Hea toidu kodu

Juuretisega sai

Küpsetis | 30. okt. 2016 | By

Update 29.04.2020 – tegin just üle mitme aasta grammipealt järge ajades sama retsepti (muidu teen tunde järgi) ja küpsetasin kahel meetodil – ahjuplaadil, nagu ka siin kirjas on ning malmpotis. Mõlemad töökäigud on mu Instagrami highlightide alla salvestatud 😉

Nii umbes pool tundi tagasi võtsin kaks pätsi saia ahjust välja ja üks neist sai just praegu otsa, seega ma usun, et nüüd on selleks retseptiks õige aeg. Olen naturaalse juuretisega saia nüüd viis korda teinud ja kuigi juba esimene sats maitses väga hästi, ei julgenud kohe retsepti üles panna – muidu veel tuleb töö käigus mingi viga välja ja siis kõik sajad inimesed, kes retsepti järgi ise algusest peale juuretist teevad ja sellele tunde ja tunde kulutavad, saavad kurjaks, eksole 🙂

Ilma pärmita täitsa algusest peale saia tegemine on esimesel korral paras jändamine. Ise juuretise tegemiseks läheb pea nädal aega, aga minu jaoks oli see täiesti seda väärt. Tulemuseks on tõeliselt maitsev, krõbeda-krõbeda koorikuga ja kõige paremas mõttes sõltuvust tekitav sai.  

img_20161007_094805

Naturaalse juuretisega tehtud sai, inglise keeles kutsutakse seda sourdough, on tehtud ainult jahust, veest ja soolast. Lisaks sellele, et see lihtsalt maitseb mulle võrreldes tavalise, pärmiga tehtud saiaga, rohkem on see väidetavalt ka madalama glükeemilise indeksiga ehk tõstab veresuhkrut aeglasemalt ning mõned uuringud tõestavad isegi seda, et gluteenitalumatud inimesed seedivad naturaalse juuretisega tehtud saia paremini. Teadlane ma ei ole ja õnneks ei ole mul ka ühtki toidutalumatust, seega ma ei oska neid fakte kinnitada ega ka ümber lükata, aga tundub igati loogiline, et ainult naturaalseid koostisosi kasutades on tulemus tervislikum. 

Tänane saiapäts sai otsa ainult koos võiga, aga üheks minu kõige lemmikumaks hommikusöögiks on seesama sai koos avokaado, koriandri, chilli ja laimiga. Niiiiiii hea!

Juuretis
Hinda retsepti
Prindi
Vaja läheb:
  1. 100 g jahu
  2. 100 g vett
1 päev
  1. Sega omavahel 20 g jahu ja 20 g vett.
  2. Kata kauss toidukilega ning jäta ühtlasele toatemperatuurile 24 tunniks seisma.
2. päev
  1. Võimalik, et näed juba pinnale kerkivaid mulle, aga kui mitte, siis pole ka hullu.
  2. Kaalu välja 20 g jahu ning 20 g vett.
  3. Lisa mõlemad juuretisele, sega ühtlaseks taignaks, kata kauss toidukilega ning jäta 24 tunniks seisma.
3. päev
  1. Nüüd peaksid juba kindlasti taigna pinnale kerkivaid mulle märkama.
  2. Kaalu välja 20 g jahu ja 20 g vett.
  3. Sega mõlemad taas taignaga ühtlaseks, kata kauss toidukilega ning jäta 24 tunniks seisma.
4. päev
  1. Nüüdseks peaks segu juba vahutama, kerkinud olema ning hapukalt lõhnama.
  2. Lisa jälle 20 g vett ning 20 g jahu, sega hoogsalt läbi ning jäta toidukilega kaetult 24 tunniks seisma.
5. päev
  1. Kui segu on mõnusalt vahutav ning lõhnab väga hapult, siis on juuretis valmis ning võid hakata saia küpsetama. Kui mitte, siis lisa veel 20 g vett ja 20 g jahu ning jäta segu veel üheks päevaks seisma.
Edaspidi
  1. Iga päev sa ilmselt saia ei küpseta, eks. Vahepeal hoia juuretist kaetuna külmkapis ning võta see paar päeva enne seda kui küpsetada plaanid välja.
  2. "Toida" juuretist kahe päeva jooksul enne küpsetama hakkamist jälle võrdse koguse jahu ja veega - nii muudad selle taas aktiivseks.
Märkused
  1. Väidetavalt saab juuretist pikemaajaliseks säilitamiseks ka kuivatada, aga kuna ma seda ise veel proovinud ei ole, siis hetkel ei julge siin instruktsioone anda.
Hea toidu kodu https://kahvliga.ee/

