahel kokku ning sõtku elastseks taignaks. Kitchen Aidil läks selleks 8 minutit, käsitsi läheb ilmselt natuke kauem.
Lisa taignale sool ning sega see kõigepealt märgade kätega sisse ning siis sõtku veel 5 minutit.
Nüüd kata kauss kaanega tõsta üleöö külmkappi.
Vormimine (10.00 järgmisel hommikul)
Jaga tainas (see on pisut kerkinud aga üsna kõva, sest või on külm) 40 umbes 40-grammiseks pallikeseks ning säti need ahjuplaadile jättes kerkimiseks ruumi. Soovitan tegeleda kiiresti, sest kui taigen liialt soojeneb, siis on seda raske vormida.
Kata ahjuplaadid toidukilega ning jäta need 4 tunniks kerkima.
Küpsetamine (14.00)
Eelkuumuta ahi 190 kraadini ja määri kuklid kergelt muna-vee seguga.
Küpseta ca 20 minutit ühe plaaditäie kaupa.
Lase kuklitel enne lahti lõikamist ja täitmist täielikult jahtuda
Täidis
Riivi külm martsipan peenelt ning sega kokku kirsipüreega.
Lisa täidisesse ka kuklite seest välja uuristatud saiatükid ning sega kõik nii ühtlaseks, kui saad. Kuklitelt lõika "müts" maha ja väikese noaga uurista nii palju saia välja, kui saad.