Go Back

Kardemonised juuretisega vastlakuklid

23 hours
Portsjoneid: 40 minikuklit

Vaja läheb

Eeltaigen

  • 150 g aktiivset juuretist
  • 150 g jahu
  • 100 g vett

Taigen

  • 150 g võid
  • 400 g piima
  • 100 g suhkrut
  • 2 spl värskelt jahvatatud kardemoni
  • 600 g jahu
  • 10 g soola

Täidis

  • 300 g kirsipüreed Näiteks La Fruitiere oma
  • 200 g martsipani
  • Saiade seest välja uuristatud sisu

Kreem

  • 400 g toorjuustu
  • 400 g vahukoort
  • 60 g kondenspiima

Kuidas?

Eeltaigen (mina alustasin 18.00, kohenda aegu omale sobivaks)

  • Sega omavahel suures kausis (võimalusel Kitchen Aidi suures kausis) kokku juuretis, jahu ja vesi.
  • Jäta kaanega kaetult sooja kohta kerkima kuni see mullitab. Mul kulus 3 tundi, aga temperatuur oli ka 25 kraadi toas, seega jahedamas võib minna tiba kauem).

Päris taigen (mina alustasin sellega 21.00 ehk 3 tundi peale eeltaigna kokku segamist)

  • Kuumuta potis või sulamiseni, lisa sinna piim ja suhkur ning sega kuni suhkur on sulanud ning piima temperatuur ca 30 kraadi.
  • Lisa samasse potti kardemon ning jahu ja sega kõik ühtlaseks.
  • Jäta tunniks ajaks kaane alla seisma.

Taigen kokku (kell 22.00 minu puhul)

  • Sega kohev juuretis ja päris taigen omavahel kokku ning sõtku elastseks taignaks. Kitchen Aidil läks selleks 8 minutit, käsitsi läheb ilmselt natuke kauem.
  • Lisa taignale sool ning sega see kõigepealt märgade kätega sisse ning siis sõtku veel 5 minutit.
  • Nüüd kata kauss kaanega tõsta üleöö külmkappi.

Vormimine (10.00 järgmisel hommikul)

  • Jaga tainas (see on pisut kerkinud aga üsna kõva, sest või on külm) 40 umbes 40-grammiseks pallikeseks ning säti need ahjuplaadile jättes kerkimiseks ruumi. Soovitan tegeleda kiiresti, sest kui taigen liialt soojeneb, siis on seda raske vormida.
  • Kata ahjuplaadid toidukilega ning jäta need 4 tunniks kerkima.

Küpsetamine (14.00)

  • Eelkuumuta ahi 190 kraadini ja määri kuklid kergelt muna-vee seguga.
  • Küpseta ca 20 minutit ühe plaaditäie kaupa.
  • Lase kuklitel enne lahti lõikamist ja täitmist täielikult jahtuda

Täidis

  • Riivi külm martsipan peenelt ning sega kokku kirsipüreega.
  • Lisa täidisesse ka kuklite seest välja uuristatud saiatükid ning sega kõik nii ühtlaseks, kui saad. Kuklitelt lõika "müts" maha ja väikese noaga uurista nii palju saia välja, kui saad.

Kreem

  • Vahusta koostisosad omavahel kuni tugevate tippudeni. Kui sul on, siis kasuta sakilise otsikuga pritskotti. Kui ei ole, siis tõsta kreem kuklile lihtsalt lusikaga

Lõppakord

  • Pane igasse kuklisse mõnusalt täidist, kata täidis kreemiga ja kõige peale aseta saialt lõigatud "müts".
  • Head isu!