Juuretisega sai
Sellest saab 2
Hinda retsepti
Prindi
Eelmisel õhtul
  1. 2 spl juuretist
  2. 75 g jahu
  3. 75 g vett
Hommikul
  1. 475 g vett
  2. 700 g jahu
  3. 20 g soola lahustatud 50 g vees
Eelmisel õhtul
  1. Sega aktiivne juuretis vee ning jahuga, kata kauss toidukilega ning jäta umbes 12 tunniks toatemperatuuril seisma.
Küpsetamise päeval
  1. Kui taigna pealispind mullitab, siis on see kasutamiseks valmis. Lahusta see 475 g vees. Kui mõned tükid sisse jäävad, siis sellest pole hullu.
  2. Sega samasse kaussi 700 g jahu ning sega, kuni kogu jahu on vedelikuga seotud ning saad üsna vedela-tükilise taigna.
  3. Kata kauss ning lase taignal vähemalt pool ja kuni neli tundi puhata.
  4. Kalla lahustatud sool taignale ning sega see käte abil taigna sisse.
  5. Järgneva kahe ja poole tunni jooksul pead iga poole tunni tagant taigna kokku voltima. Selleks võta taigna ühest äärest kinni, venita see pikemaks ning tõsta see teise taignapoole peale. Tee seda igast neljast küljest. Seejärel lase taignal 30 minutit puhata ning korda nii voltimist kokku kuus korda. Alguses on taigen väga "lõtv" aga muutub iga voltimise korraga tihedamaks. Kindlasti märkad ka vahepeal tekkivaid suuri mulle.
  6. Viimase voltimise järel lase taignal 30-60 minutit puhata kuni see näeb kergelt paisunud välja. Igaks juhuks mainin, et pärmiga kergitamisele sarnast efekti juuretisega ei saa ehk taigna kahekordistumist ei tasu oodata.
  7. Kata laud kergelt jahuga ning kalluta taigen ettevaatlikult kausist välja. Ole ettevaatlik, et sa taignast liigselt õhku välja ei suruks. Jaga taigen kaabitsaga kaheks ning vormi ringikujulised pätsid. Kõige lihtsam on seda teha nii, et libistad kaabitsa taigna alla, ning siis liigutad seda ülespoole tõmmates ringikujuliselt vasakule ning kordad sarnast liigutust mõned korrad. Kui kaabits taigna külge kleepub, siis lisa pisut jahu.
  8. Jäta pätsid umbes pooleks tunniks lauale puhkama.
  9. Vahepeal kata kaks korvi, kaussi või sõela puhaste köögirätikute või mitmekordse marliga ning hõõru need korralikult jahuga sisse, et taigen nende külge kinni ei jääks.
  10. Raputa taignapätsidele pisut jahu ning keera need taignakaabitsa abil tagurpidi nii, et kleepuv pool on nüüd pealpool ning jahune pool laual. Voldi taigen ettevaatlikult veel kord nii, nagu enne, venitades taigent ning tõstes selle üle teise poole. Seejärel kasuta jahuseid käsi ning vormi ettevaatlikult ringikujulised pätsid, aga ole iga tegevusega ettevaatlik, et õhku välja ei suruks.
  11. Saadud pätsid raputa julgelt jahuga üle ning tõsta need seejärel ettevalmistatud kergitusnõudesse nii, et need on tagurpidi ehk kokkuvolditud pool jääb üles.
  12. Pane kergitusnõud kilekottidesse ning lase toatemperatuuri 3-4 tundi kerkida. Kui selleks hetkeks juba väsinud oled ja kohe küpsetama hakata ei viitsi, siis võid pätsid ka külmkappi tõsta ning 12-15 tunniks sinna "unustada".
  13. Kuumuta ahi maksimumini (minu ahju puhul on kõige suurem number 250 kraadi, aga sellest saab nuppu veel pisut kaugemale keerata ja seda ma ka tegin). Pane ahju põhja vett täis küpsetusvorm, et tekitada niiskem keskkond.
  14. Kalluta pätsid ettevaatlikult ahjuplaadile ning lõika neile väga terava noaga meelepärane muster.
  15. Pane ahjuplaat ahju ning alanda kuumus koheselt 230 kraadini ning küpseta 25 minutit.
  16. Seejärel alanda ahju kuumus 200 kraadini ning küpseta veel 25-30 minutit kuni koorik on üsna tume ja krõbe.
  17. Tõsta saiad ahjust välja ning ideaalses maailmas lase enne lahti lõikamist maha jahtuda, kuid tegelikult juhtub niikuinii see, et tahad kohe soojale saiale võid määrida 🙂
Hea toidu kodu https://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Kristi
    1. dets. 2016

    9. Vahepeal kata kaks korvi, kaussi või sõela puhaste köögirätikute või mitmekordse marliga ning hõõru need korralikult jahuga sisse, et taigen nende külge kinni ei jääks. Palun selgita seda rohkem. Miks sa katteratid jahuseks teed? Voi sain valesti aru? Natuke segane selgitus. Ja kas ahju pannes paned nad vormi sisse voi litsalt ahjuplaadile? Ette tanades!

    • Jäta kommentaar

      kadri
      1. dets. 2016

      Rätid peavadjahused olema, sest muidu jääb taigen nende külge lihtsalt kinni. Seega jahu soovitaksin lisada pigem rohkem kui vähem 🙂
      Ja siin postituses kirjeldatud temperatuuridega olen lihtsalt tavalise ahjuplaadi peal küpsetanud. Tegelikult saab ka malmpoti sees küpsetada, kui see sul juhuslikult olemas on. Selleks aja ahi koos malmpotiga nii kuumaks, kui võimalik, siis pane päts juba kuuma malmpotti ja küpsetakaane all 250 kraadi juures 20 minutit, seejärel 230 kraadi juures veel 10 minutit ja siis ilma kaaneta veel 10-15 minutit.

      • Jäta kommentaar

        Mari
        29. juuni 2020

        Tere!

        Kas saia võiks teha ka tatrajahuga?

        • Jäta kommentaar

          kadri
          30. juuni 2020

          Hei, Mari!
          Ütlen ausalt – proovinud ei ole, aga olen üsna kindel, et see ei toimi, sest tatras pole gluteeni, mis saia kergitada suudaks.
          Kui katsetad, siis anna märku 😉

          • Mari
            7. juuli 2020

            Aitäh vastuse eest Kadri! Ma pigem ei viitsi siis mässama hakata. Kas Saan õigesti aru, et põhimõtteliselt toimib see retsept ainult nisujahuga?

          • kadri
            7. juuli 2020

            Just eelmisel nädalal kasutasin sama juuretist nii, et pool jahu oli rukkijahu ja see kerkis kenasti, aga seda tegin ikka leivavormis, mitte lahtise pätsina ning see küll kerkis kenasti. Aga ma kardan ikkagi, et tatrajahu ei kerki nii…

    • Jäta kommentaar

      Kaia
      10. märts 2021

      Aitähh, aitähh, Kadri!!! Tänu sinu üksikasjalikule kirjeldusele, sain tehtud oma esimesed 2 saianunnut! 🤗

    • Jäta kommentaar

      Keit
      20. märts 2021

      Tere! Otsustasin ka siis proovida. Täna neljas päev. 2. ja 3-ndal päeval nägin aktiivsust, mulle, natuke nagu oleks nö vahutanud. Täna ei ole veel vett/jahu juurde lisanud – teen seda hiljem, kuid aktiivsus ja mulljd on kadunud. Juuretis on pigem vedel ja suht sellise hapu lõhnaga 🤔 Kas see on normaalne või on midagi juhtunud mu lapsukesega? Juuretis ei ole vahepeal anumat/temperatuuri vms vahetanud.

      • Jäta kommentaar

        kadri
        3. apr. 2021

        Hapu lõhn juuretise puhul on hea, aga soovitan edasi toita. Ja kui nädalaga ikka tundub, et ei saa asja, siis uuesti alustada 🙂

    • Jäta kommentaar

      Aive
      24. jaan. 2022

      Segasin hommikul juurde 475g vett ja 700g jahu aga vedel ja tükiline küll ei jäänud,kas tegin midagi valesti?

      • Jäta kommentaar

        kadri
        23. veebr. 2022

        Ilma ise nägemata on muidugi raske midagi arvata, aga ma ise teeks ülejäänud sammud läbi ja siis saab selgeks, kas klappis. Ilmselt klappis ka ilma tükkideta! 🙂

    • Jäta kommentaar

      Riina
      21. mai 2022

      Hei! Vaatan seda retsepti, punkt 1 all ikkagi peaks olema, sega juuretis jahu ja veega, mitte sega tainas? Tainast ju polegi veel?

      • Jäta kommentaar

        kadri
        21. mai 2022

        No pooltainas? Eeltainas? Jahu ja veega segatud juuretis? Poteito potaato 🙂 Ükstapuha, kuidas nimetada, põhiline, et valmis saab 🙂

    • Jäta kommentaar

      Kadri
      21. mai 2023

      Tegin gluteenivaba jahuseguga, usun, et kerkis kenasti. Tegin gaasilise veega, kuskilt lugesin, et aitab hapnemisele kaasa. Aga mul oli pigem see probleem, et saiad ei küpsenud ära kenasti. Kas oskad mõelda, millest see tuli? (need olid mu esimesed saiad küpsetada ja möllata ÜLDSE mu elus)

      • Jäta kommentaar

        kadri
        21. mai 2023

        Hei! Oi vat see on raske küsimus, sest gluteen ju sisuliselt ongi see, mis kerkib, seega gluteenivaba jahu kohta ma kahjuks ei oska kommenteerida.
        Kui tooreks jäid, siis muidugi võiks olla esimene lahendus lihtsalt kauem küpsetada… Ahjud ka erinevad, seega kui hästi kerkis, siis ma soovitakski lihtsalt küpsetusaja ja temperatuuriga mängida.

    • Jäta kommentaar

      Hanna
      4. märts 2024

      Tere!

      See on küll vana postitus aga ehk on võimalik vastus saada. 🙂 Juuretise 3.s päev- juuretis muutus vesiseks (vesine kiht tuli peale, lõhn hapukas), miks? Enne 3nda päeva 20gr jahu ja 20gr vett oli see ilus, kohev, mullitav. Olin juba nii õnnelik, et hakkab toimima. Kas saan ikka õigesti aru, et valmisolevale juuretise kogusele lisan need kogused (20+20)? Olen näinud mujal retseptides, et ka juuretist peaks võtma sel juhul nt 20gr, mitte kogu kogust? Aitäh vastuse eest.

      • Jäta kommentaar

        kadri
        4. märts 2024

        Ma ise tegelikult teen täpselt nii, et võrdselt panen jahu/vett samasse juuretisepurki asemele ja midagi ära ei kalla. Valdav osa retsepte tõesti käsib võrdeelt juuretist/vett/jahu panna, aga ma üldse ei kannata toidu ära viskamist ning mul on ka lihtsalt lisatoit ilma igasuguse ülejäägi eemaldamiseta toiminud juba pea 10 aastat.
        Võid katsetamise mõttes proovida, mis saab siis, kui rohkem vett/jahu lisad (kogused on nii väikesed, et saad ülejäänud juuretise pärast kasvõi pannkoogitaignasse segada.
        Väga palju sõltub ka toatemperatuurist ning miljonist muust asjast. Täna hommikul toidetud juuretis oli juba näiteks 6 tundi peale toitmist “tippvormis” kuigi tavaliselt kulub selleks 12 tundi jne. Katsetamise värk!
        Kokkuvõtvalt – ära anna alla ja kui juuretis tõesti ise ei õnnestu, siis anna märku – Tallinnas saan jagada!

  2. Jäta kommentaar

    Signe
    24. märts 2017

    Enne juuretisega mässama hakkamist küsin,kas sai saab hapuka või mõne muu tavasaiast erineva maitsega ? Teen alati hapuleiba ja prooviks nüüd ka saiaga.

    • Jäta kommentaar

      kadri
      25. märts 2017

      Hapum on tavalisest saiast kindlasti, aga mitte otseselt hapu. Tavasaiast erinev kindlasti – sutsu tihkem ja minu jaoks kõige olulisem – krõbeda koorikuga.

    • Jäta kommentaar

      Kaidi
      5. sept. 2023

      Kas need esimesed 5 päeva, kui juuretist teen, tuleb see kauss hoida toatemperatuuril?
      Kas see juuretise hakatis peaks lõhnama meeldivalt hapult? Ma olen kolmanda päeva juures, juuretis mullitab kenasti, aga haiseb suht halvasti. Kas nii peabki, või on midagi nihu läinud?

      • Jäta kommentaar

        kadri
        6. sept. 2023

        Mõnusat katsetamist! Toatemperatuuril jah!
        Väga haövasti see nüüd lõhnata ei tohiks, aga ilmselt see on maitse asi. Ma soovitaks siiski sellega edasi minna, mullitamine on oluline ja hea märk.
        Ettehoiatus ka, et vahel esimesed paar küpsetuskorda ei pruugi õnnestuda, aga soovitan ka mitte alla anda, sest lõpptulemus on kindlasti seda väärt!
        Võtan selle peale nüüd just järgmise viilu hommikul ahjust tulnud saia 🙂
        Edu sulle!

  3. Jäta kommentaar

    Iina
    27. okt. 2017

    Tere. Olen juuretisega saia ammu juba plaaninud teha. Sinul on väga hästi õnnestunud 🙂
    On sul jahude osas soovitusi?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      27. okt. 2017

      Hei! Ma olen kasutanud täitsa tavalist nisujahu, Kalewi oma. Hoiatan ette – alguses peab kannatlik olema, sest juuretis vajab harjumist (ei oska teaduslikult seletada, aga igal juhul saab juuretis iga korraga jõudu juurde). Ja soovitan see kindlasti käsile võtta – see krõbe koorik on lihtsalt ülimõnus!

      • Jäta kommentaar

        Terje
        5. nov. 2020

        Tere
        Tahtsin jahude osas kommenteerida, et kel on tainas löts ja ei saa voltimise ajal tugevust, siis jahuvslik on 1 oluline komponent. Sai tahab kõrge valgusisaldusega nisujahu. Ma ei ela Eestis, aga tean, et Kalewi nisujahu 550 on Eesti nisu/jahu puhul väga hea valgu %ga: 13,41 g 100 g jahu kohta. Jahu ostes (just saia tegemiseks) tasub vaadata valgu hulka jahus ja nr 550. Selle konkreetne retsept ei ole ülemäära kõrge veesisaldusega, üldiselt peaks hea juuretise ja jahuga saama kenasti vormi hoidva tainapalli ka algaja tegija.

        • Jäta kommentaar

          kadri
          10. nov. 2020

          Aitäh kommentaari eest! Jutt täitsa õige 🙂

  4. Jäta kommentaar

    Iina
    28. okt. 2017

    Aitäh.
    Jah, ma ka ei oska seletada aga leivajuuretisega kogesin seda, et saabki muudkui väge juurde.

  5. Jäta kommentaar

    Tanel
    11. veebr. 2018

    Tere!

    Küpsetasin esimese juuretisesaia ja mis siin salata, see läks aia taha 🙂 Ühesõnaga, juuretise valmistasin nii nagu retseptis kirjas, küpsetamise päeval samuti, kuid taigen jäi kuidagi vedel ning peale kergitamist kergitusnõudes (taigen ei kerkinud absoluutselt) valasin taigna ahjuplaadile ning ei saanud saiakujulisi pätse, vaid pigem midagi lavaši taolist, kuna taigen oli nii vedel, siis ei hoidnud ta oma vormi. Loodan, et asi oli juuretises ja järgmine kord on parem, kuid kas Sa soovitaksid jahu lisada, et vältida taigna vedelust?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      12. veebr. 2018

      Hei!
      Jaa – pane kindlasti jahu juurde. Just eile küpsetasin ise ka ja pidin ka ise pea detsiliitri juurde raputama. Erinevat jahud käituvad väga erinevalt ja isegi täpselt sama tootja ühesugustes pakkides olevad jahud on erinevates partiides erinevad. Ja juuretis saab järgmiste kordadega jõudu ainult juurde, seega ära alla kindlasti anna 🙂
      (Ja loodetavasti see lavashitaoline asi maitses vähemalt hästi :))

  6. Jäta kommentaar

    Tanel
    12. veebr. 2018

    Tainas ei kerki üldse. Kas viga võib olla juuretises?

    • Jäta kommentaar

      Kaire
      7. juuli 2020

      Tervitus!
      Ma olen nüüd vist kuuendat korda tegemas Sinu retsepti järgi ja enamused korrad on väga kenasti õnnestunud:) Eelmisel korral ei kerkinud nii hästi, kuna viivitasin kergitusnõusse panemisega ja tainas jõudis enne ära kerkida:)
      Igaljuhul minul juhend ja retsept töötab kenasti, juuretis Ljuda (olen kuulnud kui annad talle nime siis ta koduneb kiiremini 😉 ) kogub kenasti tuure!
      Edu kõigile katsetajatele ja loen huviga blogi!
      Päikest!

      • Jäta kommentaar

        kadri
        7. juuli 2020

        Hei!
        Aitäh tagasiside eest! Mul endal ka kusjuures viimasel ajal paar korda tiba untsu läinud, sest palavaga toimuvad kõik protsessid mitu korda kiiremini 🙂 Samas söömata pole ikkagi ükski päts jäänud! 😀
        Soovin Ljudale pikka iga ja vahvaid seiklusi!

  7. Jäta kommentaar

    Tanel
    12. veebr. 2018

    Jaa, maitsev ta oli. 😊 Kui leivajuuretisel võetakse juuretisepojaks alati taignast üks peotäis, siis saia puhul jääb lihtsalt see juuretis järgi (külmkappi uut korda ootama), mida turgutatud oli 20g jahu – ja veega?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      13. veebr. 2018

      Just nii. Ja see juuretis saab iga korraga jõudu juurde. Minu oma vähemalt küll. Praeguseks umbes poolteist aastat sama juuretisega vastu pidanud ja aina paremaks läheb. Vahepeal kui küpsetamises väha pikemad pausid sisse jäävad, siis proovin nii nädala tagant 3-4 päeva järjest lihtsalt “toita” juuretist. Koguseid enam väga ei mõõdagi, tunde järgi jahu ja vett sutsu juurde paar päeva järjest, kuni juuretis mõnusalt mullitama hakkab.

  8. Jäta kommentaar

    Tanel
    14. veebr. 2018

    Selge. Loodan, siis ka, et minu juuretis kogub jõudu juurde. Teine katsetus oli juba natuke parem, kuigi mitte oluliselt. Alla ei kavatse veel anda. 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      15. veebr. 2018

      Väga õige – ära anna alla jah, ja ausaõna ajaga läheb paremaks! 🙂

      • Jäta kommentaar

        Eline
        13. mai 2020

        Kas saia võiks teha ka nt leiva vormis? Kas siis peaks midagi teisiti tegema?

        • Jäta kommentaar

          kadri
          13. mai 2020

          Kindlasti võib, aga siis see kindlasti ei jää nii krõbe.
          Paar korda, kui ise olen jahu kogusega puusse pannud (ma ammu enam ei mõõda kogust ja tavaliselt tunde järgi klapib, aga vahel läheb untsu ka) ja tainas liiga vedel on saanud, siis olen teinud ka vormis – maitse on ikka imeline, aga krõbedusest jääb minu jaoks puudu.

  9. Jäta kommentaar

    Ene
    6. juuli 2018

    Küsimus selline, et millises nõus – mis materjalist nõus Sa juuretist külmkapis hoiad ja millega katad – kas õhukindlalt võib või paned kile peale või mis see on millega katad. Aitäh

    • Jäta kommentaar

      kadri
      9. juuli 2018

      Hei! Saime juba FB-s asjad arutatud, aga teistele ka teadmiseks, et plastikust hoiukarbiga ja kaas on säilitamise ajal kinni 🙂

  10. Jäta kommentaar

    Janne
    6. dets. 2019

    Tere. Otsustasin ka proovida juuretisega saia. Sain saia juuretise. Nüüd tekkis küsimus kuidas ma sellega edasi toimetan? Millal võtan sealt ära osa mille panen järgmise saia tegemise ootele?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      30. dets. 2019

      Hei, Janne!
      Retseptis kirjas ka, aga siis kui juuretist piisavalt palju toidetud on ning saia küpsetamiseks läheb, siis võtadki lihtsalt saia tegemiseks vajaliku koguse juuretist ning ülejäänu paned külmkappi uut küpsetuskorda ootama 🙂

      • Jäta kommentaar

        Katrin
        25. okt. 2020

        Tere. Alustasinbka saia teoga aga huvitaval kombel minu taigen saia tegemise hommikul ei jäänud vedelam kui ma jahu ja vee lisasin, kas pean vett siis juurde lisama🤔?

        • Jäta kommentaar

          kadri
          26. okt. 2020

          Hmm… seda on raske hinnata ilma ise tainast nägemata, aga kuna ma juba aastaid küpsetan ilma kaalumata ja täitsa tunde järgi on mul õnnestunud nii vedelamaid kui ka paksemaid taignaid teha ning kõik saiad on ära söödud. Ma loodan, et sul läks sama hästi 😉

  11. Jäta kommentaar

    Karmen
    11. dets. 2019

    Olen palju pärmitaignast tooteid teinyd,aga sellega ma hakkamaei saa.Lihtsalt üliebamugav tegemine ja tulemus mingi plönn.Silmaga näha,et jahu vajaks see retsept hulga rohkem kui retsept ette näeb.Hetkel ei tea veel kas üritan veel või ei.

    • Jäta kommentaar

      kadri
      30. dets. 2019

      Vajab ainult natuke harjutamist ja juuretis muutub iga korraga ‘jõulisemaks’.
      Minu juuretis praeguseks ca 3 aastat vana ja viimastel kordadel on sai pea kahekordseks kerkinud. Minu jaoks vaeva väärt, aga lihtsalt pärmiga tehes saab kindlasti kiirema tulemuse! 🙂

  12. Jäta kommentaar

    Agnes
    4. jaan. 2020

    Tere. Mul siiski tekkis küsimus, et miks leivajuuretis algatuseks ei sobi?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      9. jaan. 2020

      Hei!
      Võib täitsa katsetada, ise ei oleks selle peale tulnudki, sest jahu ju hoopis teine, aga katsetada kindlasti võib 🙂

      • Jäta kommentaar

        Neti
        25. dets. 2020

        Mina alustasin leivajuuretisest:) Järgmisel korral üritasin nädal aega järjest toita juuretist lihtsalt iga päev nisujahuga, võtsin igal korral osa välja ja nii vaikselt saigi sellest saiajuuretis:)

      • Jäta kommentaar

        Ketter
        2. okt. 2021

        Mina teen saia nt leivajuuretisega. Vaheldumisi küpsetan leiba ja saia. Vahepeal toidan juuretist. Saab väga maitsev.

  13. Jäta kommentaar

    Anna
    7. jaan. 2020

    Alustan nüüd saia tegemist selle retsepti járgi. juuretis valmis kuigi sisetunne ütleb,et esimene nn partii làheb aia taha,oleks siiski üks küsimus. Kas hapu lõhn on normaalne selle saia taigna tegemisel? Et siis lôpuni välja hapu lõhn küljes?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      9. jaan. 2020

      Jõudu tööle!
      Esimesed paar korda võivad natuke aia taha minna tõesti just kerkimise poolest. Samuti võib jahu lisamisel üsna sisetunnet usaldada – mõnda jahu kulub oluliselt rohkem.
      Hapu lõhn on normaalne. Ekraani kaudu täpselt lõhna hinnata on keeruline, aga juuretis ongi hapu lõhnaga ja nii ka sellega küpsetatud sai.

    • Jäta kommentaar

      Eline
      6. juuni 2020

      Leiva juuretis sobis algatuseks väga hästi. See kogus teist jahu on nii väike, et väga ei mõjuta. Järgmiseks korraks on juba nisujahuga juuretis. Saab juba esimesel korral hästi kerkinud saia.

  14. Jäta kommentaar

    Lii
    24. jaan. 2020

    Mina alustasin leivajuuretisega ja tulemus oli täitsa hea, kerkia ilusti ja maitse oli väga hea. Eelmisel õhtul võtain leiva juuretist ja panin sinna juurde 75g vett ja 75g jahu järgmisel päeval alustasin saia tegemisega. Jahu paneks ka mina ōige tibake juurde.

  15. Jäta kommentaar

    Lauri
    27. jaan. 2020

    Tere, Kadri! Mina tahtsin ainult öelda Sulle SUUR AITÄH, et seda blogi pead ja soovin Sulle edu! Nii tore, et on olemas häid inimesi, kes teevad võimalikuks selle, et väärtuslik info on internetis olemas ja teistele kasutamiseks. Tänud ja edu Sulle!

    • Jäta kommentaar

      kadri
      27. jaan. 2020

      Aitäh heade sõnade eest! Just nende nimel ma siia kirjutangi! 🙂

    • Jäta kommentaar

      siret
      20. apr. 2020

      Hei! Mul mure juuretisega. Täna juba 4 päev ja toitsin ka juuretist, aga ainult mõned üksikud mullid on🙁 mis viga võib olla? Miks ei taha käima minna?

      • Jäta kommentaar

        kadri
        21. apr. 2020

        Võib-olla sul on kodus jahedam, kui mul on?
        Igaks juhuks kordan üle, et natuke õhku peaks ka juuretiseni jõudma ja kannatust tasub kõvasti varuda. Mõne päeva pärast kindlasti juba “käib” 😉

  16. Jäta kommentaar

    Maarika
    16. veebr. 2020

    Plaanin hapusaia tegemise ette võtta, aga mul on küsimus jahu kohta – kas sobib ka täistera speltanisujahu? Tavalise valge jahuga pole ammu midagi teinud ja ei tahaks ka…

    • Jäta kommentaar

      kadri
      18. veebr. 2020

      Ma ei ole katsetanud sellega, seega kahjuks ei oska nõu anda. Kui katsetatud, siis anna palun märku, et edaspidi teaksin 😉

      • Jäta kommentaar

        Veikko
        3. apr. 2020

        Küpsetamise puhul kasutada võid ükskõik mis jahu. Kõige parema tulemuse saab kui on otse möldrilt saadud jahud, mida ei ole valgendatud. Youtube’st leiab erinevaid retsepte.

  17. Jäta kommentaar

    Helen
    20. märts 2020

    Kas täistera kaerajahuga olete katsetanud?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      20. märts 2020

      Ei ole katsetanud, see sai on üks ja ainus asi, mille puhul ma valgele nisujahule kindlaks olen jäänud 🙂

  18. Jäta kommentaar

    Teele
    25. märts 2020

    Millises etapis ma panen osa juuretisest kõrvale järgmiseks korraks?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      26. märts 2020

      Hei, Teele!
      Retseptis kirjas ka, aga siis kui juuretist piisavalt palju toidetud on ning saia küpsetamiseks läheb, siis võtadki lihtsalt saia tegemiseks vajaliku koguse juuretist ning ülejäänu paned külmkappi uut küpsetuskorda ootama 🙂

  19. Jäta kommentaar

    Keiu
    30. märts 2020

    Tere! Tänud retsepti eest. Mina tegin ka rukkijuuretisega ja toimis väga hästi. Jahukogus sobis mulle väga hästi, pigem paksem tuli kui vedel, aga lõpptulemus oli suurepärane. Ühe pätsi viisin prantslastest sõpradele, kes pistsid selle rekordmahuga pintslisse, ja mu kaheaastane, kes muidu koorikuga saia ei söö, sõi viilu viilu järel ja nohises rahulolevalt. Kuju poolest vormisin mina enda oma pigem ciabattaks, laisa inimese värk 🙂
    Küsida tahtsin aga seda, et kui pätsid pärast kergitamist külma panna, kui palju varem enne küpsetama hakkamist peaks nad välja võtma ja kas peab natuke uuesti kergitama või ei?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      30. märts 2020

      Ooo, seda on äge kuulda, et rukkijuuretisega ka toimib.
      Ma vist nii ei olegi teinud, et kõigepealt kergitan ja siis külma panen. Aga olen vahel teinud nii (kui ei jõua õhtul küpsetada näiteks), et panengi hoopis külmkappi kerkima terveks ööks ja siis olen tunnikese enne küpsetamist välja võtnud. Kusjuures maitse saab nii isegi “sügavam”.

  20. Jäta kommentaar

    Maiu
    1. apr. 2020

    Aga mis juhutub, kui ma kogu selle juuretise tainasse panen? Uue juuretise saab ju tainast võtta küpsetamise päeval nagu leiba tehes? Või see ei sobi?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      2. apr. 2020

      Vat ei oska öelda. Eeldatavasti midagi hirmsat ikka ei juhtu, aga ma ei ole kuulnud, et saiataignaga nii tehaks. Ilmselt asi osaliselt selles, et kui osa juuretist alles jätta, siis see muutub iga korraga tugevamaks ja saab jõudu juurde. Taignast uut “poega” võttes äkki lahjendatakse liiga ära. Ei ole spetsiaalselt uurinud ega ka katseanud, aga kui järgi proovite, siis andke märku 😉

  21. Jäta kommentaar

    Kalev
    4. apr. 2020

    Mingit maalt tundub juba ciabatta tegemise moodi. Ainult vahe on juuretise tegemises,mitte ei kasuta pärmi.
    Aga nüüd lähebki prooviks leiva juuretis saia tegemisel 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      5. apr. 2020

      Juba on proovitud ka leivajuuretisega ja on väidetavalt toiminud. Palju edu! 🙂

  22. Jäta kommentaar

    Gertu
    8. apr. 2020

    Kas küpsetad pöördõhu režiimil või ülevalt-alt režiimil?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      9. apr. 2020

      Viimasel ajal küpsetan üldse malmpotis (ühes eelmises kommentaaris kirjeldan), aga kui ilma potita, siis tavalisel režiimil, mitte pöördõhuga.

  23. Jäta kommentaar

    Liis
    19. apr. 2020

    Kas saiateost mõnda vahepealset pilti oleks võimalik lisada, kui järgmine kord teed? Olen ise üsna algaja selles osas ja siis on keeruline sisetunde järgi nt jahukogust vaadata. Pildi pealt saaks ehk taigna paksust/vedelust vaadata ja ehk ka voltimisest veidi paremini aru saada 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      19. apr. 2020

      Ma hetkel just panin juuretise külmkappi, sest viimase kuu aja jooksul olen vist 10 korda saia teinud ja see ei mõju tasakaalustatud toitumisele enam kuigi hästi, aga jätan järgmiseks korraks meelde 😉

  24. Jäta kommentaar

    KadriS
    20. apr. 2020

    Tere! Mis võib valesti olla, kui koorik liiga kõva on?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      21. apr. 2020

      Loogika ütleb, et kas liiga palju jahu või siis hoopis liiga kaua küpsetamist.
      Aga koorik muidugi ongi palju kõvem, kui tavaliselt saial – minu jaoks kõige parem osa tervest saiast 🙂

      • Jäta kommentaar

        KadriS
        21. apr. 2020

        Aitäh! Võimalik, et oli liiga kaua. See krõbedus ongi mõnus, aga mõni koht pidi peaaegu isegi noale täkke tegema. Tegin pisihapusaia. 😆

        • Jäta kommentaar

          kadri
          22. apr. 2020

          Väikseid tasub ilmselt tõesti mõnevõrra vähem küpsetada. Katsetamise värk 😉

    • Jäta kommentaar

      Riin
      7. mai 2024

      Proovisin ka seda retsepti. Juhtus ka juuretisega see, et pealt läks vesiseks aga segasin ära ja vaatasin, et nagu võiks olla õige asi. Proovisin ja tegin lõpuni. Saia maitse väga hea. Koorik ülikõva isegi veevanniga mis ahju panin, kuid kui saiad panna kilekotti, läheb kooril pealt pehmemaks.

      • Jäta kommentaar

        kadri
        19. mai 2024

        Vahva! Pehmema kooriku saab, kui on olemas malmist ahjupott – siis saab küpsetada maksimaalselt eelkuumutatud potis (minu ahju puhul 300 kraadini kuumutatud) 250 kraadi juures 25 minutit ja siis ilma kaaneta veel 20-25 minutit. Aga mulle endale muidugi väga krõbe koorik väga meeldib 🙂

  25. Jäta kommentaar

    Mati
    25. apr. 2020

    Küsiks, kas see sai saab selline nagu lõuna Euroopas, ka Ukrainas, müüdav nisuleib, mis tundub olema ka hapukas ja juuretisega tehtud. Mulle maitseb selline leib või sai väga ja huvitaks kas õnnestub ise ka taolist teha. Usun, et jahust sõltub ka palju. Vene ajal töötas mu isa teraviljakombinaadis ja ta rääkis, et Eestis kasvatatud nisust tehtud jahu leivakombinaadid saia tegemiseks ei kasutanud, sest selles oli liiga vähe liimainet. Oli vaja soojemas, päikeselisemas kliimas kasvanud nisust tehtud jahu.

    • Jäta kommentaar

      kadri
      25. apr. 2020

      Kuna mul endal pole olnud võimalust sealset leiba proovida, siis ei oska kahjuks öelda, aga enamasti küpsetan saia täitsa eestis kasvanud nisust tehtud jahust. Sisu on natuke hapukas ja koorik mõnusalt krõbe. Soovitan katsetada! 🙂

  26. Jäta kommentaar

    Siret
    25. apr. 2020

    Sain saiad küpsetatud, tulid IMELISED!!! Aga küss, minu starter on nüüd paar päeva külmikus olnud aga tahaks veel saia küpsetada. Kas enne toitmist peaks hoidma mingiaeg teda toatemperatuuril? Või lisan kohe jahu ja vett? 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      25. apr. 2020

      Megaäge kuulda, et õnnestus ja tundub, et kohe esimesl korral? 🙂
      Ma ise hakkan kohe toitma pärast külmkapist välja võtmist ja toimib kenasti 😉

  27. Jäta kommentaar

    Eda
    26. apr. 2020

    Tegin siinse õpetuse järgi aga kasutasin leivajuuretist ja täistera nisujahu ja õnnestus suurepäraselt 🙂

      • Jäta kommentaar

        Liia
        5. mai 2020

        Tere,
        Küpsetasin esimesed saiad ja väga head tulid! Nüüd tekkis küsimus, kui jätan pätsid 12 tunniks külmkappi kas välja võttes võib kohe ahju panna?

        • Jäta kommentaar

          kadri
          6. mai 2020

          Hei!
          Ma olen nii teinud, et olen võtnud pätsid külmkapist välja siis, kui ahi soojenema läheb. Tundide viisi kergitama kindlasti ei pea.

  28. Jäta kommentaar

    Siret
    28. apr. 2020

    Jaa kohe esimesel korral. Ma ise imestasin ka, see retsept töötab 100%! Fantastilised saiad! Seekord plaanis küpsetada 4🙊

    • Jäta kommentaar

      kadri
      29. apr. 2020

      Super! Mul on hea meel, et kõik õnnestus. Kusjuures juuretis saab ajaga jõudu juurde, seega järgmised saiad tulevad veeeeel paremad! 🙂

  29. Jäta kommentaar

    KM
    4. mai 2020

    Tere! Hea meelega katsetaksin juuretise tegemist, kuid kas toidukilele oleks juuretise katmisel ka muu alternatiiv? Näiteks köögirätik, kaas kausile või vahariie. Ei tahaks toidukile ekstra ostma minna, aga ise ei ole kindel, kas on ilmtingimata kile vaja kasutada või saaks ka teisiti. 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      6. mai 2020

      Hei!
      Jaaa, muidugi! Ma tegelikult ise pole juba aastaid toidukilet kasutanud. Väga hästi sobib näiteks kaanega karp, mille kaas “lõdvalt” kinni on ehk siis mitte täitsa õhukindlalt. Vahariie sobib kindlasti ka. Köögirätikut ei soovita, sest sealt saab jälle liiga palju õhku läbi ja juuretis kuivab ilmselt liialt. Kindlasti ära eraldi ostma mine 😉

  30. Jäta kommentaar

    Liispett
    18. mai 2020

    Tere Kadri! Sul on üks ütlemata tore blogi! Avastasin selle alles äsja, kui abikaasa juba mitmendat korda lunis, et ma hapusaia teeksin. Guugeldades jõudsin siia ning tundub, et jään siia pikemaks ankrusse. See blogi on nii inspireeriv, et kui karantiin veel kestaks, mina ei kurdaks, katsetamist-proovimist oleks piisavalt. Niisiis, tegin juuretisega saia. Esimest korda. Tegin natuke sohki ka – kuna kärsitu pere ootas peatselt saia, siis panin alguse leivajuuretisega. Aga lugesin, et teisedki nii teinud. Ja see sai … sai võrratu! Ja sama päeval ka otsa. Nüüd kibelen juba päris saiajuuretisega proovima. Ja see voltimine, noo, lahe ju! Mässamist on omajagu, kuid selle krõbeda kooriku ja oivaliste aukude pärast on see kõike seda väärt. Julgustan proovima!

    • Jäta kommentaar

      kadri
      18. mai 2020

      Hei! Mul on niiiiii hea meel, et sai juba esimese korraga õnnestus!
      Ma olen ka teisteltki kuulnud, et leivajuuretisega õnnestub. Ma ise ei ole leivaküpsetamisega sina peale jõudnud ja sestap pole ka katsetanud.
      Igal juhul head edasi katsetamist ja nüüd kui eriolukord läbi, siis võib ikka edasi ka katsetada 😉 🙂

  31. Jäta kommentaar

    Hanna
    27. juuni 2020

    Tere! Olen Teie retsepti järgi proovinud teha juuretist, mis justkui õnnestus hästi. Nüüd saia tehes jäin stoppama, sest mul tekkis täielik segadus. 1. päeval panen 75g jahu ja vett, 2. päeva hommikul 450g vett ja 700g jahu ning õhtul lihtsalt segan läbi või kui palju vett ja jahu peab panema või mida ma segama peangi (see on see kõige segasem osa)? Ja 3. päeval panen jälle 700g jahu ja 475g vett?
    Loodan, et ei ole kõige keerulisem küsimusterägastik ja tänan ette!

    • Jäta kommentaar

      kadri
      30. juuni 2020

      Hei Hanna!
      Päris keeruline rägastik tõesti 😀
      AGA kui sul on toimiv juuretis, siis eelmisel õhtul segad kokku juuretise + 75g jahu ja vett. Öö läbi lased seista ja ei tee midagi.
      Hommikul lahustad segu 475 g vees ning segad sinna juurde 700 g jahu. Lased seista vähemalt pool tundi enne, kui lisad veega segatud soola.
      Sellest hetkest alates ei lisa taignale enam midagi vaid toimetada täpselt ära toodud punktide järgi ehk voldid iga poole tunni tagant tainast ning lõpuks lased veel mõned tunnid kerkida.
      Loodetavasti on nüüd arusaadavam 🙂

  32. Jäta kommentaar

    Rita
    4. juuli 2020

    Tervitus! Kas oled katsetanud ka lisanditega saia kypsetada (kuivatatud marjad, seemned, pähklid jne.)? Millises etapis vôiks need taignale lisada?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      5. juuli 2020

      Ei ole – eelistan saia puhta lõuendina 🙂
      Aga kui lisada, siis soovitan katsetada etappi, kus soolasegu taignale lisad. Loodetavasti õnnestub 😉

  33. Jäta kommentaar

    Kristiina Ilsis Laur
    24. sept. 2020

    Tere! Mina alustasin ka saiaküpsetusega, aga mul väike segadus selle juuretise vahepealse toitmisega. Kuidas sellega lood on? Ma saan aru, et kui juuretis seisab pikemalt külmkapis, siis peaks seda vahepeal toitma. Aga mis kogustega? Lihtsalt panen tunde järgi veidi nisujahu ja vett juurde?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      8. okt. 2020

      Hei!
      Kui vahepeal pikemalt külmkapis seisab, siis peadki lihtsalt mõned päevad enne küpsetamist selle jälle välja võtma ning toitma, et see jälle “üles äratada” 🙂

  34. Jäta kommentaar

    Tiina
    15. okt. 2020

    Tuleb välja, et kui küpsetamispäeval asun küpsetama hommikul kell üheksa, siis tuleb sai ahjust 16,5 tunni pärast ehk siis öösel 1,30.
    Kas ikka tasub ära nii pikka jändamist ette võtta, arvestades, et enne nädal aega valmistad juuretist ette.

    • Jäta kommentaar

      kadri
      20. okt. 2020

      Võib alati jätta küpsetamise ka järgmiseks hommikuks, nagu mul kirjas on – külmkapis kergitamine sobib juuretisega taignale imehästi.
      Minu jaoks ei ole liigne jändamine, sest hands-on tegevusi ju väga palju pole, aga igaühe oma valik loomulikult. Õnneks pagarikodasid, mis selle töö ära teevad on juba palju ja poes müüakse ka saia 😉

  35. Jäta kommentaar

    Liins
    22. okt. 2020

    Kas speltajahuga võiks see sai õnnestuda?
    Tänud juba ette!

    • Jäta kommentaar

      kadri
      26. okt. 2020

      Tere!
      Ausalt ütlen, et ei ole proovinud, aga ma usun, et võib täitsa töötada!

  36. Jäta kommentaar

    Anneli
    23. nov. 2020

    Tegin juuretise Schär Mix B jahuga ja saia, tuleb ideaalne

  37. Jäta kommentaar

    Katrin
    16. märts 2021

    Punkt 9. “Vahepeal kata kaks korvi, kaussi või sõela puhaste köögirätikute või mitmekordse marliga ning hõõru need korralikult jahuga sisse, et taigen nende külge kinni ei jääks.”
    Mis funktsioon nendel korvidel on? Kus etapis ja mis eesmärgil neid kasutada võiks?
    Niisama ajaviiteks rätikut jahuseks teha ja lauanurgale seisma jätta tundub pisut koomiline 😉

    • Jäta kommentaar

      kadri
      17. märts 2021

      Punkt 11 selgitab selle täpselt ära ja jahu on vajalik selleks, et sai ei kleepuks 🙂

  38. Jäta kommentaar

    Hanna
    25. apr. 2021

    Tere! Mul tuli selle retsepti järgi sai hästi välja ja teen umbes paar korda nädalas. Aitäh põhjaliku retsepti eest. 😊 Viimastel kordadel olen olnud natuke laisk. Segan õhtul juuretise vee, soola ja jahuga. Hommikul voldin tunde järgi 3-4 korda, lasen natuke kergituskausis kerkida ja küpsetan. Enamasti tulevad välimuselt natuke lopergused, aga kerkivad ilusti ja muidu väga maitsvad.

  39. Jäta kommentaar

    Anna
    24. mai 2021

    Tere! Kas Te olete proovinud hapusaia teha ka tehnoloogilise juuretisega?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      24. mai 2021

      Tere Anna!
      Ma isegi ei tea, mis tehnoloogiline juuretis on ja järelikult ei ole 🙂
      Ilusat päeva!

  40. Jäta kommentaar

    Annely
    13. veebr. 2022

    Hei, olen hoogu võtmas, et teha ka oma esimesed katsetused juuretisega saia küpsetamise. Siin räägitakse neist korvidest (kergituskorvid), mul hoopus küsimus, kust neid võiks saada?

  41. Jäta kommentaar

    Monika
    29. märts 2022

    Hei! Kui viimases kergitusfaasis panna tainas ööseks külmikusse, siis kas enne ahjupistmist peab toatemperatuuril ka hoidma mõne aja või võib otse külmikust ahju pista?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      8. mai 2022

      Tere!
      Olen teinud nii ja naa ja on toiminud mõlemat pidi.

      • Jäta kommentaar

        Triin
        18. juuni 2022

        Küpsetise sisu sai väga hea,ainult koorik jäi kuidagi sitke.Mis valesti ?

        • Jäta kommentaar

          kadri
          19. juuni 2022

          Sourdoughl ong krõbe koorik, aga ehk oli ahju temperatuur liiga kõrge või siis küpsetusaeg liiga pikk. Kõik sõltub ju alati pisut ka ahjust. Eks paari korraga saad läbi katsetada, mis sinu ahjule paremini toimib 😉

  42. Jäta kommentaar

    Victori
    11. jaan. 2023

    Minul on küsimus juuretise hoiustamise kohta. Kas ma peaksin hoidma teda selliselt külmutuskapis, et sel on kaas peal või peaks ta pigem õhku saama? Kui kaua võib juuretis kapis küpsetamist oodata? On sel mingi limiit? Ja viimane küsimus on kooriku kohta. Mul tuli see esimesel saial kivikõva. Mida ma järgmisel korral teistmoodi teha saan, et see enam selline ei tuleks. Aitäh juba ette abi eest!

    • Jäta kommentaar

      kadri
      11. jaan. 2023

      Aitäh kommentaari eest!

      Esiteks hoiustamiesest – külmkapis ikka kaanega, muidu see kuivab lihtsalt ära. Ajaliselt olen ise vahel ka enam kui kuu juuretisel külmkapis oodata lasnud – mida kauem see ootab, seda kaueb selle “üles äratamiseks” jälle aega läheb, aga enam, kui viie aasta jooksul mul oma juuretist ära tappa pole õnnestunud 🙂 Üsna vastupidav tegelane!

      Kõvast koorikust – jah, koorik ongi päris kõva. Et see nii tugev ei tuleks, siis kindlasti tasub ahjus niisket keskkonda hoida. Mõnel juhul võib abiks olla ka lühem küpsetusaeg või ahju temperatuuriga mängimine.

      Tegelikult saab ka malmpoti sees küpsetada, kui see sul juhuslikult olemas on. Nii tuleb koorik pehmem. Selleks aja ahi koos malmpotiga nii kuumaks, kui võimalik, siis pane päts juba kuuma malmpotti ja küpsetakaane all 250 kraadi juures 20 minutit, seejärel 230 kraadi juures veel 10 minutit ja siis ilma kaaneta veel 10-15 minutit.

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>